Mezédes favoriet bij Nederlanders in Griekenland

18 april 2023 Bas Wanrooij

Mezedes bij taverne op Griekse eilandMezédes zijn favoriet bij Nederlanders tijdens een vakantie in Griekenland. Deze veelal kleine gerechten staan meestal als voorgerechten op de menukaart van tavernes, maar in Griekenland zijn er ook genoeg uitbaters die alléén deze Griekse gerechten serveren. In een online onderzoek van Griekenland.net konden bezoekers de afgelopen maanden stemmen op hun favoriete Griekse gerecht. Liefst 23% van de in totaal 1.047 deelnemers kiest voor Mezédes (Mezédakia) als favoriet in een Grieks restaurant. En steeds meer Nederlanders delen deze gerechten met elkaar; net als de Grieken doen. Stifado (17%) en een Pita Gyros (15%) volgen respectievelijk op plaats twee en drie bij Nederlanders dit jaar.

Met Mezédes proef je meer van de Griekse keuken

Griekse keuken tafel vol

Kalamaria, Tzatziki en Griekse salade

Met Mezédes creëer je variatie in je maaltijden en eetgewoonte. We zijn te snel geneigd om in een Grieks restaurant voor één hoofdgerecht te kiezen, maar juist door mezédakia (kleine gerechten) op tafel te zetten en deze met elkaar te delen proef je meer van de Griekse keuken.

Bovendien creëert het meer gezelligheid en blijf je langer tafelen in Griekenland. Is een mezéde op dan bestel je toch gewoon een nieuwe, net zoals je dat bij tapas doet in Spanje. Lekker met een karaf huiswijn, een Grieks biertje of een glaasje ouzo. Ook voor gezinnen met kinderen zijn Mezédes een tip. 

Traditionele Griekse gerechten scoren goed bij Nederlanders

Stifado op de Griekse menukaart in restaurant

Stifado

Stifado is het favoriete Griekse hoofdgerecht bij Nederlanders. Deze stoofpot met rundvlees of konijn en sjalotten staat op menig menukaart van Griekse restaurants. Je kunt het dus ook op vrijwel en Griekse vakantiebestemming bestellen. Een Pita Gyros is favoriet als ‘streetfood’. Ook deze broodjes gevuld met kip of varkensvlees vind je door heel Griekenland heen en kun je dus overal proeven.

Tzatziki (9%), Moussaka (9%), Kalamaria (8%) en een Griekse salade (7%) worden ook genoemd als favoriete Griekse gerechten. Wat meer onbekende Griekse gerechten als Giovetsi (5%), Soutzoukakia (3%), Pastitio (2%), Bougatsa (2%) en Spetsofai (1%) komen in onze top 12 van gerechten in Griekenland voor, maar Mezédes zijn favoriet bij Nederlanders in Griekenland.