Plaka Kreta

  Plaka op Kreta is een kleine kustplaats op vijf kilometer van Elounda en tien van Agios Nikolaos aan de noordkust. De meeste toeristen komen hier om naar Spinalonga te gaan. Dit is namelijk de kortste overtocht naar één van de populairste bezienswaardigheden van Kreta. Vanuit het haventje vertrekken in de zomermaanden elk half uur excursieboten naar dit leprozeneiland. Voor de pier waar deze boten aanmeren kun je gratis je huurauto parkeren op de ruime parkeerplaats. Na deze pier ligt het vissersdorpje Plaka.

  Plaka is het haventje voor leprozeneiland Spinalonga

  Dit dorp Plaka ligt in het district van Lassithi. In het noordwesten bij Chania ligt namelijk nog een ander gelijknamig plaatsje. In het compacte centrum vind je meerdere authentieke vistavernes, die goedkoper zijn dan in Elounda. Voor of na een uitstapje naar het ‘lepra-eiland’ genieten toeristen hier van een maaltijd en een drankje met uitzicht op Spinalonga. Net na het centrum begint het vrij lange kiezelstrand van Plaka. Meestal is het hier niet druk, het zeewater is kristalhelder en biedt mogelijkheden voor een verfrissende duik. Het is grotendeels georganiseerd met parasols en comfortabele ligbedden die je kunt huren voor een dag of dagdeel. 

  Plaka zelf heeft enkele kleinschalige accommodaties waar je in kunt verblijven. Meer richting Elounda rijzen de luxe resorts al snel langs de kust op. Aan de noordkant van Plaka zijn de oude windmolens van Vrouchas interessant om te bekijken. Je vindt ze op drie kilometer rijden of wandelen van de haven.

  foto album Kreta

  Meer Griekenland aanbiedingen