25 graden op Kreta dit weekend

6 januari 2021 Bas Wanrooij

25 graden op Kreta dit weekendDe komende dagen gaat de temperatuur op Kreta stijgen tot 25°C overdag. Dat is voor de maand januari uitzonderlijk, maar wind uit het zuiden voert warme lucht aan vanuit de Sahara. Elke dag wordt het een klein beetje warmer en op zondag wordt de warmste dag van de week verwacht met temperaturen lokaal boven de 25°C in plaatsen als Rethymnon, Chania en Malia. Het grootste Griekse eiland, met name het zuiden, wordt steeds interessanter als winterzonbestemming.

Klimaat van Kreta

Het klimaat van Kreta laat zien dat de gemiddelde maximumtemperatuur op het Griekse eiland in januari op 15,3°C ligt. In de omgeving van Ierapetra en Mirtos wordt doorgaans in de wintermaanden de hoogste temperatuur gemeten. Jammer dat we nu niet kunnen gaan, want Transavia had wel concrete plannen om ook al in januari naar de luchthaven van de Kretenzer hoofdstad Kreta te vliegen.

Hoogste temperatuur van Griekenland in 2020 op Kreta

In 2020 is de hoogste temperatuur in Griekenland gemeten op Kreta. Doorgaans is dat op het vasteland van Griekenland. Het kwik steeg op 16 mei van dat jaar, vroeg in het seizoen, naar 41,8°C in het plaatsje Plora bij Heraklion. Ook de meeste neerslag in Griekenland viel vorig jaar op Kreta. In Asi Chonia in het departement van Chania in het westen van het eiland viel in 2020 liefst 2.865 mm. Veel en grote overstromingen vonden afgelopen jaar plaats op het eiland na hevige regenbuien.