Fodele beach

Fodele beach is een vakantiebestemming aan de noordkust van Kreta. Het ligt tussen Agia Pelagia en Bali in en ligt op 29 kilometer ten westen van hoofdstad Heraklion. Er is een zandstrand en je vindt er een handvol accommodaties. Het Fodele Beach & Water Park resort is verreweg het grootste vakantieresort hier in de regio. Aan het strand vind je verder nog enkele tavernes en restaurants. Voor meer toeristische voorzieningen kun je naar de twee eerder genoemde grotere plaatsen gaan of je rijdt naar het traditionele dorp Fodele een paar kilometer landinwaarts.

Fodele beach is een kleine vakantiebestemming op Kreta

Fodele beach ligt in een komvormige baai en het strand is zo’n 350 meter lang. In het midden is dit zandstrand wel 50 meter breed. Bij het eerder genoemde resort is dit strand georganiseerd met strandstoelen en parasols. Er is elders genoeg ruimte om zelf je handdoek zelf neer te leggen. In dezelfde baai ligt nog een ander kleiner zandstrand: East Beach genaamd. De E75 snelweg richting Rethymnon ligt dicht in de buurt en je kunt vanuit deze bestemming gemakkelijk het noorden van Kreta ontdekken tijdens je vakantie.

Fodele dankt haar bekendheid aan de schilder ‘El Greco’. Hij, Domenikos Theotokopoulos, zou hier namelijk zijn geboren, leefde van 1541 tot 1614 en was gespecialiseerd in het schilderen van iconen. Bezoek het fraaie El Greco Museum, op 800 meter van het dorp, en de nabijgelegen Byzantijnse kapel met enkele fraaie fresco’s.

Korakia beach en Pera Galini beach liggen een paar kilometer ten westen van Fodele beach en zijn een stuk rustiger. Goede alternatieven voor de zomermaanden als je naar het strand wilt. De wegen ernaartoe zijn niet geasfalteerd en alleen bij Pera Galini beach zijn enkele voorzieningen langs het strand. Nog wat verder afgelegen, en alleen over zee te bereiken, is de prachtige geïsoleerde baai met Bogazi beach.

foto album Kreta

Fodele beach tips

De Pantomatris rivier deelt het dorp in twee├źn. Langs deze rivier kun je het achterlandschap in lopen. Dit is een uitdagend wandelpad voor natuurliefhebbers. Tijdens je vakantie in Fodele kun je dus langs deze rivierbedding gaan wandelen.

Andere tip is om het Domenikos Theotokopoulos museum te bezoeken in het bergdorp Fodele. Dit museum gaat over het leven van de schilder ‘El Greco’ die hier vandaan komt. Het pand staat op de plaats waar ooit het huis van deze beroemde Griekse schilder heeft gestaan. Hij liet zich inspireren tot het schilderen van iconen door de fraaie Byzantijnse kapel hier tegenover. Het El Greco Museum is geopend van dinsdag tot en met zondag van 09:00 tot 17:00 uur.

Meer Griekenland aanbiedingen


Fodele beach bezienswaardigheden

Bezienswaardig is ook het Agios Panteleimonos klooster op drie kilometer ten zuiden van Fodele. Het klooster is goed onderhouden en er worden best wat dieren gehouden. Ze verzorgen hier o.a. herten, geiten, pauwen, parkieten en papegaaien. De entree bedraagt twee euro persoon en het kleine klooster dateert uit het jaar 1539.