Chania

De stad Chania ligt in het noordwesten van Kreta en heeft meer dan 75.000 inwoners. Het is de tweede stad van Kreta en de hoofdstad van de prefectuur Chania. De naam komt van de Venetianen, die deze stad La Canea noemden en ligt op 65 kilometer van Rethymnon. Het oude stadsgedeelte ligt rond de Venetiaanse haven. De nieuwe stad ligt om de oude stad heen met als centrum het Platia 1866 plein. Men noemt Chania de diamant van Kreta, door de manier waarop het oude met het nieuwe gedeelte is gecombineerd.

Maak mooie wandeltochten door Chania en ontdek de stad te voet

Het oude stadsgedeelte ligt rond de schilderachtige Venetiaanse haven met de Venetiaanse vuurtoren uit de 15e eeuw. De bovenkant van deze vuurtoren is ooit verbouwd tot een minaret. Deze minaret stamt uit de latere Egyptische overheersing rond 1830. Er tegenover, aan de andere kant van de ingang van de haven, staat de Firkaburcht uit 1629. Een deel is tegenwoordig openluchttheater. Naast deze burcht zijn het Byzantijns museum en het maritiem museum een bezoekje waard. Daar vandaan loop je via een lange wandelpromenade met cafe’s en restaurants rond de haven.

De wijken die om de haven liggen zijn in het westen Topanas, de Venetiaanse wijk, ten zuiden van de haven Hevraiki, de voormalige Joodse wijk met de meeste restaurants en ten oosten de wijk Kastelli. Deze laatste is de oudste wijk van Chania met veel bezienswaardigheden. Naast Kastelli liggen nog de wijken Splantzia en Chiones. Deze zijn niet zo toeristisch, maar hebben wel veel bijzondere kerken om te bezichtigen. Splantzia is de wijk om ’s avonds wat te gaan eten. Hier vind je veel verborgen mezzedakia en hippe Griekse taveernes.

In de week van 20 mei viert men in Chania de herdenking van de slag om Kreta. Het stedelijk cultureel festival met concerten, theater en tentoonstellingen vindt jaarlijks in de maanden juli en augustus plaats. Op 7 oktober viert men Agios Ioannis in het Gouvernetoklooster op het schiereiland Akrotiri met folkloristisch optredens, wijn en lekker eten.

foto album Chania

Chania interactieve kaart

Griekenland kaart

Chania vakantiebestemmingen

Chania Kreta Nostos boutique hotel

Chania Kreta – boutique hotel oude stad

Chania zelf is een vakantiebestemming en in het oude centrum van de stad kun je logeren in trendy boutique hotels. De badplaatsen liggen buiten de stad in oostelijke richting eigenlijk aan elkaar vast. Het begint met Nea Kidonia, Kato Stalos en de drukke vakantiebestemmingen Agia Marina en Platanias.

Met name in Agia Marina en Platanias vind je de meeste appartementen, hotels, luxe resorts en studio’s. Langs de doorgaande weg richting Kolymvari, vlak langs de kust, aan weerszijden souvenirwinkels, restaurants, supermarkten, bars, grill-rooms, restaurants, pinautomaten en taveernes. Met het openbaar vervoer ben je zo in het centrum van Chania vanuit deze badplaatsen. Een taxirit is een alternatief en ook niet zo duur.

Wil je in de stad verblijven en toch aan het strand willen zitten, dan is een hotel of appartement bij Nea Chora een tip. In dat geval kun je alles in de stad te voet doen en heb je nog een mooi strand ook.

Meer Griekenland aanbiedingen


Chania tips

Agora markt in Chania

Chania Kreta – publieke markt (dimotiki agora)

De wijk Topanas, omringd door muren van een Venetiaanse burcht uit 1340, heeft veel bezienswaardigheden. Er staan veel oude Turkse en Venetiaanse huizen, te herkennen aan de houten erkers. De Firkaburcht, vrij te bezoeken en het Byzantijns museum met schilderijen, fresco’s, iconen, beeldhouwwerken, sieraden en aardewerk is een tip en geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. Daarnaast het maritiem museum wat van april tot oktober dagelijks geopend is van 10.00 tot 16.00 en van november tot maart van 10.00 tot 14.00 uur. In de wijk Hevraiki met de katholieke kerk, de orthodoxe kathedraal uit 1851 en het volkenkundig museum. Dagelijks geopend is van 09.00 tot 15.00 uur en van 18.00 tot 21.00 uur. Op zon- en feestdagen gesloten. Het archeologisch museum bevindt zich in de 15e eeuwse kerk van het voormalige Venetiaanse klooster Agios Franciskos. Het is van dinsdag tot en met zondag geopend van 08.30 tot 15.00 uur en is een tip om te bezoeken.

Chania is echt een stad om te voet te ontdekken. Je kunt heerlijk wandelen en genieten van prachtige oude gebouwen, lekker winkelen en een beetje rondslenteren. Handig is de wandelgids van Toine en BerendDiscover Chania on foot“. De gids is geschreven in het Engels en te koop voor € 9,- in kiosken. Alle wandeltochten in het boekje zijn aan te raden om te maken tijdens je vakantie. Op deze manier leer je de stad pas echt kennen.

