5 andere Cycladen eilanden

8 juni 2021 Bas Wanrooij

5 andere Cycladen eilandenBijna onlosmakelijk is de Cycladen-archipel verbonden met het woord ‘eilandhoppen’. Deze link werd gecreëerd in de jaren tachtig en negentig toen interrailers met een rugzak over deze Griekse eilandengroep reisden. Met een veerdienst trok men verder van bekend naar onbekend eiland. Bij aankomst werd pas gekeken naar een slaapplaats. Een kort verblijf op een camping of in een voordelige studio van een lokale Griek. Met handgeschreven kartonnen bordjes ‘studio for rent’ werd je destijds bijna onthaald in havens van deze Cycladen. Tegenwoordig is dit alleen nog denkbaar bij nog niet toeristische eilandjes. We hebben 5 andere Cycladen eilanden voor je op een rijtje gezet.

1 Andros – is een nog vrij onbekend Cycladen-eiland en ligt niet ver van havenplaats Rafina. Het is het meest noordelijke en één van de grootste eilanden van deze groep. Een eiland voor natuurliefhebbers en wandelaars met kleine watervallen en een breed netwerk van (georganiseerde) wandelroutes. Op Andros vind je geen massatoerisme. Het hoofdstadje Chora ligt gedeeltelijk op een rotspartij in zee. Batsi is een gezellige kustplaats en ontdek ook de fraaie en nog rustige stranden van Andros, zoals Achla beach en Vitali beach.

2 Sifnos – ligt vrij centraal in deze Griekse groep eilanden in de Egeïsche Zee. De bijnaam ‘Het Griekse eiland van de gastronomie’ dankt Sifnos aan chefkok Nikos Tselementes die in 1878 op het eilandje werd geboren. In 1910 bracht hij het eerste uitgebreide Griekse kookboek uit van maar liefst 500 pagina’s. In de zomer worden er regelmatig food festivals georganiseerd. Sifnos geniet ook bekendheid van haar aardewerk. Op veel plaatsen bakt men deze potten op nog traditionele wijze. Pottenbakkers kun je bezoeken tijdens je verblijf en maak mooie wandelingen over de uitgezette wandelpaden.

Andere Cycladen eilanden voor vakantie3 Amorgos – wordt wel het eiland van de wind genoemd. Als je door het hoofdstadje Chora loopt weet je direct waarom Amorgos deze bijnaam heeft verdiend. Ruïnes van windmolens pronken nog op kale rotsen boven één van de fraaiste stadjes van de Cycladen. Ook hier wordt veel gewandeld, maar het absolute hoogtepunt is het klooster Chozoviotissa. Gebouwd in de rotsen aan de zuidkant, hoog boven het kraakheldere blauwe zeewater, vind je dit opvallend wit gekalkte klooster. Neem een duik in zee bij Agia Anna en bezoek de stranden in de omgeving van Aegiali.

4 Koufonissia – zijn onderdeel van de ‘Kleine Cycladen’ en liggen op een uurtje varen van het grotere en bekende Naxos. Wat direct bij aankomst opvalt is de fraaie kleuren blauw van het zeewater. Niet vreemd zo blijkt, want strandliefhebbers vinden op Koufounissi misschien wel de mooiste zandstranden van Griekenland. En nog niet ontdekt door het massatoerisme. Pori beach, Fanos beach en Italida beach liggen beschermd tegen de noordenwind in het oosten en zuiden.

5 Ios – ligt geografisch gunstig op de route van veel veerdiensten tussen Naxos, Paros en Santorini in. Toch slaan we dit Cycladen-eiland nog (te) vaak over voor een verblijf. Onterecht want Ios heeft een gezellig hoofdstadje en is het eiland waar de bekende dichter Homer ligt begraven. Magganari beach is een fraai en breed zandstrand in het zuiden van Ios en proef ook zeker de lokale Myzithra kazen tijdens je reis.