Diros grotten

De Diros grotten, ook wel Vlychada cave genoemd, liggen zo’n 10 kilometer ten zuidwesten van Areopoli. Ze behoren tot de mooiste druipsteengrotten van Griekenland en liggen niet ver van het dorpje Pyrgos Dirou. Als je in de omgeving op vakantie gaat is een bezoek aan de grotten een tip. Ook interessant voor de kinderen.

De Diros grotten zijn de mooiste druipsteengrotten van Griekenland

Rijdend door het dorp Pyros Dirou begrijp je dat hier veel toeristen passeren. De commerciële toeristenwinkeltjes vliegen je om de oren langs de weg naar de grotten. Uniek in deze druipsteengrotten is dat je niet te voet, maar per bootje door de grotten gaat. Na zo’n 25 minuten varen meer je weer aan en dien je het laatste gedeelte van de grot te voet af te leggen.

In totaal is de lengte van de Diros grot is 14 kilometer en werd in 1900 pas ontdekt. Pas in 1967 waren deze grotten toegankelijk voor het publiek. Er zijn stalactieten gevonden op een diepte van 71 meter. Vroeger stond het zeewater in de baai van Dirou (Diros) namelijk een stuk lager. De toeristenroute heeft een lengte van 1.500 meter, waarvan 1.300 meter met de boot en 200 meter te voet wordt afgelegd.

De huurauto kun je dichtbij de ingang van de grotten parkeren. Hier vind je ook een souvenirshop en een restaurantje. Iets verder terug ligt het museum.

Peloponnesos foto album

Diros grotten tips

De Diros grotten zijn het hele jaar geopend voor het publiek. Van oktober en tot en mei zijn de openingstijden dagelijks van 08.30 uur tot en met 15.00 uur en van juni tot en met september zelfs tot 17.30 uur. De entree bedraagt € 12,- voor een volwassene en € 8,- voor een kind.

De Diros grotten zijn Grieks cultureel erfgoed. Om ze helpen te beschermen dien je tijdens de boottocht je handen binnenboord te houden en nooit een stalactiet of stalagmiet aanraken. Tijdens de laatste 200 meter dien je het pad te volgen en niet over de relingen heen te hangen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Diros grotten bezienswaardigheden

In de Diros grotten zijn fossielen gevonden van panters, hyena’s, leeuwen, herten en nijlpaarden. Bij de natuurlijke ingang van de grotten, slechts een halve meter breed, zijn ook oude potten gevonden. Dit duidt op vroegere aanwezigheid van mensen.

Het water in de grot is kraakhelder en heeft een permanente temperatuur van 14 C. De temperatuur van de lucht varieert hier van 16 C tot 19 C.