Minaret in de wijk Splanzia in Chania

Chania – Minaret in de wijk Splantzia

De wijk Kastelli is de oudste wijk en op de heuvel zijn de opgravingen te zien van een vroegchristelijke basiliek en de ruïnes van vestingswerken uit 3.000 voor Christus. De meeste huizen zijn gebouwd door de Venetianen evenals de haven in zijn huidige vorm. Bij de haven staat de Janitsarenmoskee, ook wel Koubes genoemd, gebouwd in 1645 voor de elitetroepen van de sultan. Van buiten lijkt hij op een potig insekt. Naast de wijk Kastelli zijn nog de wijken Chiones en Splantzia. Hier staan veel bijzondere kerken, zoals de Agios Rokkos, de Agios Nikolaos met een kerktoren en minaret en de Agios Anargyri.

In het zuiden aan de rand van de wijk Hevraiki, in het nieuwe gedeelte van de stad, is tussen 1911 en 1913 de openbare markt Dimotiki Agora gebouwd in de vorm van een kruis. Er zijn 76 winkels en alle (natuurlijke) produkten uit de omgeving zijn hier te koop, maar ook leuke souvenirs. Pas op dat je niet teveel betaalt, een goede onderhandelaar doet hier goede zaken. Links van de markthal is de Odos Skridlof, ook wel het leerstraatje genoemd. Hier hebben ze een enorme sortering lederwaren. Weer links kom je in de Mousouron een andere leuke winkelstraat.

Voor de zonsondergang is een plaatsje voor de Hasan Pasha moskee, het oudste Ottomaanse gebouw van Kreta, of op de pier bij de (Venetiaanse) vuurtoren de mooiste plek.

Chania bezienswaardigheden

Haven en vuurtoren van Chania

Chania Kreta – Vuurtoren in de haven

Natuurlijk is de Venetiaanse haven een bezienswaardigheid met de wijken Topanas, Hevraiki en Kastelli. De musea, archeologische opgravingen en kerken, maar ook de kerken van Splantzia en Chiones, die hierboven al uitgebreid besproken zijn, kun je bezichtigen. In de nieuwe wijk is het stadspark met heel veel oude bomen en een kleine dierentuin uit 1870 met Kretenzer kri kri geiten te bezichtigen. In de zomer is in het park een openlucht bioscoop. De markthal en het leerstraatje moet je ook zeker bezoeken.

In de omgeving van Chania vind je het schiereiland Akrotiri met zijn prachtige kloosters en zandstranden. Het openbaar vervoer komt hier wel vanuit de stad Chania, maar het is aan te raden om met een huurauto naar Akrotiri te gaan. In het midden van het schiereiland is het klooster Agia Triada uit 1612 met een koepelkerkje en een klein museum met mooie iconen. Het ligt 12 kilometer van Chania en is dagelijks te bezoeken van 08.00 tot 14.00 uur en van 17.00 tot 19.00 uur. Het Gouvernetoklooster op vier kilometer van Agia Triada en gebouwd in 1520, toen de monniken uit het Katholikoklooster vertrokken, is ook te bezichtigen. Het is gewijd aan Onze Lieve Vrouwe en Johannes de kluizenaar, die leefde in een grot, de Katholikogrot, van alles wat er groeide en zich nooit schoor. Volgens de legende is hij door een jager neergeschoten, die dacht dat het een dier was. Die Katholikogrot is bij de ruÏnes van het Katholikoklooster. Van hier kun je via een ezelpad naar het ”berenhol”; een stalactiet die lijkt op een beer. Verderop is nog een smal bruggetje over een kloof.

Agia Triada klooster op Akrotiri bij Chania Kreta

Agia Triada klooster Akrotiri

Op het schiereiland, dichter bij de stad, is ook het graf van Eleftherios Venizelos de vrijheidsstrijder van Kreta. Hij ligt er begraven met zijn zoon Sofoklis en je hebt er een prachtig uitzicht op de stad en de achterliggende bergen. Stavros, een gehucht op 13 kilometer van de stad, is wel met de bus te bereiken. Het heeft een mooi zandstrand. Delen van de film Zorba de Griek zijn hier opgenomen.

Het nonnenklooster Chrisopigis uit de 17e eeuw ligt vlakbij de stad en de nonnen maken prachtige iconen. Het is te bezichtigen dagelijks van 08.30 tot 12.00 uur en van 15.30 tot 18.00 uur. Agli Theodori is een eiland met de wilde geiten. Dit is een natuurreservaat, je kunt er met de boot heen varen maar mag niet van boord. Dichtbij ligt ook het wrak van een duits vliegtuig onder water en als je geluk hebt kun je ook nog Caretta Caretta zeeschildpadden zien. Het zwemparadijs Limnoupolis, een waterpark op zeven kilometer ten westen van Chania, is dagelijks geopend van 10.00 tot 18.00 uur en juli en augustus tot 19.00 uur. Uiteindelijk nog de kloven. Vooral de Samariakloof is zeker de moeite waard.

