5 leuke bergdorpen op Samos

5 mei 2024 Bas Wanrooij

Bergdorp Marathokampos op Samos in GriekenlandHet groene eiland Samos is bergachtig en geliefd bij wandelaars, heeft voornamelijk kleinschalige accommodaties. In het Kerkis-gebergte in het westen is Vigla met 1.440 meter de hoogste bergtop van het Noord-Egeïsche eiland. De Nachtegalenvallei in het noorden, met kabbelende beekjes en traditionele dorpen, is het mooiste wandelgebied. Bergdorpen op Samos, zoals Manolates, zijn leuk om in contact te komen met locals en het authentieke DNA van dit Griekse eiland optimaal te ervaren. Dit zijn 5 leuke bergdorpen op Samos om te gaan bezoeken.

Bergdorp Manolates bij de Nachtegalenvallei

Taverne in Manolates op SamosManolates is het leukste bergdorp van Samos en kun je prima combineren met een bezoek aan de Nachtegalenvallei. Dit autovrije authentieke dorp heeft smalle steegjes om lekker doorheen te slenteren, een gezellig dorpsplein met terrasjes en authentieke tavernes, zoals Loukas taverne, voor een Samiotische lunch.

Ook is dit de plek om een mooie ambachtelijke souvenir te scoren. Vanuit Manolates starten verschillende wandeltochten de berg Karvouni op en de Aidonia vallei in.

Vourliotes is authentiek dichtbij Kokkari

Niet ver van Manolates ligt het interessante bergdorp Vourliotes. Het mooie kleine dorpsplein met een klooster uit de 15e eeuw trekt vooral toeristen naar Vourliotes. Leuk om wat te gaan drinken of een taverne te kiezen voor een Griekse lunch. Het uitzicht hiervandaan is in ieder geval prachtig. Interessant is een wandeling van twee kilometer naar het Vronta klooster uit 1496 op 460 meter hoogte.

Gezellig dorpsplein en honing in Mytilinii

Platia met terrassen in Mytilinii op Samos in de bergenOok Mytilinii is bergdorp op Samos wat de moeite waard is om te bezoeken. Het dorpsplein, de Grieken noemen dit een Platia, is uitnodigend met zijn grote plataan en diverse terrassen van kafenia en enkele goede tavernes.

Het dorp is ooit gesticht door inwoners van Lesbos, vandaar de naam, en ligt wat afgelegen en verscholen in een dal met in de omgeving wijngaarden en een gebied waar veel honing vandaan komt.

Genieten van het uitzicht in Marathokampos

Aan de zuidkant van het eiland, vanuit Pythogarion richting het westen, vind je ook leuke bergdorpen. Marathokambos, ligt op een helling van zo’n 250 meter hoogte, en is een vrij groot dorp. Vanaf de fraaie dorpskerk met opvallend blauw koepeldak loop je gemakkelijk naar de kleine en gezellige platina met zijn mooie Louga-fontein uit 1861.

Naar Drakei voor het einde van wereld

Op zichzelf is Drakei niet één van de mooiste en interessantste bergdorpen van Samos, maar de rust die je hier ervaart is uniek en heerlijk. De asfaltweg stat hier letterlijk en je kunt genieten van een echte authentieke maaltijd in één van de drie tavernes, bijvoorbeeld taverne ‘Einde van de wereld’ met een mooi uitzicht op de noordkust van Samos. Noemenswaardig voor een duik in zee is Varsamos beach.