Plati

Plati, ook wel Platy genoemd, is een vakantiebestemming op het Griekse eiland Limnos. Het ligt in een komvormige baai, goed beschut tegen wind en golfslag, op twee kilometer ten zuiden van de hoofdstad Myrina. Het zandstrand van Plati is fraai en de kleine badplaats leent zich prima voor een vakantie met kinderen. Het dorp Platy zelf ligt wat hoger en een stukje van het strand, aan de voet  van de Tourli heuvel.

Platy heeft een mooi zandstrand en ideaal voor families met kinderen

Het dorpje Plati is sierlijk en een authentieke plaats op Limnos. Een panoramisch plaatje met het dorp op de voorgrond en de baai, het strand en de kaap op de achtergrond. Het contrast van de oranje gekleurde dakpannen, de onbegroeide rotspartijen en de blauwe zee maken het uitzicht adembenemend.

In de baai van Platy kun je veel watersporten beoefenen. Windsurfen en leren zeilen bijvoorbeeld. Jaarlijks zijn hier verschillende evenementen en wedstrijden met het thema watersport. Vraag hiernaar bij de lokale bevolking als je interesse hebt tijdens je vakantie. Aan de straat van Plati beach, dichtbij de meeste accommodaties, kom je ook een supermarktje tegen.

Aan het lange en brede zandstrand liggen verschillende hotels, appartementen en villa’s. Ook tegen de heuvels aan, wat verder van het strand, liggen hotels en resorts bij Platy. Er zijn een aantal beach bars, niet veel, en hier kun je terecht voor snacks en drankjes.

foto album Limnos

Plati tips

Plati dorp Limnos school en taverna

Plati Limnos dorpsplein met school en taveerne

Ga een dagje naar de hoofdstad Myrina als je in Platy je vakantie doorbrengt. Hier valt genoeg te ontdekken en te bezichtigen als het oude Kastro en de haven. Je kunt het lopen, de afstand bedraagt slechts twee kilometer, maar de bus, huurauto, scooter of fiets zijn andere opties. Een wandeling langs de kust naar Myrina is een tip om te maken en reken op een reistijd van 20 tot 30 minuten. Onderweg wordt je getrakteerd op een prachtige uitzicht over de Egeïsche Zee.

Andere tip is een wandeling van Plati beach naar het dorp Platy. Een korte wandeltocht van ongeveer een kwartier en hier vind je meer mini-markets en op het dorpspleintje lokale taveernes voor een kop koffie, een lunch met Griekse mezedes of diner met traditionele gerechten van Limnos. O Sozos taverna is bijna legendarisch voor vlees en kip en restaurant Zimbabwe is het alternatief. Niet alleen is het eten goed, de entourage is traditioneel Grieks, de porties zijn groot en in beide restaurants is het eten goed betaalbaar.

De kerk Kakoviotissa bij het dorp Thanos is een tip om te gaan bezichtigen. Gebouwd in een grot hoog in een berg. Thanos ligt op twee kilometer ten zuidoosten van Platy. Als je van mooie en (nog) rustigere stranden houdt is Thanos beach zeker een tip om heen te gaan.

Meer Griekenland aanbiedingen


Plati stranden

Plati beach op Limnos in Griekenland

Plati beach op Limnos

Plati beach wordt al jaren gewaardeerd met een Blue Flag (blauwe vlag). Het is één van de pareltjes van het eiland Limnos. De lengte van het strand en de gelijknamige baai is zo’n 700 meter en op sommige plaatsen is het strand 30 meter breed. Meest bedekt met zand en aanliggend de nodige bomen. Schaduwplekken genoeg en ook kinderen kunnen zich hier goed vermaken.

Langs Plati beach liggen verschillende accommodaties, restaurant Zefiros en (beach) bars. Op het strand staan op meerdere plaatsen de strandstoelen en parasols al klaar en worden watersporten aangeboden.

De beach bars openen in de ochtend en sluiten na zonsondergang. Er is echter ook een beach bar aan Plati beach die tot laat in de avond is geopend en in de zomermaanden zijn hier zo nu en dan parties met nationale en internationale DJ’s. Ook het Lemnos Village Hotel heeft een eigen beach bar.