Kalamata

Kalamata is de hoofdstad van het departement Messinia op het schiereiland Peloponnesos. Het is de op één na grootste stad van de hele Peloponnesos en heeft 45.000 inwoners. Dichtbij de stad ligt ook de internationale luchthaven van Kalamata met in de zomermaanden rechtstreekse chartervluchten vanuit Nederland. Het historische en culturele gedeelte van de stad ligt grotendeels onderaan de heuvel met daarop de oude vesting Kastro. Langs de zee en de haven vind je een lange boulevard met restaurants, beach bars, en vele terrasjes.

Maak een wandeling door het historische centrum van Kalamata

Kalamata ligt in het zuiden van Messinia aan de Golf van Messini. In 1986 heeft een zware aardbeving hier een deel van de stad verwoest, maar inmiddels is alles weer opgebouwd en gerestaureerd. De stad heeft een handelshaven en een jachthaven. De nieuwe markt, nea agora, verschillende kerken als de Metropolis Ypapanti en het (openlucht) spoorwegmuseum zijn bezienswaardigheden.

Om Kalamata te ontdekken kun je het beste een dagje uittrekken. Een wandeling door de stad is zeer aan te bevelen met o.a. het Kastro en de Nea Agora. Via de lange winkelstraat Aristomenous kun je lopen van en naar de haven en boulevard. Bij de Nea Agora is een parkeerplaats en anders bij de haven kun je ook parkeren. In het centrum van Kalamata ook genoeg mogelijkheden langs de weg.

In Kalamata kun je goed fietsen. Een tip tijdens je vakantie. Het fietspad begint bij de Anastasi kerk aan de boulevard en eindigt via bij de nieuws markt. Je fietst langs de meeste bezienswaardigheden van de stad. Hotels als Horizon Blu hebben gratis fietsen beschikbaar voor hun gasten.

Peloponnesos foto album

Kalamata tips

Kalamata stoomtrein in museum stadspark

Kalamata – stroomtrein in museum park

In Kalamata zijn er het hele jaar door verschillende festivals en feesten die leuk en interessant zijn om mee te maken tijdens je vakantie. Op 23 maart viert men het bevrijdingsfeest en in april kun je kijken of meedoen aan de Kalamataloop. Orthodox Pasen is net als in vele andere steden in Griekenland een grote gebeurtenis en op St. Georgeday is in Kalamata het paardenrennen. Het dansfestival in juli is ook een tip om mee te maken en bovendien zijn er het hele jaar door verschillende theatervoorstellingen en concerten.

Andere tips voor Kalamata zijn de vele goede producten hier uit de omgeving. Zeer bekend zijn natuurlijk de olijfolie en de olijven, maar ook vijgen, kruiden en rozijnen zijn van zeer goede kwaliteit. Proef ook de wijn en ouzo uit de oudste destilleerderijen van Griekenland, de lokale “sfela” kaas, de zoete pasteli, diples, sinaasappels en verse kruiden. Traditioneel zijn de producten die gemaakt worden in het klooster van Kalamata als sjaaltjes. De koffiebranderij Spinos maakt al decennia lang koffie en ligt vlakbij Agios Nikolaos kerk in het oude centrum van de stad.

Voor de mooiste zonsondergang reis je naar het dorpje Verga een paar kilometer ten oosten van Kalamata. Eenvoudig te bereiken via de beachroad en in Verga zijn fraaie beach bars en wat hoger gelegen tegen de berghelling tavernes, restaurants en wijnbars. Je hebt vanuit Verga een mooi uitzicht over de stad Kalamata en de kustlijn.

Meer Griekenland aanbiedingen


Kalamata bezienswaardigheden

Ypapanti kerk in Kalamata Peloponnesos

Kalamata – Ypapanti kathedraal

De oude historische stad rondom het kasteel en het klooster is de belangrijkste bezienswaardigheid van Kalamata. De kerken, markthallen en de neo-klassieke gebouwen langs de Aristomenousstraat en musea als het spoorwegmuseum in het park, het archeologisch museum en het folkloristisch museum zijn een bezoekje waard.

In het centrum voor agriculturele educatie, bij de universiteit, staat een olijfboom die tot een monument is verklaard. De omvang van de stam is ruim negen meter. Men dacht eerst dat de olijfboom 800 jaar oud is, maar studies hebben uitgewezen dat de boom minstens 1.700 jaar oud is.

