Griekse keuken op één na beste ter wereld

15 januari 2022 Bas Wanrooij

Griekse keuken op één na beste ter wereldDat je in Griekenland heerlijk kunt eten wisten we natuurlijk al. Van authentieke lokale gerechten tot mezzes (Griekse tapas) en van stifado tot een pita gyros. Allemaal lekker. TasteAtlas heeft onderzoek gedaan naar de beste keuken ter wereld met 100.000 reviews van gerechten. De Griekse keuken is de op één na beste ter wereld met een gemiddelde score van 4,73 (maximale score 5,00). Alleen Italië scoort beter met 4,78 in het jaar 2021.

Beste Griekse gerechten, dranken, producten en restaurants

Als beste Griekse gerechten worden o.a. antikristo (4,9), païdakia (4,8) en spetsofai (4,8) genoemd. Griekse topdranken zijn wijnen uit de Naousa streek op het vasteland van Griekenland (4,8), tsikoudia uit Kreta (4,7), freddo cappucino (4,5), masticha likeur uit Chios (4,5) en witte wijnen van de Assyrtiko druif uit Santorini (4,4). De beste drie producten uit Griekenland kregen allemaal de maximale score (5,0). Het zijn achtereenvolgens: fava uit Santorini, sinaasappels uit Chania op Kreta en de pefkothymaromelo honing ook uit Kreta. De vijf beste restaurants in Griekenland voor lokale gerechten zijn in 2021: Peskesi in Heraklion op Kreta, Margaro restaurant in Piraeus, Loukoumades Ktistakis in Athene, Kirkor taverne in Heraklion en Bougatsa Iordanis in Chania.

Yemista beste groentegerecht en Dakos beste salade ter wereld

Yemista (gevulde paprika) is verkozen tot beste groentegerecht ter wereld en Kretenzer Dakos tot beste salade ter wereld. In de laatstgenoemde categorie eindigde de bekende Griekse salade op de vijfde plaats in deze editie. Niet verwonderlijk dus dat de Griekse keuken is gekozen tot de op één na beste ter wereld. Kali orexi!