Ainos

Ainos is de naam van de hoogste berg van het eiland Kefalonia met een top van 1.628 meter. Het is hiermee direct ook de hoogste berg van alle Ionische eilanden. Het gebergte ligt pal achter de kuststrook van Lourdata tot aan Skala. Tegelijkertijd is de berg en de omgeving hieromheen ook een National Park van Griekenland. Dit heeft Ainos te danken aan de unieke grote bossen met de Kefaloniaanse spar “Abies cephalonica”. Tegen de berghellingen groeien ook veel planten die nergens anders voorkomen. Mount Ainos, ook wel Black Mountain genoemd, is sinds 1962 een National park, beslaat een oppervlakte van 2.862 hectare en heeft een doorsnee van ongeveer 14 kilometer.

Ainos National Park op Kefalonia is schitterend om te wandelen

De beste periode om het Ainos National Park te bezoeken is april, mei en begin juni. Het is dan niet te warm, veel planten en bloemen staan in bloei en de schone lucht en horizon zorgen voor mooie vergezichten. Bijkomend voordeel is dat het in deze periode minder druk is qua toerisme op Kefalonia en in Ainos National Park. Met een beetje geluk zijn de hoge toppen van de bergen hier nog bedekt met wat sneeuw in deze periode.

In de kloven en op de rotsen leven in Ainos National Park wilde paarden. Het zijn kleine paarden met smalle gezichten en ze behoren tot de ‘Pindou’ soort. Ze hebben grote manen en een lange volle staart en deze paarden zijn een bedreigde diersoort. De kans dat je ze overigens ziet op de Ainos berg is klein want ze zijn schuw. In het National Park komen ook vossen en wezels voor. Daarbij talrijke vogelsoorten. Je kunt met de auto bijna tot de top rijden. Het laatste gedeelte naar de top is een half uur wandelen en wat klauteren. Een prachtige wandeling, maar er zijn geen voorzieningen.

foto album Kefalonia

Ainos tips

Sneeuw op Mountain Ainos Kefalonia

Mount Ainos sneeuw in de winter

Het Ainos National Park is geopend tot zonsondergang. De hekken worden dan gesloten en kamperen of overnachten is niet toegestaan in het park. Toegang tot Ainos is gratis. Op de top Megas Soros heb je een overzicht van de verschillende wandelroutes die hier beginnen.

Ook in de wintermaanden is het hier bovenop de bergen prachtig. Normaal gesproken zijn de toppen bedekt met een dikke laag sneeuw. Skiën kan hier niet, maar wandelen en genieten op één van de bankjes van het winterse uitzicht natuurlijk wel. 

Neem altijd zelf eten en drinken mee als je naar Ainos National Park gaat. Er zijn hier namelijk geen voorzieningen. Tevens passeer je in de omgeving ook geen bergdorp om te lunchen of iets in een supermarkt of bij een bakker te kopen. Onze tips is dus om voor je gaat rijden genoeg drinkwater en wat te eten mee te nemen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ainos wandelen

Naaldbomen bij de top van Mount Ainos Kefalonia

Wandelpad met naaldbomen Ainos

Het Ainos National Park is een uniek natuurgebied en heeft verschillende interessante wandelpaden. Voor de wandelliefhebbers is dit gebied een mooie uitdaging. Het hoofdpad om te wandelen start in de Agios Eleftherios pas door naar de top van de Mega Soros. De lengte van deze wandeling bedraagt ongeveer 10 kilometer, valt in de categorie eenvoudig en gaat dwars door fraaie bosrijke gebieden. Op de top heb je niet alleen een prachtig uitzicht over Kefalonia, maar kun je ook de ruïne bekijken van de tempel van Zeus Anienius.

Een andere mooie wandeltocht, waarbij je wellicht de wilde paarden kunt zien, is vanaf Mega Soros naar Arginia en het Zoodohos Pigis klooster. Deze wandeling is vijf kilometer en valt in de categorie gemiddeld.

Een kilometer ten zuiden van Digaleto, langs de weg van Digaleto naar Agios Eleftherios start de op een na langste wandeltocht van 6.595 meter. Je start met wandelen op 532 meter hoogte en klimt naar de top Megas Soros van 1.628 meter. Trek voor deze wandeling ongeveer vier uit. Voor je eigen veiligheid en het behoud van de unieke flora en fauna in het gebied word je gevraagd om op de wandelpaden te blijven.