Vatousa

  Vatousa (Vatoussa) is een traditioneel dorp op het Griekse eiland Lesbos. Het behoort tot de vijf dorpen op het Noord-Egeïsche eiland die beschermd zijn door hun authentieke identiteit. Vanuit Molyvos is de afstand 39 kilometer en Mytilini ligt op 66 kilometer rijden en dateert al uit de 10e eeuw. Mooie stop voor een korte wandeling en kop koffie als je onderweg bent naar het versteende woud en Sigri. Bijzonder is de Taxiarches kerk uit 1832 en de Theotokos kerk uit 1850.

  Vatousa is een fraai traditionele bergdorp op Lesbos

  Bezienswaardig in Vatousa zijn de neo-klassieke herenhuizen, zoals Gogos Archontiko (het folklore museum), de plateia, de meisjes en jongensschool en de fontein van witmarmer. Leuk om een wandeling door dit historische en karakteristieke dorp te maken. In het dorp kun je ook verblijven in één van de ‘guesthouses’ mocht je daar interesse in hebben. Er zijn eigenlijk twee dorpspleinen, waarvan het wat hoger gelegen plein het meest traditionele is. Hier vind je dan ook authentieke kafénions, traditionele barbers en bakkers. Pure ambacht.

  Gogos Mansion, waar tegenwoordig dus het folkore museum is gehuisvest, is een markant gebouw en dateert uit 1890. De naam dankt het pand aan de bouwer: de beroemde dokter Gogos. In 1989 werd het museum met veel klederdracht en meubelen geopend. Het watertappunt gemaakt van witmarmer is de meest opvallende ‘fontein’ van het eiland Lesbos en dateert al uit 1899.

  Foto album Lesbos

  Meer Griekenland aanbiedingen