Argostoli

Argostoli is de hoofdstad van het eiland Kefalonia en ligt in het zuidwesten op zeven kilometer van het internationale vliegveld. De stad heeft ongeveer 10.000 permanente inwoners. Aan de wandelpromenade langs de haven leggen ’s morgens de vissersboten aan en vissers verkopen dan de vangst vanaf de boot. Grote kans dat je hier de Caretta Caretta zeeschildpadden dan ziet zwemmen. Deze Loggerhead schildpadden komen af op het visafval wat de vissers niet gebruiken en overboord gooien. Ze duiken onderwater en komen zo nu en dan naar boven om te ademen. Een prachtig gezicht om te zien.

’s Avonds is het gezellig op het centrale Vallianou plein in Argostoli

De Platia Vallianou is het centrale plein van Argostoli en ’s avonds autovrij. Een ontmoetingsplaats voor jong en oud en rond het plein zijn tal van cafe’s en restaurants. Een prima locatie om te gaan dineren. De Griekse en Italiaanse keuken zijn het meest vertegenwoordigd, maar ook voor pita giros, souvlaki of een crêpe kun je hier prima terecht. Keuze genoeg en bovendien prima voor kinderen om rond te rennen en te spelen. Ander gezellig en mooi plein is de Platia Kabanas met de klokkentoren.

De Drapano brug, gemaakt van steen, verbindt Argostoli met Drapano op het eiland. Argostoli ligt op een smalle zeearm in de gelijknamige baai en had voor de bouw van deze brug beperkte verbindingen met de rest van het Griekse eiland. De brug dateert uit 1813, is 900 meter lang en heeft de aardbeving van 1953 als een van de weinige bouwwerken op Kefalonia doorstaan. Ten zuiden van de brug ligt de rustige lagune met ondiep water. Halverwege de brug staat de obelisk met de contsructiedatum 1813 ter nagedachtenis aan de heer De Bosset die de goedkeuring voor het bouwen en plaatsen van de brug heeft gegeven.

foto album Kefalonia

Argostoli bezienswaardigheden

Vissersboot in haven Argostoli

Vissersboot in haven Argostoli Kefalonia

De musea en de Korgialenios bibliotheek liggen ten zuiden van het Vallianou plein net als het stadstheater Kefalos. Het kleine Archeologisch museum aan de Vergoti straat kun je dagelijks bezoeken van 08.30 tot 15.00 uur behalve op maandagen en nationale feestdagen en de entree bedraagt drie euro per persoon. Het volkenkundig museum is dagelijks geopend van 09.30 tot 13.00 uur en van dinsdag tot en met zondag ook van 19.00 tot 22.00 uur. Je krijgt hier een goed en mooi beeld van hoe Kefaloniers leefden aan het einde van de 19e en het begin van de 20e eeuw. Entreeprijs bedraagt ook hier drie per persoon en kinderen tot 12 jaar mogen gratis naar binnen.

De Korgialenios bibliotheek is een andere publiekstrekker van Argostoli. Het is een van de grootste Griekse bibliotheken met een collectie van meer dan 60.000 boeken en het gebouw is nog hetzelfde en dateert uit 1924. Het oudste boek in de bibliotheek van Argostoli is uit het jaar 1499. De Korgialenios bibliotheek is dagelijks geopend, behalve op zondagen, van 08.00 tot 21.00 uur.

Andere musea die je in Argostoli kunt bezoeken zijn het natuurhistorisch museum van Kefalonia en buureiland Ithaki en het Fokas Kosmetatos museum.

Doordeweeks zijn twee kerken geopend: de kerk Panagia Sissiotissa met een zeer oud altaarscherm en iconen en de kerk Agios Spiridon met mooie muurschilderingen gelegen in de Lithostroto. Voor de kinderen is het treintje leuk welke vertrekt aan het einde van de wandelpromenade bij het gebouw van de havenpolitie. Je krijgt met het treintje een rondrit door de stad met vaste vertrektijden.

Meer Griekenland aanbiedingen


Argostoli restaurants

Rondom de pleinen in het centrum zijn meer dan voldoende tavernes en restaurants te vinden. Aanrader is taverne Vinaries net buiten het centrum vlakbij de vuurtoren. Loop vanuit Argostoli richting de Napier vuurtoren langs de zee. Hier kun je heerlijk vis eten en je kunt hier ook een duik in zee nemen als je wilt.

Argostoli souvenirs

Koutabos lagoon bij Argostoli

Uitzicht op Koutabos lagoon bij Argostoli

De winkelstraat van Argostoli is van oudsher Lithostroto. Je loopt er vanaf het centrale plein naar toe in zuidelijke richting. Aan het begin van de Lithostroto is er naast de kantoorboekhandel een winkeltje die alle traditionele lekkernijen verkoopt zoals nougat en gesuikerde amandelen van Kefalonia. Een groot gedeelte van het centrum van Argostoli is autovrij en er zijn overal leuke winkeltjes. Niet alleen maar souvenirswinkels zoals in de badplaatsen op het eiland. De “Harokopou handwerk workshop”, aan de Harokopou 60, is een tip en ze maken hier prachtige handgeborduurde werken. Eventueel zelfs op bestelling. Verder maken ze kopieën van oude handwerken uit het historisch en volkenkundig museum van Argostoli en Kefalonia. Ook voor leuke kleding kun je prima terecht in het centrum van de hoofdstad van het eiland.