Ierapetra

Ierapetra is de op drie na grootste stad van Kreta, heeft meer dan 10.000 inwoners. Deze Kretenzer stad ligt in het zuiden van het eiland Kreta op nog geen 300 kilometer van de Libische kust en 35 kilometer van Agios Nikolaos. Het is de zuidelijkste stad van Europa, heeft de meeste zonuren van Kreta en door de immer durende zomer kreeg de stad de bijnaam ”Meermin van de Libische Zee”. Ierapetra is genoemd naar de antieke havenstad Hierapytna, een nederzetting uit de tweede eeuw voor Christus, die handel dreef met Afrika. Tegenwoordig is het een leuke stad door het berglandschap omsloten en Ierapetra heeft de vorm van een hoefijzer. Bij de gebouwen vind je een mengeling van stijlen, deels Turks en deels Venetiaans.

Ierapetra is de zuidelijkste stad van Europa en in de top van QualityCoast

Er is heel veel goede landbouwgrond in de omgeving; er komt veel vers fruit, groente en een zeer goede olijfolie vandaan. In de jaren ‘60 ontdekte de Nederlandse landbouwkundige Paul Kuijpers dat je in plastic kassen de hele winter door veel vers fruit en groente kon kweken. Dit werd een groot succes in de regio. Helaas overleed Paul in 1971 bij een auto ongeluk. Bij Graligia, de plek waar hij zijn eerste kas bouwde, heeft men een standbeeld voor hem opgericht.

De kust van Ierapetra is zeer schoon en in 2013 heeft Ierapetra de hoogste notering voor Griekenland in lijst van QualityCoast. Dit betekent niet alleen schone stranden, schoon zwemwater, maar ook dat er eco-hotels zijn, er veel lokale natuurlijk producten worden gemaakt en men oog heeft voor het milieu. Ierapetra bewijst zich hiermee als kwalitatief zeer goede vakantiebestemming.

foto album Kreta

Ierapetra bezienswaardigheden

Allereerst de Venetiaanse Burcht Kales oorspronkelijk gebouwd in de 13e eeuw. Hij bezat vijf grote kanonnen en 180 kleinere. In 1647 werd het fort door de Turken veroverd en uitgebreid, maar helaas maakte een aardbeving de burcht kapot. De toren is nog in tact en zeer de moeite waard om te bezichtigen. Je hebt er een prachtig uitzicht over de stad. De openingstijden zijn dagelijks van 08.30 tot 15.00 uur. De toegang is gratis.

In de Odos Constantopoulou straat nummer negen staat nog een villa, waar volgens de overlevering Napoleon heeft overnacht in 1798 na zijn terugtocht uit Egypte. Het archeologisch museum is gevestigd in de oude school van de koran. Het is zeer de moeite waard het museum te bezoeken. Er zijn onder andere drie minoïsche sarcofagen en een standbeeld van Demeter. Het archeologisch museum van Ierapetra is van dinsdag tot en met zondag geopend van 08.30 tot 15.00 uur. De moskee met de fontein Krini is tegenwoordig een concertzaal. Rondom het plein zijn verscheidene café’s en restaurants. De Venetiaanse kerk Agios Georgios is dagelijks geopend rond 18.00 uur en dan te bezichtigen. De oude stad Kato Mera met de kleine nauwe straatjes waar je gemakkelijk kunt verdwalen is erg leuk om te bezoeken. De grote angst van de vijand was vroeger, dat ze de weg terug niet meer konden vinden. Zeven kilometer ten noorden van de stad ligt een idyllisch ouderwets plaatsje met twee mooie byzantijnse kerken. Eén ervan is gerestaureerd met subsidie.

Meer Griekenland aanbiedingen


Ierapetra stranden

Ierapetra heeft een lang grijs zandstrand aan de oostkant van de stad en een ongerept grijs zandstrand ten westen van de burcht. Beide stranden zijn Blue Flag Beaches en maken deel uit van de uitstekende score in de lijst van QualityCoast. Het eiland Chrissi met schitterende witte stranden is een aanrader om te bezoeken. De boten vertrekken vanuit de haven van Ierapetra voor een dagexcursie.