Spinalonga op Kreta: 5 tips voor je boottocht

22 mei 2024 Bas Wanrooij

Spinalonga op KretaSpinalonga, ook wel het leprozen-eiland genoemd, is één van de populairste bezienswaardigheden op Kreta. Vanuit Agios Nikolaos, Elounda en Plaka varen bootjes toen betaling op en af met toeristen naar Kalidonia, zoals het eilandje eigenlijk heet. Je komt hier om de laatste Griekse leprozenkolonie te bekijken, die in 1953 pas werd opgeheven. Eenmaal op Spinalonga dien je acht euro per persoon entree voor het museum te betalen. Dat is overigens niet bij de bootovertocht inbegrepen. We hebben 5 praktische tips voor je boottocht naar Spinalonga op Kreta handig op een rij gezet.

Kortste overtocht naar Spinalonga vanaf Plaka

Je kunt Spinalonga bezoeken van 1 april tot en met 31 oktober. In de wintermaanden is het gesloten. Dagelijks van 08:30 tot 18:00 uur kun je deze highlight van Kreta gaan bezichtigen. Zoek je de snelste overtocht, dan moet je naar de haven van Plaka rijden. De afstand is hiervandaan namelijk het kortste: in 10 minuten sta je al aan de overkant. Overigens is deze kortste route naar Spinalonga niet alleen 20 minuten korter, maar ook twee euro goedkoper dan vanaf Elounda. Je betaalt vanaf Plaka met bijvoorbeeld de boten van Kostas Mathaiakis 12 euro per persoon voor een retourtje.

Een uur op Spinalonga is perfect om alles te zien

Leprozen eiland Spinalonga bij Agios Nikolaos op KretaHoe lang heb je nodig om alles goed op Spinalonga te kunnen zien en doen? Deze vraag krijgen we regelmatig en zelf trekken we 40 minuten tot een uur voor een bezichtiging uit. Dan heb je genoeg tijd om alles op het eiland te bezichtigen. De boten varen elk half uur en dus is een uur op het eiland ook makkelijk om aan te houden voor je terugvaart naar Plaka toe. Alles bij elkaar kost een bezoek aan Spinalonga je dus zo’n anderhalf uur als je het optimaal weet te plannen.

In zomermaanden vroeg of later in de middag naar Spinalonga

Een andere handige tip voor je boottocht naar Spinalonga is om de drukte en warmte voor te zijn en al vroeg te gaan. Of later op de middag om uiterlijk 16:30 uur. Je hebt dan genoeg tijd nog om alles te bezichtigen, maar de massa mensen is dan al verdwenen. En je kunt op de laatste boot van 18:00 uur mee terug. Bedenk je namelijk dat hier in juli en augustus dagelijks wel 5.000 toeristen naartoe kunnen komen.

Boottickets kun je overal én vooraf al kopen

In zowel Elounda, Plaka en op veel plaatsen in Agios Nikolaos kun je boottickets kopen voor je overtocht naar Spinalonga. Dit kun je vooraf al kopen bij de kiosken aan de haven als je zeker wilt zijn van een plaatsje op één van de boten. Natuurlijk kun je ook op de bonnefooi gaan en vlak voor je vertrek je ticket kopen.

Dit mag je niet missen op Spinalonga

Agora op Spinalonga eiland tijdens dagexcursie op KretaHet allerbelangrijkste is natuurlijk de geschiedenis van het eiland Spinalonga. Hierover kun je van te voren bijvoorbeeld inlezen. Wat je in ieder geval moet gaan zien als je op Spinalonga bent zijn: de begraafplaats rechts op 100 meter van de poort, het Mocenibastion 50 meter ten noordoosten van de poort, de Agora op 100 meter ten noorden van de poort, de Venetiaanse waterkelders op 50 meter ten noorden van de Agora, het ziekenhuis in de voormalig moskee 50 meter ten noordoosten van de waterkelders en het Venetiaanse garnizoensgebouw hier vlakbij.