Karpathos stad

Karpathos stad, ook wel Pigadia genoemd, is de kleine en gezellige hoofdstad van het Griekse eiland Karpathos. Het hele jaar door heeft de stad ongeveer 2.000 vaste inwoners en het ligt op 17 kilometer afstand van de internationale luchthaven. Dit gedeelte in het zuidwesten van Karpathos is redelijk vlak. Meer naar het noorden wordt het eiland smaller met meer en hogere bergen.

Lekker flaneren over de boulevard van Karpathos stad na zonsondergang

De haven van Karpathos stad is ook direct de grootste haven van het eiland en hier meren de meeste grote veerboten aan afkomstig van andere Griekse eiland en havenstad Pireaus. Andere veerdiensten komen aan in de haven van Diafani in het noorden van Karpathos. Vanuit de havens zijn er verbindingen met onder andere het eiland Chalki, via Diafani, het zuidelijke buureilandje Kassos en Rhodos.

Langs de boulevard aan de haven vind je een keur aan echte Griekse tavernes, terrasjes, barretjes en restaurants. ’s Avonds komen hier zowel de toeristen als de lokale bevolking flaneren en dineren of relaxen met een biertje, wijntje of glas ouzo op één van de vele terrassen.

De bars Anoi bar, Gallileo en Edem bar in Karpathos-stad zijn tips. Het strand, ook wel Pigadia beach genoemd, is langgerekt en strekt zich uit langs de kustweg. Een zandstrand met ligbedden en parasols en de zeebodem loopt vrij geleidelijk af. Langs het strand de nodige appartementen, hotels en horecagelegenheden.

foto album Karpathos

Karpathos stad bezienswaardigheden

Karpathos stad de haven van Pigadia

Karpathos stad – haventje van Pigadia

Hoewel Karpathos stad redelijk jong is en een afwijkende architectuur heeft ten opzichte van de andere dorpen op het eiland kun je hier het nodige bezichtigen. Er rijdt een klein treintje door de stad, waar je voor 2 a 3 euro mee mag rijden om Pigadia te ontdekken. Leuk voor de kinderen.

In het Eparcheio, tegenover het neoklassieke gebouw van de gemeentes Karpathos en Kassos, vind je het Karpathos archeologisch museum. Het museum heeft interessant keramiek en is dagelijks geopend van 08.30 tot 15.00 uur, behalve op maandag. De toegang bedraagt drie euro per persoon. In hetzelfde gebouw kun je informatie inwinnen over de bedreigde diersoort Monachus Monachus zeerobben die hier in kleine getale voorkomen.

De akropolis van Poseidio is imposant, ook wel Vounos, en kun je niet missen bij de ingang van de haven. De grot van Poseidon op een hoger gelegen rots ten zuiden van Pigadia is een andere bezienswaardigheid. Je komt er langs als van Karpathos stad naar Laki rijdt. De kapel van Agia Fotini (Foteini), althans de resten hiervan, is de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. De ruïne ligt aan zee langs de weg naar Aperi bij het Vrontis strand en te zien zijn verschillende marmeren decoraties en zuilen.


Karpathos stad stranden

Karpathos stad Amopi beach

Karpathos stad – Amopi (Ammoopi) beach

Het strand van Pigadia is met 3,2 kilometer behoorlijk lang en bestaat uit drie gedeeltes en strekt zich uit van Karpathos stad naar de vroegere hoofdstad Aperi. Het zijn het zandstrand Xenonas, het kiezel- en zandstrand Afoti en het voornamelijk met kiezels bedekte strand Vrontis. Hoewel het zeewater hier erg schoon is geen van de stranden hier een Blue Flag Beach.

De drie stranden behoren tot de meest georganiseerde stranden van het eiland Karpathos met restaurants, mini markets, zonnebedden, parasols, watersporten en beach volleybal. Het heldere zeewater loopt vrij geleidelijk af wat de stranden geschikt maakt voor families met kleine kinderen.

Een ander mooi zandstrand, waar de Grieken zelf graag komen, is Amopi op zes kilometer ten zuiden van Karpathos stad.

Wat zijn jouw tips voor Karpathos stad?