Mirtos

Mirtos is een vakantiebestemming in het zuiden van Kreta. Een plek om te overwinteren en waar het hele jaar door Nederlanders te vinden zijn. De badplaats ligt op 15 kilometer ten westen van de stad Ierapetra en 79 kilometer van Heraklion. Een gemoedelijke en gezellige kustplaats waar je lekker kunt ontspannen. Zo’n plekje met een hechte en vriendelijke gemeenschap. Geen massatoerisme. In de omgeving kun je mooie wandelingen maken. 

Mirtos is een gezellig vakantiedorp in het zuiden van Kreta

Het strand is bedekt met zand, donkerkleurig, en deels met kiezels. Hierlangs loopt een gezellige boulevard, van ongeveer 400 meter, die dateert uit de jaren ’80 en tevens de huizen beschermt tegen de zee en zuidelijke winden. Echt druk is het hier nooit. Winkeltjes zijn er in overvloed met handgemaakte souvenirs en natuurlijk restaurants, tavernes en supermarkten. Mirtos heeft een kleine haven waar vissersboten en kleine motorboten in ronddobberen.

De Kryos rivier loopt door de Sarakina kloof en mondt naast de haven in de Libische Zee uit. Zelden is deze rivier gevuld met water door het droge klimaat hier in het zuiden van Kreta. Hier schijnt de zon gemiddeld 320 dagen per jaar. Bezienswaardig in het plaatsje zijn de Agia Anargyri en Agios Antonios kerken. Net als de oude Turkse boogbrug uit 1883 richting Mithi. Tevens heeft Mirtos haar eigen museum, waar met name het schaalmodel van het Minoïsche Fournou Kourifi interessant is om te bekijken. Het Mirtos museum is op maandag, woensdag en vrijdag een paar uur per dag geopend.

Vanuit Ierapetra kun je met de bus naar Myrtos, zoals Mirtos ook wel wordt geschreven. Er zijn meerdere busdiensten per dag.

foto album Kreta

Mirtos stranden

Gezellige taverne in Mirtos Kreta

Mirtos kleurrijke taverne

Het strand van Mirtos ligt aan de westkant van het vakantiedorp. Meest bedekt met zand en een strook kiezels bij de branding. Een grijzige kleur zand en de zeebodem loopt hier vrij snel af. Een groot deel is georganiseerd in de zomermaanden met ligbedden en parasols die je kunt huren. Lags het strand de nodige horecavoorzieningen. Wind uit het zuiden kan zorgen voor een wilde zee met hoge golven. Alternatief zijn de fijne zandstranden op het eilandje Chrissi. Sinds 2022 is Chrissi niet meer toegankelijk voor toeristen.

Naar het oosten, bij de Minoïsche site Fournou Korifi, ligt Sarikampos beach. Eenvoudig te vinden, want het strand loopt langs de kustweg van Mirtos naar Ierapetra.

Meer Griekenland aanbiedingen


Mirtos vakanties

Mirtos winkel op Kreta

Mirtos Kreta – groenteboer

Je kunt het hele jaar door op vakantie naar Mirtos gaan. Grote reisorganisaties in Nederland en België bieden geen pakketreizen aan naar de badplaats in het zuiden van Kreta. Je kunt zelf een vliegticket boeken naar Heraklion en met een huurauto naar Mirtos rijden. Reken op een uur en een kwartier reistijd met de auto.

In het dorp zijn verschillende accommodaties te vinden. Variërend van eenvoudige studio’s tot hotels en van appartementen tot luxe villa’s. Voor elk wat wils en soms direct aan zee, maar anders op loopafstand van het strand en het gezellige centrum. Grote kans als je komt voor een paar dagen dat je moeiteloos je verblijf hier verlengt.