Robola wijn

24 juni 2016 Bas Wanrooij
Robola wijn van Kefalonia

Robola wijn – wijnflessen

Robola wijnen worden alleen op het Griekse eiland Kefalonia geproduceerd. Het inheemse witte druivenras wordt hier op vrij grote schaal verbouwd. Een elegante druivensoort en specifiek van Kefalonia. In het zuidelijk deel van het eiland, niet ver van hoofdstad Argostoli, liggen de Robola wijngaarden op hoogtes van 400 tot 900 meter.

Er heerst hier een micro klimaat met natte milde winters en warme droge zomers. Bovendien is de grond erg kalkrijk. Een prima voedingsbodem voor deze druiven en sinds 1999 wordt ongeveer 10% organisch gecultiveerd.

Robola is een fruitige witte wijn

De Robola coöperatie van Kefalonia bottelt in hun wijnhuis, naast het Gerassimo klooster, op 410 meter hoogte meerdere wijnlabels van dit ras en bovendien andere wijnen van de witte Tsaoussi, Vostilidi, Mothonios en de rode Mavrodaphne en Agiorgitiko druiven. Zei het in mindere mate. In 1982 is in de Robola Zone, waar de wijngaarden zich bevinden, deze coöperatie van start gegaan. Inmiddels uitgegroeid tot 300 leden en goed voor 90% van de totale productie van de elegante droge witte Robola wijn.

De wijn is helder en licht geel van kleur. Fruitig en fris van smaak met citrustinten. Lekker bij visgerechten of pasta’s en past prima bij het warme Mediterrane klimaat.

Wijnhuis en wijnproeverij op Kefalonia

Robola wijngaarden op Kefalonia

Robola wijn – wijngaarden Omala vallei

Het totale wijngebied beslaat 100 hectare en ligt in de hoge Omala vallei. De wijn van hier heeft de internationale PDO status (Protected Designation of Origin) en de druiven worden hier al sinds 1900 verbouwd. Het wijnhuis, dagelijks geopend van 09.00 tot 20.00 uur, kun je bezoeken tijdens je vakantie op Kefalonia en alle lokale wijnen zijn hier te proeven. Ook leuk is het (kleine) museum wat in het grote pand is terug te vinden. Een stukje geschiedenis van het Ionische eiland en de lokale wijnproductie.

Na een rondleiding en wijnproeverij kun je de wijnen kopen in de eigen winkel van de vereniging. Lekker voor op het terras van je appartement of hotel, of als souvenir voor thuis.