Griekenland in top 10 voor wijnliefhebbers

7 augustus 2023 Bas Wanrooij

Griekenland bij beste 10 landen voor wijnliefhebbersOok voor wijn ga je naar Griekenland toe. Recent werd de ‘Wine lover’s index 2023′ van Bounce gepubliceerd met de 20 beste landen ter wereld voor wijnliefhebbers. Griekenland staat op de negende plaats en dus in de top 10 voor wijnliefhebbers dit jaar. Portugal, Modavië en Italië vormen de top drie van wijnlanden aan de hand van de volgende criteria: wijnproductie, wijnconsumptie, de gemiddelde prijs van een fles wijn, het oppervlakte van alle wijngaarden en het aantal wijnexcursies met proeverijen die er worden gedaan.

Wijnproductie en consumptie in Griekenland gelijk

Wijnen uit GriekenlandIn Portugal wordt de meeste wijn per hoofd van de bevolking geconsumeerd. Dit is jaarlijks gemiddeld namelijk 58 liter. In Italië is de wijnconsumptie 39 liter op jaarbasis, in Frankrijk 37 liter en in Griekenland bijvoorbeeld 21 liter. In Griekenland is de wijnconsumptie nagenoeg gelijk aan de wijnproductie in het land. Dit in tegenstelling tot landen als Frankrijk, Italië, Chili, Australië, Spanje, Moldavië, Nieuw Zeeland en Georgië waar de productie van wijn veel hoger ligt dan de consumptie. Hier wordt dus meer wijn geproduceerd gericht op de export.

Nog geen één procent van Griekenland is wijngaard

0,73% van het totale Griekse oppervlakte is bedekt met wijngaarden. In Moldavië is dit bijvoorbeeld 3,60%. Ook in Italië 2,38%, Portugal 2,05%, Spanje 1,89% en Frankrijk 1,48% ligt dit percentage een stuk hoger dan in Griekenland. Een fles wijn kost in Griekenland gemiddeld $ 7,54 en dat is exact gelijk aan Frankrijk. In Portugal, Moldavië en Spanje is dit bijvoorbeeld een stuk goedkoper, maar in Zwitserland, de Verenigde Staten en China is een fles wijn een stuk duurder.

Wijnhuizen in Griekenland bezoeken

Assyrtiko witte wijn uit GriekenlandOp veel bestemmingen kun je in Griekenland wijnhuizen bezoeken en hun lokale wijnen proeven en aanschaffen. Onze tip om te doen tijdens je vakantie. Gerenommeerde Griekse wijnhuizen zijn bijvoorbeeld Ktima Gerovassiliou en Alpha Estate. Je vindt deze wijnhuizen terug op het vasteland van Griekenland. Assyrtiko is een witte druif waar bijvoorbeeld op Santorini veel wijn van wordt gemaakt. En deze wijnen van het Griekse vulkaaneiland zijn weer zeer geliefd in het buitenland, waardoor ze veel worden geëxporteerd.