Elafonisi

Elafonisi, ook wel geschreven als Elafonissi, behoort tot de mooiste zandstranden van Kreta en Griekenland. Het strand ligt op 76 kilometer ten zuidwesten van Chania. Je gelooft je ogen niet met dat azuurblauwe zeewater, witte strand, eilandjes en de prachtige kleuren van de zee. In de zomer is het hier erg druk met veel toeristen voor een dagtochtje of vanuit het nabij gelegen Paleochora. Je auto parkeren kan in deze periode lastig zijn, althans dichtbij. Bij de taveernes is het meestal het drukste. Loop daarom wat verder door en je zult zien dat het verderop een stuk rustiger is. Het zeewater bij Elafonisi loopt zeer geleidelijk af en het strand is prima voor kinderen.

Op het strand van Elafonisi lijkt het wel of je in de tropen bent

Via een smalle zandstrook, welke nog weleens verplaatst door de wind en stromingen, kun je naar het eilandje Lafonisi lopen. Een Natura 2000 natuurgebied. Hierop staat een vuurtoren en het Agia Irini kerkje. Door het water wandelen kan ook en het is vrijwel overal ondiep.

Het strand van Elafonissi is wit kleurt soms wat roze van het gruis van schelpen. Deels georganiseerd met strandstoelen en parasols. Op de zandstrook naar het eilandje en daarop niet of beperkt georganiseerd. Je kunt Elafonisi met de auto bereiken, maar ook met de bus vanuit Chania en Paleochora. Elafonisi is al jaren gewaardeerd als Blue Flag Beach.

foto album Elafonisi

Elafonisi tips

Kreta Elafonisi beach zee en strand

Elafonisi Kreta – strand en zee

Maak een wandeling over de smalle strook zand van ongeveer 800 meter, de zogenaamde Perasma, naar het eilandje Lafonisi voor de kust. Je kunt ook door het ondiepe zeewater hiernaartoe lopen of door de duinen. Even relaxen en ontspannen, al kan het hier zeker in juli en augustus behoorlijk druk zijn. Het hoogste punt van het eiland Elafonisi is maximaal 20 meter en de diepte van het zeewater is maar 0,60 tot 0,90 meter.

Zo vroeg mogelijk naar Elafonisi te rijden is een andere tip. Niet alleen is de weg erheen dan een stuk minder druk, maar ook het strand zelf. Na een uur of elf loopt het snel vol en is het op de weg hiernaartoe soms filerijden.

Het klimaat van Elafonisi wordt uniek genoemd op Kreta. Een Noord-Afrikaans klimaat met veel zon en weinig neerslag. Zo valt hier jaarlijks gemiddeld niet meer dan 105 mm regen. In juli en augustus wordt het op Elafonisi overdag gemiddeld 30 graden en als er wind waait is dit meestal uit het westen (Bron: weerstation Timpaki Kreta).

Bekijk alle aanbiedingen

Elafonisi stranden

Elafonisi baaien en zee

Elafonisi Kreta – zee en baaien

Het gedeelte Voulismeni beach van Elafonisi, is al jarenlang gewaardeerd met een Blue Flag. Dit strand is georganiseerd met strandstoelen, parasols, een kantina en mogelijkheden om te watersporten. Eenvoudig te bereiken vanaf de parkeerplaats en op het strand liggen houten vlonders om over te lopen naar de zee. Het Voulismeni strand is ongeveer 250 meter lang en 10 tot 60 meter breed. Totale lengte van Elafonisi is zo’n twee kilometer.

De andere delen van het strand van Elafonisi zijn overigens minstens zo fraai en bedekt met fijn zand. Minder georganiseerd dat wel, maar dat betekent ook minder druk. Kleine rotsformaties, soms zwart van kleur, sieren de kustlijn. Op sommige plaatsen dichtbij het strand staan campers en is overnachten toegestaan.

In opdracht van het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering wordt het de kwaliteit van het zeewater gemeten. In zowel 2011, 2012 en 2013 is het zwemwater hier van uitstekende kwaliteit.

Wat zijn jouw tips voor Elafonisi?