De oude stad van Kalamata – lag tot het begin van de 19e eeuw rondom het kasteel. Tegenwoordig heet dit het historisch centrum, in het westen grensde het aan het Agios Ioannisplein, in het oosten aan de begraafplaats en in het zuiden aan de Kessarisstraat. De nauwe straatjes, huizen met rode dakpannen en de schitterende bloemen maken het centrum zeer aantrekkelijk.

Kalamata het oude centrum Tzimis

Kalamata – Tzimis souvlaki oude centrum

Het kasteel in het oude centrum stamt uit de 13e eeuw en is gebouwd door Franse ridders (Franken) op hun 4e kruistocht. Daarna is het bezet geweest door de Byzantijnen, Albanezen, Venetianen en Ottomanen. De ruïnes van het kasteel kun je bezoeken en de toegang is gratis. Boven de toegangspoort van het kasteel is een reliëf van een leeuw; het symbool van de evangelist Marcus. Vanaf de ruïnes heb je een prachtig uitzicht over de stad.

De nieuwe stad van Kalamata – werd vanaf 1867 gebouwd. Het eerste stadsplan werd toen gemaakt door de zeer snelle industriële en commerciële groei. Kalamata trok veel nieuwe inwoners aan en van 1881 tot en met 1896 groeide het aantal inwoners met 90%. Eind 19e eeuw kwam de treinverbinding met Athene en daarna ontwikkelde zich bij de haven de nodige industrie. Treinen rijden er niet meer. Tegenwoordig vind je veel winkels tussen de Aristomenousstraat en de Farosstraat. Een mooi en ruim opgezet stadsdeel.

Kalamata hoe te bereiken

Vanuit de zeehaven van Kalamata vertrekken veerboten naar de eilanden Kreta en Kythira. Het busstation bij de nieuwe markt in het oude stadscentrum heeft verbindingen met Athene en vele andere steden en dorpen op de Peloponnesos.

De internationale luchthaven van Kalamata heeft van april tot en met oktober rechtstreekse verbindingen met Transavia vanaf Amsterdam Schiphol en ook Ryanair vliegt voordelig naar de hoofdstad van de Peloponnesos. Binnenlandse vliegverbindingen zijn er vrijwel dagelijks met Athene.

Kalamata stranden

Kalamata beach is voornamelijk een kiezelstrand. De steentjes zijn grijs van kleur en het strand van de stad strekt zich uit van de haven tot aan Verga. Een paar kilometer lang en goed georganiseerd met beach bars, ligbedden en parasols. Een gedeelte van het lange strand van Kalamata is een Blue Flag beach. En dat is best uniek voor een stadsstrand. Het zeewater is van uitstekende kwaliteit om in te zwemmen en er zijn genoeg faciliteiten. Langs het strand loopt de wandelpromenade.

Kalamata accommodaties

Hotel Horizon Blu Kalamata Griekenland

Kalamata – Horizon Blu Hotel

Kalamata is en echte een stad voor een stedentrip. Een paar dagen de stad en de directe omgeving verkennen. In de stad genoeg kleine pensions en studio’s. Langs de kustweg luxere hotels als Horizon Blu. Ook geschikt voor zakenreizen. In Verga, op een paar kilometer van Kalamata, liggen de Ryalos Villas op een schitterende locatie en een fraai uitzicht vanuit de infinity pool. Weg van het massatoerisme.

Kalamata is een goede uitvalsbasis om Messinië en de Mani te ontdekken. Met een huurauto kun je eenvoudig zelf erop uit. De meeste hotels bieden ook georganiseerde dagexcursies aan naar bijvoorbeeld Mystras en Olympia.

Kalamata restaurants

Kalamata - Cantoina mezzes

Kalamata – Cantoina wijn en mezzes

Restaurants en tavernes zijn er genoeg te vinden in Kalamata. Ook mogelijkheden voor verschillende keukens. In het oude gedeelte van de stad zijn Ta Rolla en Luna Lounge tips voor Griekse gerechten. Bij Ta Rolla staat oma nog in de keuken en de gerechten zijn goedkoop. Let op dat veel restaurants op zaterdag en/of zondag zijn gesloten in het oude centrum.

In april 2015 heeft Cantoina (I Kantina) in de nieuwe markthal haar deuren geopend. Trendy wijnbar met mezzedes. Gemaakt met verse ingrediënten van de markt en met veel passie. De mezzes ogen niet alleen fraai, maar smaken bovendien verrukkelijk. Een tip om te gaan genieten tijdens je vakantie in Kalamata.

Voor een broodje gyros of een souvlaki ga je naar Tzimis Souvlakia in het oude gedeelte bij het kerkje. Het pandje alleen al trekt je aan.