Patras

Patras is een grote havenstad in het noordwesten van de Peloponnesos. Het is na Athene en Thessaloniki de op twee na grootste stad van Griekenland en heeft ongeveer 200.000 vaste inwoners. De kustplaats is verbonden via de fraaie en moderne Rio-Antirrio brug met het departement Centraal Griekenland en het Araxos International Airport ligt op 40 kilometer van het centrum. Vanuit Brussel en Düsseldorf wordt er in de zomermaanden rechtstreeks op deze luchthaven gevlogen door o.a. TUIfly.

Patras is de op twee na grootste stad van Griekenland

Vanuit Italië, Igoumenitsa en Corfu komen de grote veerboten aan in de haven van Patras. De stad fungeert vaak als springplank om met de auto verder Griekenland in te rijden of de Peloponnesos te ontdekken. Tevens zijn er veerdiensten naar vrijwel alle Ionische eilanden. De Agios Andreas kerk is een ware bezienswaardigheid van de stad en wordt beschouwd als de grootste kerk van de Balkan en één van de mooiste kerken van Griekenland. Ook het archeologisch museum van de havenstad en de vesting van Patra, zoals de stad ook wel wordt genoemd, zijn een bezoekje waard.

Het carnaval dat ze hier jaarlijks in februari vieren is het grootste en meest uitbundige van heel Griekenland. Voor het proeven van wijnen kun je naar het wijnhuis Achaia Clauss aan de zuidzijde van de stad. Tentura is het lokale drankje van Patras (al sinds de 15e eeuw) en deze kaneellikeur wordt steeds meer in Griekenland geschonken. Lekker voor bij de koffie.

Fraaie stranden in de omgeving van Patras zijn Kalogria beach, Gianniskari beach, Kato Achaia beach en Rio beach. Het oude Olympia ligt op 117 kilometer afstand en reken op een reistijd van anderhalf uur met een huurauto. De haven van Killini ligt op 75 kilometer afstand van hiervandaan vertrekken de veerboten naar het Ionische eiland Zakynthos.

Peloponnesos foto album

Patras tips

Patras kerk op de Peloponnesos

Patras Peloponnesos – kerk in het oude centrum

De Rio-Antirrio brug ligt op een paar kilometer van Patras vandaan en je kunt bijvoorbeeld via de brug naar het havenplaatsje Nafpaktos rijden. De tol op de burg is best aan de prijs en een alternatief is de veerboot vanuit het haventje bij de brug vertrekt.

De vuurtoren van Patras kun je ook niet missen tijdens je bezoek en is het maritieme symbool van de stad. Sinds 1999 is de vuurtoren verplaatst en heeft het zijn oorspronkelijke functie verloren. Bij de vuurtoren (faros) vind je een bar met gezellig terras.

Het kasteel van Patras is gratis te bezoeken van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. Het totale oppervlakte van deze burcht is groot en je hebt een fantastisch uitzicht op de stad en verderop de haven en de zee. Vergeet het antieke Odeum niet te bezoeken, welke op een steenworp afstand ligt van het kasteel.

Meer Griekenland aanbiedingen