5x leuk om te doen bij Molyvos

14 juni 2024 Bas Wanrooij

Stadje Molyvos op LesbosMolyvos is zonder twijfel de leukste bestemming op het Griekse eiland Lesbos. En een gezellige plaats waar je tijdens je vakantie genoeg kunt zien en doen. Mithymna, zoals Molyvos in de middeleeuwen werd genoemd, ligt in het noordoosten van het op twee na grootste eiland van Griekenland. Het is na hoofdstad Mytilini de op één na grootste stad van Lesbos. In de omgeving zijn Eftalou, Petra en Anaxos badplaatsen met accommodaties aan zee en dicht bij het strand. Dit is 5x leuk om te doen bij Molyvos als je hier verblijft.

De ‘agora’: lekker slenteren en winkeltjes kijken

Agora in Molyvos leuk om te doenDe ‘agora’, ook wel de markt van Molyvos genoemd, ligt wat hoger en centraal in de vestingplaats. Vanaf één van van de parkeerplaatsen moet je dus via een steegje omhoog wandelen. Als herkenningspunt kun je de fraai gekleurde houten balkons aanhouden van restaurants en bars, zoals Blue Fox met heerlijke zoetigheden. Eenmaal op de ‘agora’ zie je talloze kleine shops waar ze voornamelijk souvenirs en lokale producten als kruiden, groente en fruit verkopen. Zeker vroeg in de ochtend een tip om doorheen te wandelen. Vroeg in het seizoen, lees maart en april, bloeit de prachtige blauwe regen die zorgt voor een natuurlijk dak boven de diverse steegjes.

Lunchen of dineren aan de haven van Molyvos

De gezellige haven van Molyvos ligt aan de noordkant van het stadje. Vanuit het centrum kun je hier gemakkelijk heen wandelen. In het haventje dobberen vissersbootjes en zeilboten. In de zomer vertrekken hiervandaan ook de excursieboten naar Skala Sikaminea en de Tokmakia eilanden. Terrasjes van tavernes en restaurants lopen in elkaar over en hier is het de hele dag door leuk. Natuurlijk staan er veel ‘verse’ visgerechten op de menukaarten van bijvoorbeeld restaurant Octopus en Mezzedakia Captains Table. Een lunch of diner hier aan de haven mag zeker niet ontbreken tijdens je vakantie in Molyvos.

Koffietje met mooiste zonsondergang vanaf het fort van Molyvos

Haventje van Molyvos op LesbosHet oude fort van Molyvos uit 1373 pronkt boven het stadje en zie je al van veraf liggen. Dagelijks, behalve op dinsdag, is het geopend van 08:30 tot 15:30 uur en de entree bedraagt drie euro per persoon.

Byzantino is een mooie en rustige plek voor een koffietje op het terras van de bar. Tevens is het fort de mooiste plek om te genieten van de zonsondergang in Molyvos met uitzicht op de haven. Je kunt wandelend naar het fort van Molyvos gaan, maar er is ook een parkeerplaats pal naast de ingang.

Met de village train naar de stranden van Petra en Anaxos

Heb je geen huurauto en wil je wel graag de omgeving van Molyvos ontdekken? Dan is de ‘village train’ die rijdt tussen Molyvos, Petra en Anaxos een tip en leuk om te doen bij Molyvos. Je kunt kiezen voor een rondrit waar je diverse stops maakt, zoals bij een mooi uitzichtpunt op Molyvos, maar ook voor een zogenaamd ‘hop on & hop off’ ticket. Hiermee kun je een hele dag van en op elk blauw treintje stappen. Leuk om bijvoorbeeld naar het strand van Petra te gaan of naar de Panagia Glykofilousa kerk.

Voor cocktail of wijntje naar Fuga wijnbar of Congas Beach Bar

Een mooie en gezellige plek voor een cocktail is de hippe Congas Beach Bar in Molyvos. Het terras ligt direct aan zee en je kunt hier ook zwemmen als je wilt. Alternatief is Fuga wijnbar die je passeert als je van het centrum van Molyvos naar de haven wandelt.