Leukste dorpjes van Oost-Kreta

25 mei 2024 Bas Wanrooij

Diaskari taverne bij Makrigialos in Oost KretaHet oosten van Kreta is het minst toeristische gedeelte van het grootste eiland van Griekenland. De regio Lassithi wordt hoe verder je naar het oosten gaat steeds rustiger en ongerepter. Een goede uitvalsbasis vinden om Oost-Kreta te ontdekken in een vakantie van 8 of 15 dagen kan uitdagend zijn. Je wilt natuurlijk de mooiste afgelegen stranden als bij Xerokambos zien en voelen, maar ook naar het Toplou-klooster en het wijnhuis, het authentieke dorp Kritsa bezoeken en overvaren naar het leprozen-eiland Spinalonga. Het liefst komt daar ook nog een bezoekje bij aan een organische boerderij waar ze biologische olijfolie en de beste honing van Kreta maken. Dit zijn de leukste dorpjes van Oost-Kreta.

Het dorpje Kritsa is authentiek en alles is hier ambachtelijk

Kritsa dorp in oosten van KretaKritsa is niet alleen het oudste dorp van Kreta, maar ook één mooiste dorpjes. Vanuit Agios Nikolaos of Elounda is dit een leuk uitje. Neem één á twee uur de tijd om Kritsa echt te ontdekken. Slenter lekker rond door de smalle steegjes langs winkeltjes met aardewerk als schalen en vazen, lokale lekkernijen als Kaltsounia en allerlei leuke borduursels. De lokale coöperatie van vrouwen heeft zijn vaardigheden gebundeld en houdt zo de tradities van het Oost-Kretenzische dorpje in stand.

Bezienswaardig in Kritsa is niet alleen het traditionele en gezellige centrum van het plaatsje, maar ook de Panagia Keri kerk met fraaie fresco’s en natuurlijk de overblijfselen van de Dorische stad Lato.

Terug in de tijd in Zakros in het uiterste oosten van Kreta

Zakros authentiek dorp KretaZakros en Kato Zakros liggen op een steenworp van elkaar in het uiterste oosten van Kreta. Zoek je een uitvalsbasis voor deze kuststrook dan zijn deze dorpjes een optie voor een paar dagen. Kato Zakros ligt aan de kust met een paar heerlijke, relaxte en authentieke tavernes en natuurlijk de opgravingen van het Minoïsche paleis. Zakros ligt wat hoger en de fraaie wandelkloof ‘Gorge of the death’ verbindt deze sfeervolle dorpjes met elkaar. Overigens net als een smalle verharde weg.

Voor de mooiste rustige zandstranden van Kreta ga je naar Xerokambos op 14 kilometer naar het zuiden. Hier is het relaxen op bijvoorbeeld Mazida Ammos Beach of het prachtige zandstrand van Alatsolimni.

Knus vissersdorpje Mochlos aan de noordoostkust

Mochlos knusse kustplaats in oosten van KretaMochlos is een pittoresk vissersdorp in net noordoosten van Kreta op twintig kilometer van Sitia. De laatste jaren ontwikkelt het lieflijke kustplaatsje zich langzaam tot een toeristische bestemming. Knus is het haventje met enkele traditionele tavernes. Verse vis staat hier voornamelijk op de menukaarten die door de vissers uit het dorp dezelfde ochtend is gevangen. Het is dan ook één van de leukste dorpjes in Oost-Kreta. Een vrij klein strand bij het haventje van Mochlos bied je de mogelijkheid om hier in zee te zwemmen en snorkelen.

Gezellige kustplaats Makrigialos in het zuiden

Makrigialos is een andere opkomende vakantiebestemming in het het oosten van Kreta. Het ligt langs de zuidkust op zo’n 40 kilometer van de stad Sitia. De prachtige lange zandstranden trekken toeristen aan en het compacte centrum loopt over in dat van het dorpje Analipsi. Gezellig zijn de Diaskari taverne bij het gelijknamige strand en de Cavo Bianco beach bar bij Ammoudi beach.

Kavousi in Oost-Kreta met zijn oeroude olijfboom

Kavousi is een nog vrij onbekend traditioneel bergdorp in Oost-Kreta. Je passeert het plaatsje als je van Agios Nikolaos naar Sitia rijdt. Highlight is hier de oeroude ‘Azorias-olijfboom’, wiens takken dienden als olijfkransen voor de winnaars tijdens de Olympische Spelen van 2004 in Griekenland.  Deze olijfboom heeft een stam met een diameter van maar liefst 17 meter. De platia, het dorpsplein, van Kavousi is gezellig te noemen met rondom een grote boom de terrassen van kafénions en tavernes.