Xylokastro

Xylokastro is een badplaats aan de noordkant van het schiereiland Peloponnesos. Het ligt langs de weg van Patras naar Korinthe aan de baai van Korinthiakos. Vanuit Xylokastro kun je de kust zien aan de overkant bij Ireon. Dit is een zeiltocht die je kunt boeken als dagexcursie. De stad heeft ongeveer 10.000 inwoners en bij de gemeente horen ook de Trikala dorpen op de Ziria bergen achter Xylokastro

Xylokastro is een prima uitvalsbasis om de Peloponnesos te ontdekken

Xylokastro is niet erg toeristisch en heeft het centrum langs de boulevard en deels langs de doorgaande oude weg naar Kiato en Kamari. Je kunt ook kiezen voor de snellere tolweg van Korinthe via Egio naar Patras. Het is prima uitvalsbasis om het noorden van de Peloponnesos te ontdekken. Je bent snel bij het Kanaal van Korinthe en het Oude Korinthe, maar ook bij het Epidaurus amfitheater, de stad Nafplion, het oude Mycenae, de vele wijnhuizen in Nemea en bij Diakofto om met het treintje te rijden via mega Spileo naar Kalavrita.

De stranden bestaan grotendeels uit kiezels en zijn in het centrum vrij smal en lopen naar het oosten vanaf Sikia breder weg. Xylokastro is een traditionele vakantiebestemming voor Atheners. De afstand is relatief kort, 120 kilometer, en goed aan te rijden en veel Griekse mannen combineerde een vakantie hier met hun werk. Vrouw en kinderen verbleven de zomer in Xylokastro, terwijl de man tussendoor nog naar zijn werk ging in Athene. Het is nog steeds geen vakantiebestemming voor het massatoerisme.

Peloponnesos foto album

Xylokastro tips

Langs de boulevard kun je helemaal doorlopen. Het is voetgangersgebied met een vrij brede stoep. Je loopt van de nieuwe jachthaven, gebouwd in 1990, tot aan het bos van Sikia. Tip voor een heerlijke wandeling langs de zee of om te joggen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Xylokastro bezienswaardigheden

St. Vlasios kerk in Xylokastro

St. Vlasios kerk in Xylokastro Peloponnesos

In Xylokastro zelf zijn weinig echte bezienswaardigheden. De St. Vlasios kerk op het centrale plein is de moeite waard, maar ook zeker het dennenbos met het kiezelstrand van Sikia. Een prachtig stukje natuur en in het bos, eigenlijk meer een park, heb je bankjes en de nodige schaduw.

Wijnliefhebbers kunnen in de omgeving van Xylokastro hun hart ophalen. Het wijngebied Nemea, één van de beste van Griekenland, ligt hier in de buurt en je kunt de wijnhuizen hier bezoeken. Erg leuk en vergeet ook niet om een wijnproeverij mee te doen. Bij de meeste wijnhuizen kun je de wijnen trouwens direct aanschaffen. Ook de oude tempel met pilaren van Nemea kun je bezoeken.  In de zomer zijn er verschillende fietstochten langs de wijnhuizen.

Xylokastro stranden

Pefkias bos bij Xylokastro en het strand

Pefkias bos en het strand Xylokastro

De stranden van Xylokastro zijn meest kiezelstranden en sommige delen bestaan uit rotsen. Verder naar het oosten bij Sikia en Melissi zijn de stranden een stuk breder, maar nog steeds bedekt met donkere kiezels.

Sikia beach is wel het mooiste met het pijnbomenbos van Pefkias direct aangrenzend. In het bos staan picknicktafels en is het vooral op warme dagen gezellig druk met spelende kinderen en ouderen genietend van de schaduw van de bomen en het stukje natuur. Het uitzicht op het strand en de zee ook niet verkeerd. Het hele bos vol met pijnbomen is ongeveer twee kilometer en je kunt hier doorheen wandelen over de paden in de schaduw van Xylokastro naar Sykia.

Bij Melissi is het strand ook breed en deels georganiseerd.

Xylokastro accommodaties

Sykia beach Xylokastro bij Daphne's Club

Strand van Sykia bij Daphne’s Club

Als je met de kinderen op vakantie gaat naar Xylokastro dan is Daphne’s Club Hotel Apartments een aanrader. De accommodatie ligt in het dorpje Sykia naast het Pefkias bos van Xylokastro en vrijwel direct aan het brede en lange kiezelstrand. Een groene accommodatie, met Green Key en Ecolabel, waar alles in het teken staat van gezelligheid en de kinderen.

In het traditionele dorpje Melissi iets ten oosten van Xylokastro vind je Lido Hotel. Het ligt direct aan zee met zwembad en je hebt een prachtig uitzicht op zee vanaf de accommodaties met balkon aan de zeezijde. Ook een goede tip als je met kinderen of als echtpaar naar Xylokastro reist.