Petra

Petra is een vakantiebestemming op Lesbos in het noordwesten van het eiland. Er wonen in Petra ongeveer 1.300 mensen. Het ligt 5 kilometer van Molyvos en 57 kilometer van Mytilini en betekent in het Grieks “steen”. Een grote stenen rots van 40 meter hoogte splitst het dorp in tweeën. Je kunt de rots beklimmen en na 114 treden te hebben bewandeld kom je op de top bij het kerkje Panagia Glikofilousa. Het kerkje is in 1724 gebouwd en in het jaar 1840 gerestaureerd. Geniet hier van het fraaie panoramische uitzicht. je kijkt uit op zee over de oranje dakpannen van de huisjes. Op 15 augustus viert men hier bij het kerkje “Heilige Maria”.

Een grote rots van 40 meter hoog splitst het dorp Petra op Lesbos

Petra ligt in een komvormige baai. Tegenover de badplaats op Lesbos liggen de Glaronisi eilanden. Het zijn vier kleine onbewoonde eilandjes en beschermd natuurgebied. Hier broeden en leven veel vogelsoorten. De beachroad loopt bij het centrum van de bestemming, direct langs de zee en verderop direct langs het fraaie zandstrand. Hierlangs vind je ook tavernes met traditionele Griekse gerechten en verse vis, appartementen, supermarktjes en bars.

Het zandstrand van Petra is een tip. Een fraai lang, breed en georganiseerd zandstrand. Ook populair bij toeristen vanuit Molyvos. Bezienswaardig zijn bovendien de kerk Agios Nikolaos en het Vareltzidena’s herenhuis. Leuk is om een uitstapje te maken naar de bergen in het binnenland en wandeling te maken door bergdorpen als Stipsi. Of op zoek te gaan naar de 18 watermolens van Ligona.

foto album Lesbos

Petra tips

Petra winkelstraatje op Lesbos

Winkelstraatje in centrum van Petra

Het kerkje Panagia Glikofilousa bovenop de rots in Petra is een tip om te gaan bekijken tijdens je vakantie. Niet alleen het kerkje met houten iconen is bezienswaardig, maar ook vooral het uitzicht en de zonsondergang.

Het georganiseerde zandstrand van Petra is al jarenlang een Blue Flag Beach. Prima voor een dagje naar het strand tijdens je vakantie om lekker te relaxen op een strandbedje of te zwemmen in de zee. De lengte van het zandstrand van Petra is twee kilometer en op sommige plaatsen is het strand maximaal 15 meter breed. Alternatief is het zandstrand van Anaxos. Het strand is wat mooier en ook wat rustiger dan in Petra.

Meer Griekenland aanbiedingen


Petra bezienswaardigheden

Uitzicht op Petra vanuit kerkje

Uitzicht op Petra vanaf Panagia Glikofilousa

Bezienswaardigheden in Petra zijn niet alleen de rots en het Panagia Glikofilousa kerkje. Je vindt in het dorp ook de Agios Nikolaos kerk uit de 17e eeuw.

Het herenhuis Vareltzidena’s is een goed voorbeeld van een traditioneel huis op Lesbos en is gebouwd in de 18e eeuw. De eerste etage was een opslagplaats en op de tweede verdieping met prachtige schilderingen werd traditioneel door de bewoners gegeten en geslapen. Je kunt het Vareltzidena’s herenhuis van dinsdag tot en met zondag bezoeken en de entree bedraagt drie euro per persoon.