Varos

Varos is een dorp op het Griekse eiland Limnos. Een authentieke vakantiebestemming op drie kilometer van de luchthaven en 20 kilometer van de hoofdstad Myrina. Door de centrale ligging is Varos een prima uitvalsbasis om Limnos te ontdekken. In de directe omgeving vind je het fraaie Varos Village hotel om te verblijven tijdens je vakantie.

Varos is een traditioneel dorp centraal gelegen op Limnos

Bezienswaardigheden in Varos zijn de kerk Zoodochou Pigi en oude windmolens, die nog op een traditionele manier meel maakt voor brood. Ooit waren er twaalf windmolens actief. Nu zijn er twee compleet gerenoveerd en te bezichtigen. Het dorp ligt veilig in een vallei tussen de heuvels in. Oorspronkelijk lag het dorp dichterbij zee, maar door de dreiging van piraten in het verleden werd het 500 meter verplaatst. Een dorp om te stoppen voor een wandeling en te genieten van de rust en de omgeving.

Kotsinas beach ligt op drie kilometer ten noorden van Varos en is een prachtig zandstrand. Door de langzaam aflopende zeebodem en het azuurblauwe zeewater is het strand favoriet voor families met kinderen. De ligging in de Pournias baai is ideaal, waardoor de wind zelden kans krijgt om hard te waaien. Aan het haventje van Kotsinas, aan de zuidoostzijde van de baai, vind je verschillende Griekse taveernes voor lunch, diner of gewoon om wat te drinken. De overdekte terrasjes liggen direct aan zee en het haventje.

foto album Limnos

Varos tips

In de omgeving liggen nog meer schilderachtige dorpjes als Atsiki, Lychna en Repanidi. Lychna dankt haar naam aan de lichtjes “Lychnaria” die zeemannen vroeger zagen als ze Limnos naderden. Een herkenningspunt. In Lychna maken ze kaas en bezoek hier een lokale kaasboerderij tijdens je vakantie. Bezienswaardig zijn hier de Agios Dimitrios kerk uit 1865 en het schoolgebouw uit 1910.

In Varos vind je enkele taveernes en een kleine supermarkt. Bezienswaardig is hier een versteende boomstam. Voor meer gezelligheid is het havenplaatsje Moudros een tip. Het ligt acht kilometer ten zuiden van Varos. In het haventje van Moudros liggen niet alleen vissersbootjes te dobberen, maar ook zeilboten. Het kleine centrum is gezellig en hier kun je pinnen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Varos stranden

Varos heeft zelf geen strand, maar in de buurt vind je fraaie (zand)stranden. Kotsinas beach, zoals al eerder genoemd, is één van de mooiste stranden van Limnos en ideaal voor families met (kleine) kinderen. Saravari, in een komvormige baai, is een ander heel mooi zandstrand op 15 kilometer ten noordoosten van Varos. Ook Keros beach is een tip op 13 kilometer ten oosten van het drop. Een lang en rustig zandstrand