Diafani

Diafani is een havenplaatsje in het noorden van Karpathos. Van origine is het een vissersdorp, maar inmiddels genereert men hier inkomsten uit het toerisme. Er zijn veerdiensten met o.a. het eiland Chalki en Karpathos-stad. Het haventje wordt tevens gebruikt voor excursies naar het traditionele bergdorp Olympos. Ook is er een veer voor de liefhebbers naar het eilandje Saria, ten noorden van Karpathos.

Diafani is een kust- en havenplaatsje in het noorden van Karpathos

Het smalle grijze dorpsstrand van Diafani is grotendeels georganiseerd met ligbedden en parasols. Hier langs loopt de boulevard met enkele tavernes en winkeltjes. Op een heuvel boven de pier van de haven van de grote veerboten, vind je overblijfselen van enkele windmolens. Bezienswaardig zijn de muurschilderingen in de Zoodochos Pigi kerk in het centrum van het dorp. Leuk is het fonteintje met twee tavernes.

Diafani is het grootste dorp in het noorden van het eiland Karpathos. Tevens is het de op één na grootste havenplaats en heeft het één van de weinig toegankelijk en georganiseerde stranden aan de noordkant. Er is één verbinding over land. Dit is een asfaltweg die via het authentieke bergdorp Olympus verder naar Pigadia doorgaat. Rondom het plaatsje vind je accommodaties, waar je tijdens je vakantie kunt verblijven. Je kunt met de bus van en naar Olympos reizen. Deze dienst is er niet alleen voor toeristen, maar juist ook voor locals die in het bergdorp wonen of werken.

Karpathos foto album

Diafani tips

Traditionele taverne in Diafani op Karpathos

Authentieke taverne in oude centrum Diafani

Vanuit Diafani vertrekken in het zomerseizoen dagelijks excursies naar het rotsachtige eiland Saria. Opvallend is de kale, steile berg van maar liefst 630 meter hoog. En dat is vrij fors voor een oppervlakte van slechts 20 km2. De boot vaart naar de fraaie kiezelstranden hier Saria. Zo meer je aan in Palatia, Argos, Alimounda en Yaplos. Bij Palatia kun je ook naar boven lopen en de archeologische site hier bekijken.

Hier in het noorden van Karpathos kun je tevens mooie en georganiseerde wandelingen maken. Eigenlijk stopt de geasfalteerde weg in Diafani. Via wandelpaden kun je hier de veelal kale bergen zelf ontdekken. Een mooie wandelingen van net geen vijf kilometer is naar Vananta beach. Dit kiezelstrand ligt op een uur lopen naar het noorden toe vanaf de boulevard van Diafani vandaan. Ook naar het dorpje Avlona kun je wandelen. Je kunt een wandeling combineren met het eerder genoemde Vananta beach. De afstand is dan zo’n 6,5 kilometer. Als je rechtstreeks naar Avlona wilt lopen kan dat ook en is de afstand zo’n vier kilometer. Te voet naar Olympos kan ook, maar dit is een behoorlijke klim over meer dan zeven kilometer.

Meer Griekenland aanbiedingen


Diafani bezienswaardigheden

Steenoven Diafani traditioneel brood bakken

Ouder echtpaar brood bakken in steenoven Diafani

Als je van de boulevard vandaan loopt en via steegjes Diafani inwandelt kom je langs meerdere traditionele buitenovens. Als je geluk hebt, zoals wij, tref je hier een ouder echtpaar aan die brood of lokale koulouri aan het bakken is.

Bezienswaardig zijn ook de oude windmolens op een bergkam ten zuiden van het havenplaatsje. Bovendien heb je hiervandaan een fraai uitzicht op het dorp en de baai van Diafani. Je kunt ook met een kaïk naar stranden in de buurt, zoals Papa Mina beach (Apokapos) en Pentikalia beach. De bootjes vertrekken vanuit de haven.