Souvenirs uit Kreta

14 mei 2024 Bas Wanrooij

Honing als Kreta souvenirGa je op vakantie naar Kreta dan wil je natuurlijk één of meer mooie souvenirs mee naar huis nemen. Het liefst een authentiek aandenken aan je fijne verblijf ergens op dit Griekse eiland. Souvenirs uit Kreta zijn vaak levensmiddelen, zoals goede biologische olijfolie, rakí, een mooie Kretenzische wijn, superieure honing en geurige kruiden als basilicum en oregano.

Maar ook een snijplank van olijfhout, een kalender van het aankomende jaar voor op het toilet of in de keuken en een koelkastmagneet van Chersonissos of Rethymnon doen het goed als herinneringen voor thuis. Dit zijn 5 leuke souvenirs uit Kreta om mee te nemen.

Geurige kruiden uit Kreta om thuis mee te koken

Kaneelstokken van de markt op KretaEén van de beste souvenirs uit Kreta blijven de gedroogde kruiden als basilicum, munt, dille, rozemarijn en oregano. Maar ook specerijen als kaneel. Dit is tevens het populairste souvenir uit Griekenland. Je kunt deze Griekse kruiden scoren ergens op een lokale markt, maar ook gewoon in souvenirwinkels in badplaatsen als Malia en Agia Galini. Lekker om thuis mee te kokkerellen of bijvoorbeeld voor je vlees op de barbecue. Dictamus is een lokaal kruid uit de bergen van het Griekse eiland en bergthee, ook wel herdersthee genoemd, wordt steeds vaker aangeboden.

Extra vierge biologische olijfolie uit Zakros of Kolymvari

Op Kreta groeien meer dan 30 miljoen olijfbomen. De olijfolie uit met name de streken rondom Kolymvari en Zakros staat bekend als van superieure kwaliteit. Extra vierge olijfolie voor thuis over je Griekse salades of voor een eetlepel aan het begin van de dag. De verpakkingen worden steeds mooier en je kunt dus bovendien een mooi sierraad voor in je keuken of op de eettafel hiermee aanschaffen. En zo’n fraaie fles kun je later natuurlijk simpel navullen met een andere Kretenzische olijfolie.

Tijmhoning: gezonde souvenir uit Kreta

Honing uit Kreta is van superieure kwaliteit. Wilde tijm groeit in de bergen en geeft deze honing een unieke smaak. Maar ook honing van naaldbomen of wilde bloemen zijn verkrijgbaar als souvenir. Al deze honingsoorten zitten boordevol belangrijke antioxidanten. Heerlijk voor thuis over je Griekse yoghurt met walnoten als ontbijt bijvoorbeeld. Ook lekker door je boerensalade of over je kip uit de oven.

Sterke drank: rakí, tsikoudia, rakomelo of diktamo

Bergthee als souvenir uit KretaOok sterk alcoholische lokale drankjes als rakí en rakomelo doen het goed als Kretenzische souvenirs bij Nederlanders. Rakí word je tijdens je verblijf op Kreta met regelmaat aangeboden door een lokale uitbater na je lunch of diner. Een karafje van het huis voor een betere spijsvertering. Diktamo is een ambachtelijke wilde kruidenlikeur met een alcoholpercentage van 30%, waar je wat meer moeite voor moet doen om deze te proeven en te vinden.

Kalender van Kreta voor het aankomende jaar

De kalender voor het aankomende jaar met de mooiste plaatjes van Kreta is mateloos populair als souvenir. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor je familielid, vriend of kennis die op de planten en het huis heeft gepast tijdens je vakantie. Om ze te bedanken en te laten zien hoe mooi je bestemming wel niet was. Kunnen ze het volgende jaar zelf naar Kreta reizen om het allemaal te gaan zien.