Delos

Delos heeft één van de fraaiste nederzettingen uit de Grieks oudheid. Het eiland ligt vlakbij Mykonos en kun je dagelijks bezoeken met een georganiseerde excursie uit Chora. De bootjes naar Delos hebben een eigen pier in de haven van Mykonos-stad bij Karaoli Dimitrou en het gemeentehuis. De Orca en Margarita vertrekken om 09.00, 10.00 en 11.00 uur naar dit eiland. Na ongeveer een half uurtje varen bereik je het haventje van Delos. Vanaf Delos vertrekken de boten om 12.00, 13.30 en 15.00 uur weer terug naar Mykonos. Een retourtje met de boot kost 25 euro per persoon inclusief informatie, een kaart en een gids.

Delos is een Grieks archeologisch openlucht museum

Delos is in te delen in zes verschillende gedeeltes met hun eigen bezienswaardigheden. De eerste is het heiligdom van Apollo, wat je ook als eerste tegenkomt vanaf de boot. Interessant zijn hier de agora van de competaliasts, het marmeren exedra voor het Propyaea, de agora van de Delians ook wel het marktplein, Oikos van de Naxians met een paar zuilen, het Colossus van de Naxians welke in werkelijkheid veel groter was en het Artemision met drie zuilen die het heiligdom van Artemis aangeven. Overigens is het eiland het middelpunt van de Cycladen-archipel en de berg Kithnos is met 112 meter het hoogste op dit voornamelijk vlakke Griekse eiland.

Het tweede gedeelte is het gebied van het meer en de heuvel ten noorden van het heiligdom van Apollo grenzend aan de baai van Skardana. Bezienswaardig in dit tweede gebied van Delos zijn de agora van de Italianen met een groot vierkant plein van 48 x 68 meter met Dorische zuilen, de leeuwen van Delos op het gelijknamige terras, het Koinon van de Poseidoniasts met fraaie zuilen, de mozaïeken op de vloer van het huis van de Tritons en bijna bovenop het de Gamila heuvel het mooie ” house of the lake”  met mozaïek op de vloer en zuilen.

foto album Mykonos

Delos tips

Delos GriekenlandHet gebied van het stadion is het derde gebied op Delos dat je kunt bezichtigen. Het ligt in het noordwesten van het eiland bij de baai van Gourna. Het sportveld met zijn karakteristieke boogopeningen is hier de bezienswaardigheid. Interessante monumenten zijn te bezichtigen dichtbij het heiligdom van Apollo. De Minoa fontein, heiligdom van Dionyssos en het huis van Kerdon zijn oude objecten.

Het theatergebied is het vier deel van Delos om te ontdekken. De Exedra het huis van Dionysos met het beroemde embleem in de mozaïek vloer, het huis van Kleopatra en de Dioskouides, het huis van de drietand, het huis van de maskers met de fraaie mozaïek van Dionysos op de rug van een panter, het huis van de dolfijnen en natuurlijk het theater zelf. Een mooi gedeelte van Delos met mozaïeken, zuilen en stenen (hogere) muren.

Het vijfde gedeelte wordt ook wel de heiligdommen van Kynthos genoemd met de Kynthos grot en de steile straat met granieten treden.

Het zesde en laatste gedeelte at je kunt bezoeken op Delos zijn de heiligdommen van de buitenlandse goden van de Inopos met de tempel van Hera met een altaar van marmer en twee zuilen. Het meest imposante gebouw in het heiligdom van de Egyptische goden is de gerestaureerde tempel van Isis met twee Dorische zuilen in de voorzijde. Het huis van de Inopos, het atrium in het huis met een zuil, het huis van Hermes en de tempel van Aphrodite zijn hier een bezichtiging waard.

Het archeologisch museum ligt centraal op Delos en mag je niet missen tijdens je bezoek. Het is een van de belangrijkste musea van Griekenland met fraaie mozaïeken en voorwerpen uit alle periodes. Het archeologisch museum van Delos is van dinsdag tot en met zaterdag geopend van 08.45 tot 15.00 uur, op zondag van 09.30 tot 14.30 uur en op maandagen gesloten.

Meer Griekenland aanbiedingen