Olympos

Olympos is de bezienswaardigheid van het eiland Karpathos. Het eeuwenoude dorp is pas sinds 1979 bereikbaar per auto en vanaf 1980 hebben de inwoners pas de beschikking over elektriciteit. Het is ongetwijfeld een van de meest authentieke dorpjes van heel Griekenland, heeft zijn eigen tradities en staat op de lijst van werelderfgoederen van UNESCO. Olympos ligt op 63 kilometer ten noorden van de hoofdstad Pigadia en de rit hierheen met de auto is alleen al een aanrader met onderweg schitterende vergezichten.

Olympos is een van de meest authentieke dorpjes van Griekenland

In Olympos spreekt men met een Byzantijns en typisch Dorisch dialect en het dorp is gebouwd met kleine huisjes volgens een lokale architectuur. De vrouwen van veertig jaar en ouder lopen hier nog in speciale bonte klederdracht en lijken hier al het werk te doen. In het traditionele dorp hebben de vrouwen de macht. De mannen lijken zich bezig te houden met traditionele dans, zang en het bespelen van het typische muziekinstrument Lyra. De Lyra heeft iets weg van een viool. Je kunt hier als toerist trouwens heerlijk slenteren, met of zonder gids, door de nauwe straatjes met winkeltjes, kafénions en Griekse tavernes.

Olympos is gebouwd in de Byzantijnse periode door inwoners van Karpathos die aan de kust woonde. Ze vluchtten voor piraten en bouwden amfitheatersgewijs hun nieuwe dorp Olympos hoog verscholen tussen de bergtoppen. Doordat het dorp eeuwenlang is afgesloten geweest van de rest van het eiland heeft het zijn eigen karakter met tradities en dialecten weten te behouden.

Karpathos foto album

Olympos tips

Traditionele klederdracht Olympos

Tradtionale klderdracht Olympos Karpathos

Een optie is om een excursie naar Olympos te maken per boot. Vanuit de haven van Pigadia vaar je in ongeveer anderhalf uur naar het haventje van Diafani in het noorden van Karpathos. In de zomer zijn er dagelijkse veerdiensten. Vanuit Diafani is het nog een kilometer of tien omhoog met de bus de bergen in naar het traditionele bergdorp Olympos.

Voordat je terug vaart naar Pigadia kun je op het strand van Diafani nog even relaxen en een duik nemen in zee. Een leuke dagexcursie om te maken tijdens je vakantie op Karpathos. Met een huurauto is het trouwens ook erg leuk om de rit naar Olympos te maken. Voor traditionele Griekse lunch of diner is een tafeltje in Milos taverne of Limanaki taverne een aanrader.

Meer Griekenland aanbiedingen


Olympos bezienswaardigheden

Olympos Karpathos

Olympos dorp – Karpathos

Het hele dorp Olympos is een openlucht museum en de toegang is gratis. In totaal zijn er 75 windmolens in het bergdorp, welke voorheen allemaal zorgden voor de productie van bloem om brood te maken. Tegenwoordig zijn er nog vier originele windmolens actief in het dorp en die produceren nog steeds bloem voor het brood.

De centrale kerk Kimisi Theotokou is bezienswaardig. Op de muren in de kerk vind je fresco’s gedateerd uit het Ottomaanse tijdperk. Tijdens een bezoek aan Olympos mag je ook zeker de uit hout gesneden tempel uit de 17e eeuw niet missen.