Kritsa

Kritsa wordt gezien als het oudste dorp van Kreta en ligt op tien kilometer rijden van Agios Nikolaos. Het traditionele vrij grote dorp heet een lange weeftraditie. Hier kun je, zeker in de hoofdstraat, dan ook een prachtig geborduurd kleedje voor thuis scoren. Kritsa is dus het voorbeeld van een authentiek Kretenzisch dorp. Absolute highlight is de Byzantijnse Panagia I Kera kerk uit de 13e eeuw met schitterende fresco’s.

Kritsa is het oudste dorp van het eiland Kreta

Met de bus kun je gemakkelijk van Agios Nikolaos en bovendien is het een goedkoop vervoermiddel.  Je huurauto kun je in of bij het dorp parkeren. De Panagia I Kera kerk is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08:30 tot 15:00 uur en op zondag van 08:30 tot 14:00 uur. De goed bewaarde prachtige fresco’s dateren uit de 13e tot 15e eeuw. Kritsa ligt amfitheatersgewijs gebouwd tegen de hellingen aan en tevens een mooie plek om te genieten in een taverne van de lokale keuken. Noemenswaardig is ook het Rodanthi museum van de dappere Kretenzer strijder tegen de Turken. Ook mooi is de Agios Georgios kerk, zowel van buiten als van binnen.

Het Kristopoula museum is vrij te bezoeken en eigenlijk een zo origineel mogelijk ingericht huis uit Kritsa. Je vindt het museum dichtbij de Agios Georgios kerk. Bij de parkeerplaats is het leuk om de winkel van de vrouwenassociatie van Kritsa te bezoeken. Dit is de beste plek om lokale delicatessen te proeven, zoals jam, snoep, koek en olijfolie.

foto album Kreta

Kritsa tips

Een coöperatie maakt in Kritsa al sinds 1927 één van de best olijfoliën van het Griekse eiland. Het productiegebouw van deze agrarische coöperatie bevindt zich dichtbij de parkeerplaats in het dorp. Een paar kilometer van Kritsa vind je de overblijfselen van het belangrijkste Dorische dorp Kreta: Lato. Lato dateert al uit 800 voor Christus en is interessant om te bezoeken. De archeologische site van Lato is dagelijks te bezoeken van 08:30 tot 15:00 uur en de entree bedraagt vier euro per persoon.

Meer Griekenland aanbiedingen