Mesta

Mesta is een mastiekdorp op het Griekse eiland Chios. Je vindt Mesta in het zuidwesten van het eiland op 11 kilometer van Pyrgi en 38 kilometer van Chios stad. Het is het best beschermde mastiekdorp van Chios en als toerist kun je hier van alles bezichtigen tijdens een wandeling door Mesta. Vier kilometer ten noorden van Mesta ligt de haven van het dorp Limenas.

Neem de tijd voor een mooie wandeling door het mastiekdorp Mesta

De architectuur van het dorp is duidelijk gericht op de bescherming van de inwoners tegen piraten, maar ook tegen brand. De huizen in het dorp staan dicht op elkaar en vrijwel alle daken zijn plat. Het is een labyrint van smalle straatjes, poortjes en pleintjes. Neem de tijd voor een wandeltocht door het middeleeuwse stadje.

Het centrale plein in Mesta is ook direct het samenzijn van de bewoners. Festivals, vieringen, bruiloften en markjes worden hier georganiseerd. Het plein heeft de sociale rol van de gemeenschap en hier is altijd iets te doen.

Direct als je via de centrale poort, ook wel “captain’s door” genoemd, Mesta inloopt zie je twee fraaie oude kerken. Het zijn de Agia Paraskevi en de Agios Georgios kerken met binnen interessante fresco’s.

foto album

Mesta bezienswaardigheden

De mozaïekvloer bij de Taxiarch kerk Mesta

Fraaie mozaïek vloer bij de Taxiarch kerk in Mesta

Mesta is zelf al een bezienswaardigheid en een wandeling door het dorp en de smalle straatjes is al een belevenis op zich. Een historische wandeling onder de vele boogjes door van de op elkaar gebouwde huizen. De Taxiarchon kerk uit 1868 op het centrale plein van Mesta is de ontmoetingsplaats voor de inwoners. Om de kerk zie je mooie mozaïek vloeren gemaakt van zwart-witte kiezelstenen en via de trap kun je naar de eerste verdieping van de kerk en kijk je uit de fraaie kerktoren van de Taxiarch kerk. In de kerk zijn fraaie uit hout gesneden beeldwerken te bezichtigen met daarin mooie fresco’s. Het is één van de grootste kerken van Chios. Leuk als souvenir van Mesta zijn de bekende handgeweven stoffen van het dorp.

Meer Griekenland aanbiedingen


Mesta lokale gerechten

Mooi straatjes in Mesta op Chios

Stoetltjes buiten in straatje van Mesta

Mesta heeft prima restaurants waar authentieke en lokale gerechten worden geserveerd. Daarbij drinken de inwoners Souma, een soort ouzo gemaakt van vijgen. Het is een puur drankje met een hoog percentage alcohol en wordt alleen in Mesta en de directe omgeving gemaakt.

Je moet ervan houden, maar als je Mesta bezoekt tijdens je vakantie is het wel leuk om een glaasje Souma te proeven.