7 Griekse eilanden met minste inwoners

29 januari 2021 Bas Wanrooij

7 Griekse eilanden met minste inwonersGoed, de grootste of populairste Griekse eilanden is al veel over bekend. Over de 7 Griekse eilanden met de meeste inwoners schreven we al eerder. In deze tijden, waar afstand houden van elkaar ‘normaal’ is geworden, is het interessant om eens te kijken naar de eilanden met het minste aantal inwoners. We hebben hiervoor een minimum aantal van meer dan 10 inwoners aangehouden, het eiland moet toegankelijk zijn en de gebruikte statistieken dateren uit 2011. Eerlijk is eerlijk, de meeste van deze eilanden zijn voor ons ook nog onbekend terrein. Dit zijn de 7 Griekse eilanden met de minste inwoners.

1- Dokos
Dokos is onderdeel van de Argo-Saronische eilanden, heeft 17 inwoners en ligt tussen Hydra en Ermioni op de Peloponnesos in. Het rotsachtige eilandje heeft een oppervlakte van 13 km2 en het hoogste punt op het eiland is 308 meter. Je kunt er niet overnachten in een studio, appartement of hotel en er is geen veerdienst. Aan de noordkust van Dokos is een klein strand met aanlegsteiger, waar ook wel wordt gekampeerd, en de kapel Agios Nikolaos. In dezelfde baai ligt aan de andere kant nog een aanlegsteiger met enkele vissersbootjes.

Vanuit Ermioni worden dagtochten georganiseerd met een stop bij Dokos om te zwemmen. Leuk weetje is dat bij Dokos in 1975 het oudste scheepswrak ter wereld is gevonden.

Griekse eilanden met minste inwoners Anti Paxos2- Anti Paxos
Anti Paxos is onderdeel van de Ionische eilanden, heeft 20 vaste bewoners en is vier km2 groot. Al denken we dat dit er anno 2021 wel meer zullen zijn. Het ligt tussen de eilanden Paxos en Lefkas in en is goed te bereiken vanuit de kustplaats Parga. Hier kun je wel overnachten en er zijn ook enkele restaurants en tavernes op het eilandje.

Noemenswaardig zijn de prachtige stranden op Anti-Paxos als Voutoumi en Vrika beach. Ze behoren tot de mooiste van Griekenland en worden in de zomermaanden veel bezocht door toeristen.

3- Gyali
Gyali is een vulkanisch eilandje en ligt tussen Kos en Nisyros in. Het oppervlakte bedraagt nog geen vijf km2 en het aantal permanente inwoners is 21. Er wordt veel puimsteen gedolven, dat wordt gebruikt in de grond-, weg- en waterbouw. Je ziet dit duidelijk terug in het landschap. Ook wordt het lichte en poreuze gesteente gebruikt om eelt van de hielen en handen te verwijderen.

Vanuit de kustplaats Kardamena op Kos worden dagexcursies georganiseerd met een stop bij het eiland Gyali. Er zijn enkele mooie strandjes op het eiland en het zeewater kleurt mede door het puimsteen hier fraai turquoise.

Griekse eilanden met minste aantal inwoners Delos4- Delos
Delos is het geboorte-eiland van de god Apollo. Het is één grote archeologische bezienswaardigheid en eenvoudig te bezoeken vanuit Mykonos met een dagexcursie. Op Delos wonen 24 Grieken en deze inwoners dragen veelal zorg voor de archeologische bezienswaardigheden op het eilandje. Je kunt en mag op het rotsachtige en kale eiland niet overnachten. 

5- Peristera
Peristera is een Sporaden-eiland en ligt dichtbij Alonissos. Het groene eiland heeft een oppervlakte van 14 km2 en er wonen 30 mensen op het eiland. Vanuit de haven van Patitiri vertrekken bootjes naar het eiland en je kunt hier voor de kust goed duiken.Begin jaren ’90 werd het Peristera scheepswrak ontdekt. Het ligt op 30 meter diepte en is een geliefde duikspot.

6- Saria
Saria is een klein vulkanisch eiland ten noorden van Karpathos. Het rotsachtige en kale eiland heeft een oppervlakte van 20 km2, met het hoogste punt op 631 meter boven de zeespiegel. Er wonen 39 mensen op het Griekse eiland en je kunt in de zomermaanden met en dagexcursie vanuit Karpathos naar het Dodekanesos-eiland Saria maken.

7- Arkoi
Arkoi is een klein eilandje in de Egeïsche Zee. Het ligt bij Lipsi en is onderdeel van de Dodekanesos eilandengroep. Arkoi heeft een oppervlakte van 6,7 km2 en er wonen 43 mensen op het eiland. Er zijn veerdiensten naar Arkoi vanaf Patmos, Lipsi en Marathos. Ook op dit eiland ligt een heel mooi stukje om te zwemmen, namelijk Tiganakia beach.