Spinalonga

Spinalonga, officieel Kalidon genaamd, is een klein eiland waar in 1579 de Venetianen een groot fort hebben gebouwd als bescherming tegen de Turken. Het ligt voor de noordkust van Kreta, dichtbij Agios Nikolaos. In 1715 namen de Turken het eiland alsnog over tot 1903. Vanaf ongeveer 1903 heeft het eiland 54 jaar gediend als ‘lepra eiland’. Pas in 1962 vertrok de laatste priester van het eiland en nu is het onbewoond.

Spinalonga wordt ook wel lepra-eiland genoemd van Kreta

Wat tot 1957 een eiland was voorLepra-patiënten, is tegenwoordig een toeristische trekpleister geworden. Een aanrader is Dimitri, een Nederlands sprekende gids die je rond kan leiden tijdens de excursie over het eiland. Zijn familie heeft hier vroeger ook gewoond, dus hij weet het verhaal op een fascinerende manier te vertellen. Je krijgt via Dimitri een goed beeld wat er hier in die 54 jaar allemaal heeft afgespeeld.

Het eiland Spinalonga is per boot te bereiken vanaf Elounda en Agios Nikolaos. Op het eiland zijn er rondleidingen die ongeveer anderhalf uur duren. Tijdens deze rondleiding zal er ongetwijfeld aandacht geschonken worden aan het ziekenhuis, de kerk, de graven, de huizen van de zieken en en hoe deze mensen daar toen leefden. Vaak wordt dit eiland bezocht in combinatie met het naastgelegen schiereiland Kolokytha, waar dan een barbecue gehouden wordt. Prijzen voor dit uitstapje zijn verschillend, maar kosten ongeveer 40 euro per persoon inclusief barbecue, transfer vanaf je hotel of appartement en Engelse of Nederlandse gids.

foto album Kreta

Spinalonga tips

Kreta vakantie Spinalonga excursie

Spinalonga Kreta

Zelf naar het lepra-eiland kan ook. De entreeprijs voor Spinalonga is acht euro per persoon, voor kinderen vier euro en peuters tot vier jaar mogen gratis het eiland op. Op 27 september, wereld toerisme dag, en op de zondagen tussen 1 november en 31 maart is de toegang tot Spinalonga gratis.

Van 1 april tot en met 31 oktober kun je Spinalonga dagelijks bezoeken van 08.00 tot 20.00 uur en in de wintermaanden van november tot en met maart van 09.30 tot 16.00 uur. Je komt aan aan de zuidzijde van het eiland in een haventje met in de buurt meerdere kiezelstranden.

Meer Griekenland aanbiedingen


Spinalonga hoe te bereiken

Kreta vakantie Spinalonga huis excursie

Spinalonga op Kreta

Vanuit Agios Nikolaos vertrekken twee boten dagelijks naar Spinalonga of ook wel Kalidon genoemd. Nostos cruises maakt een trip van zes uur met een gids en vertrekt om 12.30 uur vanuit de haven van de stad. Kosten zijn 18 euro per persoon en je betaalt 8 euro entree voor Spinalonga. Boottocht naar het eiland duurt ongeveer een uur.

Vanuit Elounda gaat er elke 30 minuten een boot naar Spinalonga. De eerste boot vertrekt om 10.00 uur en de laatste om 17.00 uur. Op zondag gaat om 16.00 uur de laatste boot vanaf Elounda. Boottochtje is ongeveer 15 minuten en de kosten bedragen 10 euro per persoon.

Vanuit Plaka vertrekken ook bootjes naar Spinalonga. Dagelijkse diensten elk half uur van 09.00 tot 17.30 uur en op zondag tot 16.00 uur. Dit is de goedkoopste overtocht naar het lepra-eiland. Voor acht euro per persoon kun je heen en weer en de boottocht duurt 10 minuten.

In de bovenstaande prijzen is de entreeprijs voor het eiland zelf á acht euro voor een volwassene en vier euro voor een kind nog niet meegerekend. Eerder genoemde prijzen voor de excursies kunnen lokaal afwijken, zijn afhankelijk van de reisperiode en worden gegeven als richtprijzen.