7 leukste badplaatsen op Zuid-Kreta

27 april 2024 Bas Wanrooij

Gezellig in het centrum van Matala op KretaZoek je een gezellige bestemming op Zuid-Kreta? Het zuiden van Kreta heeft zelfs in de winter een aangenaam klimaat. Leuke plekken als Mirtos in het zuidoosten zijn dan ook populair om te overwinteren. Zuid-Kreta is een stuk rustiger in de zomer dan het toeristische noorden van het Griekse eiland.

Op Zuid Kreta vind je fraaie culturele highlights als het kasteel van Frankokastello aan het strand, het archeologische Festos en Gortys en het Minoïsch paleis van Zakros. Maar ook schitterende wandelkloven als de Samaria, Imbros en de Kourtaliotiko kloof die uitmondt bij het palmbos van Preveli. En wat denk je van exotische stranden als Elafonisi, Diaskari en Mazida Ammos Beach. Dit zijn de 7 leukste badplaatsen om Zuid-Kreta te ontdekken.

Agia Galini: dé gezelligste plek van Zuid-Kreta

Gezellige taverne in Agia Galini op Zuid KretaAgia Galini is de leukste plaats van Zuid-Kreta met legio kleinschalige familiehotels en appartementen. Deze kustplaats heeft een levendig centrum met drie straatjes vol gezellige terrasjes en toffe souvenirwinkels. Ze komen allemaal uit op het grote plein aan de haven.

Agia Galini heeft de meest compacte dorpskern van heel Kreta. Je maakt hier tijdens je vakantie dan ook gemakkelijk contact met locals en natuurlijk met andere toeristen.

Ontdek het fantasierijke hippiedorp Matala

Zoek je gezelligheid dan ga je naar het voormalig hippiedorp Matala. Kunstenaars versieren hier de levendige straatjes en beheren tavernes, authentieke kafénions en kleurrijke beach bars. Jaarlijks wordt begin juli het driedaagse Matala Beach Festival met veel muziek en dans voor jong en oud georganiseerd. Leuk om mee te maken. Ook in Matala vind je voornamelijk kleinschalige accommodaties op korte afstand van het zandstrand en centrum.

Kustplaats Loutro is alleen over zee te bereiken

Afgelegen badplaats Loutro op Kreta GriekenlandLoutro is de ‘remote’ gelegen toffe kustplaats van Zuid-Kreta. Het is de enige badplaats op Kreta die je enkel goed over zee kunt bereiken.

Pak het veer vanuit havenplaats Chora Sfakion naar Loutro en verblijf hier in kleine hotels en studio’s direct aan de gezellige boulevard. Overdag lekker wandelen naar afgelegen kiezelstranden in de buurt, zoals Glyka Nera beach met een nudistengedeelte waar gekampeerd mag worden en zijn fraaie authentieke taverne. 

Mirtos is het hele jaar door populair bij Nederlanders

Mirtos hoort ook zonder twijfel bij de leukste badplaatsen op Zuid-Kreta. Een geliefd Kretenzisch dorp bij Nederlanders in de zomer, maar ook om te overwinteren. De 300 meter lange boulevard is sfeervol met smalle steegjes naar de dorpskern van Mirtos. Hier vind je taverna’s, shops en voornamelijk kleine pensions die kamers verhuren.

Plakias heeft het allemaal voor een langer verblijf

Plakias is één van de grote plaatsen langs de zuidkust van het eiland Kreta. De lange boulevard is een gemoedelijke wandelpromenade die het lange zandstrand met het centrum verbindt. Een echt Kretenzische badplaats met tavernes en kleinschalige accommodaties voor een wat langer verblijf van bijvoorbeeld acht dagen. In de zomer bruist de dorpskern van Plakias, maar zonder massatoerisme. Leuk zijn de bergdorpen waar enkele kunstenaars hun objecten aanbieden.

Havenplaats Paleochora in het zuidwesten van Kreta

Naar het strand in Paleochora in het zuiden va KretaPaleochora is een vrij grote plaats in het zuidwesten van het Griekse eiland. Backpackers kwamen hier graag en trokken vervolgens een paar dagen verder naar het afgelegen eiland Gavdos.

Aan de noordkant van het oude fort vind je talloze voornamelijk kleine eet- en drinkgelegenheden en bovendien en een supermooi zandstrand. Tevens de nodige accommodaties om wat nachten in te verblijven. Mooi is het exotische Elafonisi beach, wat tot de allermooiste stranden van Kreta behoort, voor een dagje uit.

Sougia: onontdekt en rustig gelegen langs de zuidkust

Wil je een rustige knusse bestemming langs de zuidkust van Kreta, dan is Sougia een prima optie. Hier vind je absoluut geen massatoerisme en Sougia is geliefd bij wandelaars voor de Agia Irini kloof. Alles is hier kleinschalig met op de menukaarten van lokale uitbaters voornamelijk Kretenzische gerechten. Relaxen en genieten: dat is vakantie in Sougia.