Elounda

Elounda is een vakantiebestemmingen aan de noordkust van Kreta. Het oude vissersdorp ligt op een paar kilometer ten noorden van de populaire kustplaats Agios Nikolaos en heeft veel fraaie en vooral luxe hotels, villa’s en appartementen. Zelf is het dorpje nog pittoresk en je kijkt vanuit de haven uit op het “lepra-eiland” Spinalonga. Het centrum van het kustplaatsje is gezellig met het haventje en een kleine gezellige boulevard. In en rondom Elounda vieren beroemdheden vakantie en het dorp is ook te zien in de film “Who pays the ferryman”.

Elounda is een vakantiebestemming bij Spinalonga op Kreta

Het strand van Elounda ligt op 11 kilometer van het centrum van Agios Nikolaos en is één van de zeven stranden in de baai van Mirabello. De meeste stranden hier zijn privé en liggen bij luxe resorts. Het dorpsstrand vind je bij de haven van Elounda en is goed georganiseerd. Je ziet hier ook veel duikers en snorkelliefhebbers. Door de ligging waait er namelijk haast geen wind in de baai en is het water vrijwel altijd kraakhelder. In de omgeving zijn nog veel meer mooie stranden als Driros beach, Kolokitha beach en Plaka beach te vinden. In het havenplaatsje is de Agios Konstantinos kerk met haar oranje koepeldak bezienswaardig.

Vanuit de haven van Elounda varen dagelijks meerdere boten uit naar Spinalonga. Eén van de populairste excursies in deze omgeving van Kreta en in de zomermaanden dan ook erg druk. De boten vertrekken vanaf de aanlegsteiger bij het dorpsplein. Elk half uur vertrekt een boot en kaartjes kun je kopen bij de kiosk. Kalydonias, het schiereiland onder Spinalonga, kun je met de auto bereiken via een smalle brug. Hier zijn enkele kerkjes en bovendien een paar fraaie stranden. Een tip om zelf te gaan ontdekken met een bootje. Deze kun je huren in Elounda of Plaka tijdens je vakantie.

foto album Kreta

Elounda tips

Spinalonga bij Elounda op Kreta

Elounda vakantie  – Spinalonga excursie

Als je in Elounda op vakantie bent mag je een uitstapje naar Spinalonga niet missen. Vanuit de haven van Plaka is de afstand het kortste naar het ‘leprozeneiland’. Een tip om eerst hierheen te gaan en van daaruit met een bootje over te varen. Dat is namelijk de korste route naar Spinalonga. In 1579 bouwden de Venetianen hier een vesting om de hele baai van Elounda en Mirabello te beschermen. De totale afmetingen hiervan waren maar liefst 200 x 400 meter.

In Elounda, bij de (jacht)haven, zijn meerdere goede restaurants te vinden voor verse vis. Taverna Ferryman is een tip om vis te gaan eten tijdens je vakantie. Je hebt overigens genoeg keuze uit tavernes met terrasjes aan zee tijdens een wandeling door het kleine centrum.

Vanaf het dorpsplein vertrekken in de zomermaanden elk half uur bussen naar Agios Nikolaos. Een voordelige tips voor een leuk dagje uit naar deze stad om te shoppen, wat te eten en drinken of een wandeling te maken om het meer zonder bodem.

Iets ten zuiden van Elounda, op loopafstand, ligt een een dam naar het schiereiland Kalydon. Bezienswaardig zijn een drietal oude windmolens. Van de gezonken stad Olous is niet veel meer te zien. Olous is trouwens de oude benaming voor Elounda. Er is een fraaie mozaïekvloer waar je wel de nodige moeite voor moet doen om deze te vinden.

Meer Griekenland aanbiedingen


Elounda stranden

Elounda Kreta vakantie

Elounda vakantie – haventje met bootjes

In het centrum van Elounda, naast het haventje, liggen twee dorpsstranden. Deze zijn georganiseerd met strandstoelen en parasols. Iets nar het noorden ligt het kiezelstrand van Plaka en bij de luxe resorts aan de zuidzijde van Elounda meerdere fraaie kleine baaien met zandstranden.

Op het eilandje Kalydon liggen aan de oostkust enkele fraaie stranden. Hier meren de excursieboten van en naar Spinalonga aan voor een frisse duik in zee. Kolokitha beach en Vayu beach zijn de twee populairste stranden. Bij Kolokitha beach kun je ook goed snorkelen.