Mystras

Mystras, ook wel Mistras genoemd, is een herinnering aan het Byzantijnse Griekenland. Het is een spookstad op een steile heuvel, waar nog enkele nonnen hun onderkomen vinden. Bovenop deze heuvel staat de burcht uit 1249. Althans de overblijfselen. Binnen de imposante vestingsmuren woonden tot begin 18e eeuw nog zo’n 35.000 mensen. Veel kloosters en Byzantijnse kerken zijn nog in goede conditie en bezienswaardig.

Het oude Mystras is een bezienswaardigheid op de Peloponnesos

Tegenwoordig zijn er het oude en nieuwe Mystras. Het nieuwe Mystras is bewoond en hier vind je taveernes en verschillende kleine accommodaties. De oude stad Mistras is indrukwekkender en ook waarom toeristen hier komen. In augustus is er in het nieuwe dorp de jaarlijkse grote markt.

Mystras ligt op 55 kilometer ten oosten van Kalamata. Reistijd met een huurauto is ongeveer een uur. De weg erheen is mooi. Sparta ligt op slechts zeven kilometer. In het oude Mystras zijn genoeg bezienswaardigheden. Veel is gerestaureerd en op het terrein staat van alles in het Engels aangegeven. De oude stad is dagelijks toegankelijk. Van april tot en met september geopend van 08.00 tot 20.00 uur en in de wintermaanden van 08.30 tot 15.00 uur. De entree bedraagt vijf euro per volwassene.

Mystras tips

In het oude Mystras is veel te zien. Neem een halve tot een hele dag om de archeologische site goed te ontdekken. Tip begin bij de hoogste ingang aan de westzijde, Chora, en wandel naar beneden. Schaduw is een schaarste en in het hoogseizoen kan het hier overdag erg heet zijn. Neem voldoende drinkwater mee en goed schoeisel is eerder noodzaak dan een uitzondering.

Meer Griekenland aanbiedingen


Mystras bezienswaardigheden

De archeologische site is verdeeld in het Kastro, Chora en Kato Chora. Het kastro ligt op 620 meter boven de zeespiegel en vanuit de ingang aan de westzijde kun via een pad direct de burcht op. De Agia Sofia kerk, dichtbij deze ingang, is een andere bezienswaardigheid. De Nafplion poort, ten noorden van de kerk, was oorspronkelijk de ingang tot de oude stad.

Via de Monemvasia poort, naar het oosten, wandel je naar beneden Kato Chora in. Dit is het lagere gedeelte, wat de naam ook zegt, van de archeologische vindplaats. Dit is tevens het grootste oppervlakte van Mystras. Bezienswaardig zijn hier het nonnenklooster Pantanassa, het Perivleptos klooster, de kapel Agios Georgios, de kathedraal Agios Dimitrios (Mitropolis) en het klooster Vrontokhion.