Chania hoe te bereiken

Chania airport op Kreta

Chania airport

Chania heeft een internationaal vliegveld op het schiereiland Akrotiri. De luchthaven ligt op 15 kilometer van de oude binnenstad. Er rijden bussen hierheen, lijn 58, en je kunt de lijn herkennen aan het woord Aerodromio; wat in het Grieks vliegveld betekent. In 30 minuten ben je op Chania Airport.  Je kunt het vliegveld ook bereiken met een taxi of huurauto. Een taxirit van de luchthaven naar Chania centrum kost ongeveer € 18,- en naar de haven € 2,30 extra. Op de luchthaven komen binnenlandse vluchten uit Athene, maar van april tot en met oktober vooral chartervluchten uit heel Europa. Vanaf Amsterdam, Eindhoven en Brussel zijn er wekelijks meerdere vluchten naar Chania, soms met een tussenlanding. Chania Airport is een militair vliegveld geweest en dat kun je nog zien aan de bunkers langs de landingsbaan. Maak geen foto’s als je uit of in het vliegveld stapt. Je riskeert dan dat je camera tijdelijk wordt ingenomen.

In de Venetiaanse haven liggen zeiljachten, maar Chania heeft ook een grote toevoerhaven Souda op zeven kilometer van de stad en een van de grootste van de Middellandse Zee. Hier vertrekken ook de veerboten naar Piraeus en andere Griekse eilanden en er is een marinebasis. Bij de ingang van de haven ligt een eilandje met dezelfde naam, waarop de Venetianen een burcht hebben gebouwd.

Chania restaurants

Vineria 36 restaurant in Chania op Kreta

Chania Kreta – Vineria 36 restaurant

Een goed restaurant in Chania aan de Venetiaanse haven, waar de Grieken zelf ook graag komen, is Chrysostomos. Veelvuldig winnaar van een Griekse Cuisine Award met normale prijzen. Karnagio is een ouderwets Grieks restaurant vlak achter de haven bij het theater. Iets luxer is Milos tou Kerata in een oude watermolen met heerlijk Kretenzer en Mediterraans eten zoals de stoofschotel van konijn met ui en kruiden of lam gegrild op olijfhout. En als dessert een heerlijk ijsje.

Maar ook Tamam is een tip om te gaan eten, achter de oude haven, in een oud turks badhuis. Hier kun je genieten van verse seizoensgebonden produkten gecombineerd met Griekse en Turkse elementen als Hunkar begendi een lamsstoofpot en konijn in smyrnastijl. Dit restaurant bestaat al meer dan 30 jaar. Er is ook een discotheek Kabe vlak naast de moskee, waar het vooral na middernacht zeer druk kan zijn.

Vineria 36, een trendy wijnbar, is een must om te gaan eten en drinken. Het restaurant oogt Frans, maar het concept is Italiaans met een open keuken en authentiek stijl. Er wordt Grieks gekookt, maar wel met eigentijdse gerechten. Om te smullen.

Restaurant Chrysostomos in Chania op Kreta

Chania Kreta – Chrysostomos restaurant

Tegenover Vineria 36 staan de witte stoeltjes met blauwe tafelkleden gedekt onder een grote roze bougainville van restaurant The Well of the Turk. Zeker aan te bevelen met in het zijstraatje een verborgen stadstuin met terras van de eetgelegenheid.

Voor de lekkerste brownie of ander gebak ga je naar Koukouvaya. Het muziekcafé ligt buiten het centrum bij het graf van Venezelos bovenop de heuvel. Het uitzicht vanaf het terras op Chania is fraai, maar de zoetigheden die hier worden geserveerd nog beter. Tip voor koffie met wat lekkers..

Chania vakanties

Balos beach bij Chania op Kreta tijdens vakantie

Chania Kreta – Balos beach vakantie

Het vliegveld van Kreta is na die van Heraklion de grootste van het eiland. Hier kwamen in 2015 23.857 toeristen vanuit Nederland aan. In 2014 waren dit er nagenoeg gelijk; namelijk 23.959. Het jaar ervoor, in 2013, arriveerden er 18.914 vakantiegangers op de internationale luchthaven van Chania. In 2012 waren dit er nog 13.809 (bron: SETE Intelligence)

Tijdens je vakantie in Chania kun je met een huurauto de omgeving ontdekken, rijden naar die mooie stranden van Balos of Elafonisi, naar Chora Sfakion of één van de vele kloven hier in de omgeving. Met het openbaar vervoer is een andere manier op je te verplaatsen. Dan ben je minder flexibel en kan de reistijd een stuk langer zijn.

Met een brommer of scooter zijn de afstanden wat te groot. Een auto huren kun je bij het lokale autoverhuurbedrijf. De auto’s staan voor je klaar bij aankomst op de luchthaven van Chania of bij je accommodatie.