Aegina stad

Aegina-stad is de hoofdstad van het gelijknamige eiland. Het heeft ook de grootste haven van Aegina en is bijna een buitenwijk van Athene. Het stadje ligt langs de westkust van het eiland en wordt ook wel Chora of Hora genoemd. Opvallend is dat de straten in Aegina stad allemaal een naam hebben en verdwalen is dus lastig. Bovendien staan de straatnamen goed aangegeven.

Aegina-stad was de eerste hoofdstad van het vrije Griekenland

Bij aankomst met de veerboot kom je in de haven een eerste bezienswaardigheid tegen van Aegina-stad. Het witte kerkje Agios Nikolaos siert de kade met twee koepels. Op de achtergrond schittert de fraaie en grotere Byzantijnse Panagitsa kerk langs de boulevard. Iets naar het noorden, net voorbij de aanlegsteiger van de veerboten en cruiseschepen, ligt Kolona, de akropolis van het eiland Aegina. Althans de overblijfselen hiervan. Er staat nog één zuil overeind.

De Neoklassieke gebouwen langs de boulevard en haven zijn geschilderd in fraaie kleuren en stelen de show. Met de vissersbootjes en -kotters aan de kade vormt het geheel een prachtig aanzicht. Pistachio is de lokale likeur van het eiland en in de winkeltjes langs de haven op meerdere plaatsen te verkrijgen. Taveernes, visrestaurants, delicatessenwinkeltjes, supermarkten en bakkertjes zijn hier de buren van elkaar en nodigen voetgangers uit om te komen kijken.

foto album Aegina

Aegina stad tips

Aegina stad Griekenland

Aegina-stad – boulevard en haven

Maak een wandeling door Aegina-stad en de boulevard. Veel bezienswaardigheden van de stad liggen dichtbij elkaar en er valt genoeg zelf te ontdekken tijdens een stadswandeling. Neem de tijd voor de winkeltjes met lokale producten, een kop koffie op een terrasje langs de boulevard en ga lunchen in een traditionele taveerne in één van de gezellige smalle straatjes van de stad.

Niet alleen Kolona is een tip om te bezoeken als je van archeologische bezienswaardigheden houdt, maar ook het museum mag je dan niet missen. Bezichtig hier modellen van huizen uit de prehistorische stad, oude potten en vazen uit verschillende interessante tijdperken en de beroemde marmeren sphinx van Aegina uit 460 voor Christus.

Meer Griekenland aanbiedingen


Aegina stad bezienswaardigheden

Haven van Aegina-stad Griekenland

Aegina-stad – haven en Panagitsa kerk

De haven en de neoklassieke herenhuizen langs de kade van Aegina-stad zijn bezienswaardig. In de stad zijn vier kerken te bezichtigen namelijk Agios Nikolaos in de haven, Panagitsa bij de haven, St. Nicholas in het centrum met twee klokkentorens en de Mitropoli Eginas met drie rode koepels in het zuiden van de stad.

De oude Venetiaanse toren van Markellos (Pyrgos Markellou) en het nabijgelegen overheidsgebouw speelden een belangrijke rol in de geschiedenis van het moderne Griekenland. De Markellos toren was het eerste gebouw dat de nieuwe Griekse regering gebruikte na de revolutie van 1821. Het overheidsgebouw was het huis van de eerste gouverneur van het vrije Griekenland de heer Kapodistrias. In de twee jaar dat Aegina-stad de hoofdstad was van Griekenland.

Kolona, ook wel Kolonos genoemd, is een archeologische site aan de noordkant van de stad. De overblijfselen zijn te bezichtigen een landtong met als hoogste punt de enige zuil. Deze akropolis van Aegina had oorspronkelijk drie tempels. De grootste tempel, waar nu die ene zuil van overeind staat, was van Apollo en de twee kleinere tempels waren gewijd aan Artemis en Dionysos. Bovendien zijn er overblijfselen van een oud theater, welke werd vergelijken met die van Epidaurus. Aan de voet van de archeologische bezienswaardigheid staat het Kolona (archeologisch) museum.