5 mooiste grotten van Griekenland

26 april 2024 Bas Wanrooij

Zicht in Melissani grot op Kefalonia GriekenlandDoor het ruige natuurlandschap, de vele bergen in Griekenland en kalkrijke grond zijn er prachtige grotten te ontdekken. En niet allemaal op het vasteland van Griekenland, maar spectaculaire druipsteengrotten met stalactieten en stalagmieten vind je ook op de Griekse eilanden. In totaal zijn er zo’n 8.500 grotten in Griekenland, die nog niet allemaal geheel zijn ontdekt. De diepste grotten vind je op Kreta en reiken tot wel 1.200 meter diep in het Ida gebergte.

Overigens woonde Pan, volgens de Griekse mythologie de god van het wild en de ruige natuur, in de grotten van Arcadië op de Peloponnesos. Veel grotten in Griekenland zijn open voor publiek om doorheen te wandelen of zelfs te varen. Bedenk je dat het in deze grotten vaak een stuk koeler is dan buiten. Een jasje of hesje is zeker in het vroege voorjaar aan te raden om mee te nemen. Dit zijn de 5 mooiste grotten van Griekenland die je kunt bezichtigen.

Melissani grot op Kefalonia: de mooiste grot van Griekenland

Magisch beeld van Melissani meer en grot op KefaloniaEen bezoek aan deze bijzondere Melissani grot met ondergronds meer kun je prima combineren met de druipsteengrot van Drogarati op twee kilometer afstand. Als de zon door het vrij grote gat in het dak van de grot schijnt, dit is rond het middaguur, geven de kleuren van het water het geheel een sprookjesachtig aanzicht. Zeker als je op een bootje met kapitein al roeiend het Melissani meer rondgaat. Een prachtige ervaring en een must see als je op Kefalonia bent. Het is dan ook de mooiste grot van Griekenland.

Perama cave is de grootste grot van Griekenland

Pas in 1940 en bij toeval is de Perama grot bij de stad Ioannina in Epirus ontdekt. Inwoners sloegen op de vlucht tijdens bombardementen van de Duitsers en vonden hier een natuurlijke schuilplaats. Tegenwoordig kun je met een gids maar liefst 1.100 meter van het gangenstelsel in zo’n drie kwartier ontdekken. De Perama cave is de grootste grot van Griekenland met een oppervlakte van meer dan 40 km2. Vele stalactieten en stalagmieten geven ook hier het geheel een toverachtige uitstraling.

In de Petralona grot ligt de oudste menselijke schedel

Petralona grot op Chalkidiki in GriekenlandDe Petralona grot is in 1959 ontdekt, ligt op 35 kilometer ten zuidoosten van Thessaloniki en is in februari 2024, na grondige werkzaamheden, weer geopend. Hier is een menselijke schedel van maar liefst 700.000 jaar oud gevonden. Het is de oudste menselijke schedel die ooit in Europa is gevonden. Ook in deze grot vind je talloze stalagmieten en stalactieten die deze grot die zorgen voor een magisch schouwspel.

Dikteon grot op Kreta is de geboorteplaats van Zeus

Aan de zuidkant van het Lassithi plateau op Kreta vind je de Diktaion grot; ook wel Dikteon of Psychro genaamd. Het is de meest bijzondere van alle 3.000 grotten hier op het grootste eiland van Griekenland en in het jaar 1900 door een Brit ontdekt. Bijzonder, omdat men vermoedt dat dit de geboorteplaats is van Zeus. Bezienswaardig in de grot van Dikteon zijn de fraaie druipstenen.

Op een bootje door de Diros grotten in Mani

Mocht je in het zuiden van de Peloponnesos op vakantie zijn dan is een vaart door de grotten van Diros bijzonder om te doen. Ze liggen in Mani en kunt alleen op een roeiboot met gids 1.300 meter langs de indrukwekkende stalactieten en stalagmieten varen. Leuk uitje voor alle leeftijden vanuit bijvoorbeeld Stoupa. Deze Diros druipsteengrot is sinds 1967 open voor publiek en behoort tot de 5 mooiste grotten van Griekenland.