Kritsa

Kritsa wordt gezien als het oudste dorp van Kreta en ligt op tien kilometer rijden van Agios Nikolaos. Het traditionele vrij grote dorp ligt amfitheatersgewijs tegen de hellingen van de berg Kastellos en heeft een lange weeftraditie. Hier kun je, zeker in het hoofdstraatje, dan ook een prachtig geborduurd kleedje voor thuis scoren. Ook leuk is een fraaie fles lokale extra vierge olijfolie van de agrarische coöperatie van Kritsa of een fles Blunar Kretenzische wodka uit de distilleerderij van Yiannis en Michalis. Absolute highlight is de Byzantijnse Panagia I Kera kerk uit de 13e eeuw met schitterende fresco’s die je tegenkomt net voor je in het dorp aankomt.

Kritsa is het oudste dorp van het Griekse eiland Kreta

Neem ruim de tijd voor je bezoek aan Kritsa. Aangenaam is een verblijf van minimaal een uur tot anderhalf uur. Dit ligt er bijvoorbeeld aan of je hier lekker wilt lunchen in een authentieke taverne. Dichtbij de parkeerplaats vind je het vrij grote gebouw van de agrarische coöperatie die in 1927 is opgericht. Sinds 1937 maken ze hier superieure olijfolie met olijven uit de streek. Wandel ook naar het Kritsotopoula museum. Dit traditioneel gerestaureerde pand met een grote paarse bougainvillea tegen de voorgevel is namelijk prachtig. Het Kristopoula museum is vrij te bezoeken en ligt bij de Agios Georgios kerk. Binnen kom je hier van alles te weten over Rodanthi, dochter van hoofdpastoor Kritsa, die in 1817 ontsnapte uit handen van de Turkse Pasha Hoursit.

Met de bus kun je gemakkelijk vanuit Agios Nikolaos naar Kritsa reizen. Bovendien is het een goedkoop vervoermiddel. De Panagia I Kera kerk is van maandag tot en met zaterdag geopend van 08:30 tot 15:00 uur en op zondag van 08:30 tot 14:00 uur. De goed bewaarde prachtige fresco’s dateren uit de 13e tot 15e eeuw. Noemenswaardig is ook het Rodanthi museum van de dappere Kretenzische strijder tegen de Turken. Ook mooi is de Agios Georgios kerk, zowel van buiten als van binnen. Bij de parkeerplaats is het leuk om de winkel van de vrouwenassociatie van Kritsa te bezoeken. Dit is de beste plek in het dorp om lokale delicatessen te proeven, zoals jam, snoep, koek en olijfolie.

foto album Kreta

Kritsa tips

Winkelen in het hoofdstraatje van KritsaOngeveer twee kilometer van Kritsa vind je de overblijfselen van het belangrijkste Dorische dorp Lato. Als je wilt wandelen hiernaartoe reken dan op een half uurtje heen en ook weer terug. Een bezoek aan deze mooie archeologische vindplaats kun je prima combineren met de Panagia I Kera-kerk. De stad Lato werd in de 7e eeuw voor Christus gesticht en was voorheen één van de belangrijkste steden van Oost-Kreta. De archeologische site van Lato is dagelijks te bezoeken van 08:30 tot 15:00 uur en de entree bedraagt vier euro per persoon.

Een andere tip is voor wandelaars en natuurliefhebbers. Je kunt hier namelijk ook door de Kritsa kloof wandelen. De kortste route door deze vrij smalle kloof is bijna zeven kilometer en reken op een wandeling van zeker twee uur. Je kunt onderweg nergens water tappen en nu dus ruim voldoende drinkwater mee. Het smalste stuk van deze ruige Kritsa-kloof is overigens minder dan één meter.

Meer Griekenland aanbiedingen