Eilandhoppen Kefalonia en Ithaki

17 juni 2023 Bas Wanrooij
Eilandhoppen Kefalonia en Ithaki in Griekenland

Kioni op Ithaki

Wil je op vakantie naar Kefalonia of Ithaki? Je kunt ze ook prima combineren tijdens één vakantie: ga eilandhoppen naar Kefalonia en Ithaki. Je vliegt op de luchthaven van Kefalonia (EFL) en rechtstreeks vanaf Schiphol Amsterdam in de zomermaanden. Na zo’n drie uurtjes vliegen zet je voet aan de grond op dit grootste Ionische eiland. Een vakantie van 15 dagen is ideaal en verblijf bijvoorbeeld een week op Kefalonia en een week op Ithaki. Ross Holidays biedt deze eilandhopreizen aan. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om Kefalonia als basis te kiezen en voor één of meerdere dagen zelf over te varen naar buureiland Ithaki.

Waar vakantie vieren op Kefalonia

Pittoreske dorp Assos op Kefalonia

Uitzicht op Assos op Kefalonia

Op Kefalonia zijn Lassi, Fiskardo, Skala en hoofdstad Argostoli de meest toeristische bestemmingen. Andere kustplaatsen op het eiland waar je kunt verblijven zijn bijvoorbeeld Agia Efimia, Poros, Xi beach en Sami. Tevens worden er verspreid over het eiland, vaak wat meer het binnenland in, villa’s aangeboden. De veerboten naar Ithaki vertrekken vanuit de haven van Sami. Deze ligt op 26 kilometer rijden vanaf Argostoli. De overtocht duurt 45 minuten en rederijen Ioanian Pelagos en Levante Ferries verzorgen deze veerdiensten meerdere keren per dag. Tickets kun je in de havens kopen kort voor je vertrek. Je huurauto kan mee op de boot.

In de directe omgeving vind je trouwens belangrijke bezienswaardigheden van dit groene Griekse eiland. Denk aan het Melissani meer, de Drogarati druipsteengrotten en het fraaie Antisamos beach. Bedenk daarbij dat hier in de omgeving van Sami diverse opnames zij gemaakt voor de film Captain Corelli’s Mandolin met Nicolas Cage en Penelope Cruz in de hoofdrollen. Helaas zijn er weinig zichtbare herinneringen hier aan de filmopnames in het jaar 2000. Wel een tip om deze film te zien voor je naar Kefalonia afreist.

Doorhoppen naar het eiland Ithaki

Gezelligheid in ouzeri op het eiland Ithaki

Gezellige ouzeri op Ithaki

Ithaki mag dan minder bekendheid genieten dan Kefalonia en geen eigen luchthaven hebben, maar is zeker niet minder mooi. Minder toeristisch dat wel met het pittoreske dorp Kioni, vooral populair bij zeilers, het kustplaatsje Frikes en natuurlijk het levendige hoofdstadje Vathi. In al deze plaatsjes kun je goed verblijven tijdens je vakantie op Ithaki. Ze hebben namelijk alle drie kleinschalige accommodaties, een wandelboulevard met terrassen en winkeltjes.

Op Ithaki is het een tip om zelf een eilandtour te maken met je huurauto. Bijvoorbeeld langs het gehucht Anogi in de bergen, het dorpje Stavros en Aspros Gialos beach. Doordat het het Ionische eiland vrij klein is zijn de afstanden kort. In een dag kun je zo al veel van het eiland ontdekken.