Cycladen

De Cycladen is een eilandengroep in de Egeïsche Zee. Deze archipel van in totaal 56 eilandjes heeft een ronde vorm. Het woord Kyklo betekent cirkel in het Grieks en in Griekenland noemt men de groep ook wel Kyklades. In totaal zijn er zo’n 35 eilanden bewoond en de meeste hebben een rotsachtige bodem. Naxos en Andros zijn uitzonderingen met meer vegetatie. Mykonos en Santorini zijn de bekendste Cycladen-eilanden en trekken zeker in de zomermaanden veel toeristen. Het hoofdeiland van de groep is Syros met als hoofdstad Ermoupoli en centraal ligt het eiland Delos van god Apollo.

De Cycladen zijn ideaal om te gaan eilandhoppen voor vakantie

Alleen Santorini en Mykonos hebben een internationale luchthaven. Veel andere Cycladen eilanden hebben een luchthaven met dagelijkse verbindingen met de Griekse hoofdstad Athene. De eilandengroep is met elkaar verbonden door talloze veerdiensten van verschillende rederijen. Zo kun je met een snelle draagvleugelboot van het ene naar het andere eiland reizen, maar ook met een grote wat minder snelle veerboot, waar je de auto op mee kunt nemen.

Karakteristiek van de Cycladen zijn de Cycladische cultusbeelden van wit marmer. Ze variëren in hoogte van 5 centimeter tot zo’n 1,50 meter en zijn leuke en mooie souvenirs. De meeste figuren zijn vrouwen. Lokaal is de architectuur herkenbaar met veel witgekalkte lage gebouwen. Kerken en kapelletjes dragen meestal een witte, blauwe of rode koepel als dak.

Op de Cycladen waait in de zomer frequent de meltemi wind. Deze wind waait uit het noorden of uit het noordoosten en kan oplopen tot snelheden van 8 tot 10 op de schaal van Beaufort. Meestal houdt de meltemi (bij de oude Grieken bekend als Etesian) drie tot zes dagen aan. Mocht het hard waaien dan kunnen veerdiensten worden geannuleerd in de zomermaanden. Het klimaat op de Cycladen wordt door de zee beïnvloed en in juli en augustus wordt het zelden echt heet. De temperatuur overdag schommelt over het algemeen in deze maanden tussen de 25 en 30 graden.

De kleine Cycladen (Iraklia, Schinousa, Koufounisia, Keros en Donousa) liggen tussen de Naxos en Amorgos in en zijn per veerboot te bereiken. Deze eilandjes kennen nauwelijks toerisme en hier kun je het hele jaar door relaxen.

foto album Cycladen

Cycladen tips

Cycladen eilanden Griekenland

Cycladen eilanden – Mykonos

Eilandhoppen op de Cycladen betekent meerdere vakanties inéén. Combineer de gezellige drukte van Mykonos met de rust op Koufounisia of met Paros en Santorini. Tip is om de vluchten in het hoogseizoen vooraf te regelen en veerdiensten ook. Op Santorini en Mykonos is het verstandig om alles voor je gaat reizen al te hebben geregeld. Zeker in het hoogseizoen is het hier druk en kunnen accommodatie snel zijn volgeboekt.

De Cycladen eilanden nodigen uit om drie tot vijf dagen te verblijven en dan weer verder door te reizen naar een volgend eiland. De schema’s van de veerdiensten zijn niet altijd openbaar. Griekse reders publiceren de diensten soms pas een paar weken voor de vertrekdata. Online zijn er meerdere sites te vinden, waar wordt geprobeerd alle veerdiensten zo vroeg mogelijk op te publiceren, zodat je de tickets alvast kunt boeken.

Cycladen vakanties

Cycladen vakantie

Cycladen eilanden – uitzicht Santorini

Een vakantie naar de Cycladen eilanden van Griekenland kun je zelf organiseren or georganiseerd boeken bij een reisorganisatie in Nederland of België. Transavia vliegt vanaf Schiphol in de zomermaanden rechtstreeks op Mykonos en Santorini. In de winter zul je via Athene moeten reizen. Je kunt dan met een binnenlandse vlucht van Athene naar meerdere eilanden van de Cycladen.

Georganiseerd kun je vanuit Nederland een pakketreis naar de Cycladen boeken bij reisorganisatie TUI. Andere optie is een rondreis of eilandhoppen over meerdere Cycladen-eilanden, zoals een combinatiereis reis Santorini, Mykonos en Paros.

Ook met Sunweb kun je gaan eilandhoppen op de Cycladen. Combineer Naxos, met Paros en Mykonos of Santorini. 

Wat zijn jouw tips voor Cycladen?