Zagora

Zagora is het grootste dorp op Pilion en heeft permanent 3.000 inwoners. Het ligt op 47 kilometer ten oosten van de stad Volos op een hoogte van 200 meter. De weg hierheen is goed en de rit duurt ongeveer een uur. Het bergdorp ligt op een helling van Mount Pelion aan de oostkust. Zagora is een prima uitvalsbasis om Pilion te ontdekken. De bibliotheek in Zagora is een belangrijke bezienswaardigheid.

Zagora is het grootste dorp van Pilion in Griekenland

Zagora is onderverdeeld in vier verschillende gedeeltes Agia Paraskevi, Agia Kyriaki, Agios Georgios en Sotiras. Het dorp kent een lange geschiedenis en was de geboorteplaats van Alexandros Pantos, Dimitris Kasavetis, Ioannis Kordatos en de dichter Drosinis.

Een wandeling door het dorp is interessant om te maken en stop vooral op het dorpsplein. Drink een kop koffie op één van de terrasjes en loop de smalle straatjes door met winkeltjes. Hier vind je lokale producten en lekkernijen en bovendien voordelig.

foto album

Zagora tips

Proef de lokale “Zagorin” appels, welke veel worden gebruikt in traditionele snoepjes, gerechten en drankjes. Begin september vindt in Zagora het appelfestival plaats met veel live muziek en lokale dans. De appels worden in deze periode geplukt. Een tip om mee te maken als je hier dan op vakantie bent.

In de omgeving vind je prachtige natuur. Breng een bezoek aan de natuurlijke bronnen van Krali, de bron van Despoti en de bron op het dorpsplein van Agios Georgios met decoraties van dolfijnen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Zagora bezienswaardigheden

De oude bibliotheek van Zagora trekt veel toeristen. Hier vind je zo’n 15.000 oude boeken en manuscripten. In Zagora staan meerdere kerken. De Agia Kyriaki kerk (gebouwd in 1740), de Agios Georgios kerk (gebouwd in 1765) en de kerk Agia Paraskevi (gebouwd in 1803) zijn bovendien bezienswaardig. De twee kloosters Virgin Mary van Rasovas en Taxiarchon zijn ook een bezoekje waard tijdens je vakantie.

De school van Rigas “Ellinomouseio” is de oudste school van heel Pilion. In een ver verleden hebben hier de voorvechter van het Hellenisme Rigas Ferraios en de Zagoriaan Kallinikos Lapitas nog les gehad.

Zagora accommodaties

In Zagora vind je meerdere vooral kleinere accommodaties. Het Stamou Boutique Hotel is een kleinschalig hotel met allemaal unieke kamers met hun eigen karakter en design. Een combinatie van neoklassiek design en Pelion architectuur. In de fraaie tuin krijg je hier een heerlijk homemade ontbijt.