Elafonisi

Elafonisi, ook wel geschreven als Elafonissi, behoort tot de mooiste zandstranden van Kreta en Griekenland. Het strand ligt op 76 kilometer ten zuidwesten van Chania. Je gelooft je ogen niet met dat azuurblauwe zeewater, witte zandstrand en eilandjes voor de kust. In de zomer is het hier erg druk met veel toeristen voor een dagtochtje of die komen vanuit het nabijgelegen Paleochora. Je auto parkeren kan in deze periode lastig zijn, althans dichtbij het strand. Bij de tavernes is het meestal het drukste. Loop daarom wat verder door en je zult zien dat het verderop een stuk rustiger is. Het zeewater bij Elafonisi loopt zeer geleidelijk af en het strand is dus kindvriendelijk.

Op het strand van Elafonisi lijkt het wel of je in de Caraïben bent

Via een smalle zandstrook, welke nog weleens wisselt van vorm door de wind en stromingen, kun je naar het eilandje Lafonisi lopen. Dit is een Natura 2000 natuurgebied. Hierop staat een vuurtoren en de Agia Irini kapel. Door het kraakheldere zeewater wandelen kan ook en het is vrijwel overal ondiep.

Het strand van Elafonissi is echt wit en kleurt soms wat roze van het gruis van stenen en schelpen. Grotendeels is het georganiseerd met ligbedjes en parasols. Voornamelijk op de zandstrook naar Lafonisi kom je deze voorzieningen tegen. Op het eiland is dit niet of nauwelijks georganiseerd. Je kunt Elafonisi met de auto bereiken, maar ook met de bus vanuit Chania en Paleochora. Elafonisi is al jaren gewaardeerd met een Blue Flag Beach eco-label en het kristalheldere zwemwater is hier dan ook van uitstekende kwaliteit.

foto album Elafonisi

Elafonisi tips

Kreta Elafonisi beach zee en strand

Elafonisi Kreta – strand en zee

Maak een wandeling over de smalle strook zand van ongeveer 800 meter, de zogenaamde Perasma, naar het eilandje Lafonisi voor de kust. Je kunt ook door het ondiepe zeewater hiernaartoe lopen of een wandeling maken door de duinen. Even relaxen en ontspannen, al kan het hier zeker in juli en augustus behoorlijk druk zijn. Het hoogste punt van het eiland Elafonisi is maximaal 20 meter en de diepte van het zeewater is slechts 0,60 tot 0,90 meter.

Zo vroeg mogelijk naar Elafonisi te rijden is een andere tip. Niet alleen is de weg erheen dan een stuk minder druk, maar ook het strand zelf. Na een uur of elf loopt het snel vol en is het op de weg hiernaartoe soms filerijden.

Het klimaat van Elafonisi wordt uniek genoemd op Kreta. Een Noord-Afrikaans klimaat met veel zon en weinig neerslag. Zo valt hier jaarlijks gemiddeld niet meer dan 105 mm regen. In juli en augustus wordt het op Elafonisi overdag gemiddeld 30 graden en als er wind waait is dit meestal uit het westen (Bron: weerstation Timpaki Kreta).

Meer Griekenland aanbiedingen


Elafonisi stranden

Elafonisi baaien en zee

Elafonisi Kreta – zee en baaien

Het gedeelte Voulismeni beach van Elafonisi, is al jarenlang gewaardeerd met een Blue Flag. Dit strand is georganiseerd met strandstoelen, parasols, een kiosk voor eten en drinken en mogelijkheden om te watersporten. Eenvoudig te bereiken vanaf de parkeerplaats en op het strand liggen houten vlonders om over te lopen naar de zee. Het Voulismeni strand is ongeveer 250 meter lang en 10 tot 60 meter breed. Totale lengte van Elafonisi is zo’n twee kilometer.

De andere delen van het strand van Elafonisi zijn overigens minstens zo fraai en bedekt met fijn zand. Minder georganiseerd dat wel, maar dat betekent ook minder druk. Kleine rotsformaties, soms zwart van kleur, sieren de kustlijn. Op sommige plaatsen dichtbij het strand staan campers en is overnachten toegestaan.

In opdracht van het Griekse ministerie van milieu, energie en klimaatverandering wordt de kwaliteit van het zeewater gemeten. Het zwemwater is hier dan ook continue van uitstekende kwaliteit.