Oud Thira

Oud Thira (ancient Thera) is een archeologische vindplaats op één van de hellingen van de Profitis Ilias berg in het zuidoosten van Santorini. Je vindt Oud Thira dichtbij Kamari en Perissa. Vanuit Kamari kun je te voet naar Ancient Thera via een wandelpad. De resten van deze antieke stad strekken zich uit over de meer dan 800 meter lange en tot 200 meter brede vlakte. Het zijn niet zozeer de archeologische vondsten die indruk op je zullen maken. Het landschap en het uitzicht is vanaf Oud-Thera prachtig.

Oud Thira is een archeologische bezienswaardigheid op Santorini

Opvallend is de wandelroute die je dient te maken langs de archeologische vondsten van Oud-Thira. Je mag hier absoluut niet van afwijken, aangezien de berghelling die hier langs loopt erg steil is. Het hele plateau ligt op 366 meter boven de zeespiegel en een rondje wandelen langs de historische bezienswaardigheden van het oude Thira is ongeveer 1,5 kilometer. De entree voor Ancient Thera bedraagt € 4,- per persoon. Reken voor een bezoek op een tijdsduur van zo’n twee uur om alles goed te kunnen bezichtigen. De openingstijden zijn van dinsdag tot en met zondag van 08.00 tot 14.30 uur.

Bij de parkeerplaats en de ingang van Oud Thira passeer je eerst het Heiligdom van Aphrodite. Vervolgens de Heroon van Artemidoros en de Agios Stefanoskapel. Hierna kom je langs de Temenos van Artemidoros, noordelijke agora, middelste agora, zuidelijke agora, het Huis van Tyche, het theater, het hellenistisch woonhuis, het heiligdom van Apollo Kameios en de agora van de goden. De archeologische bezienswaardigheid heeft in totaal 16 interessante onderdelen die je kunt bezichtigen. Aanvullend op de eerste twaalf bezienswaardigheden die reeds genoemd zijn, zijn er nog het heiligdom van Apollo Pythios, het heiligdom van de Egyptische goden, het garnizoensgymnasium en de Ptolemeïsche kazerne.

foto album Santorini

Oud Thira tips

Ancient Thira op SantoriniBij de parkeerplaats is een kantina, die elke morgen rond 09.00 uur open gaat. Een tip om in ieder geval een flesje bronwater aan te schaffen voor je Oud Thira gaat bezichtigen. Zeker in de zomer kan het bij deze archeologische bezienswaardigheid behoorlijk warm zijn en er zijn maar weinig schaduwplekken aanwezig.

Vanuit de vakantiebestemmingen Kamari en Perissa zijn wandelpaden naar Ancient Thera. Waarschijnlijk gaat een wandeling sneller dan met de huurauto, aangezien je om de berg heen moet rijden om hier te geraken.

Meer Griekenland aanbiedingen