Chora

Chora of Mykonos-stad was voorheen een fort met smalle straatjes om de piraten te weren en de weg te laten kwijtraken. Nu verrassen en verleiden de steegjes de toeristen met trendy boutiques, hippe bars en traditionele Griekse restaurants. Chora mag zich scharen in de top van gezellige stadjes in Griekenland. De kans dat je verliefd wordt op Chora en uitkijkt naar je volgende wandeling op zoek naar nieuwe steegjes en ontdekkingen is groot. Tijdens een wandeling kun je Petros en zijn maatje, twee pelikanen, tegenkomen. Het zijn twee echte personages in Chora en worden vertroeteld door de lokale bevolking en de toeristen.

Eindeloos slenteren door de gezellige en sfeervolle straatjes van Chora

De haven van Chora Mykonos is bijzonder sfeervol en gezellig. Met de vele terrasjes en een boulevard nodigt het uit om lekker te slenteren en een plekje uit zoeken voor lunch, diner of een kop koffie. Tussen de terrassen door starten de smalle steegjes met het labyrint. De boten voor een dagtocht naar Delos, m/v Orca, m/v Delos Express en m/v Margarita, hebben een eigen pier en varen om 09.00, 10.00 en 11.00 uur naar het historische eiland. Aan de andere pier in de stad liggen vaak mooie luxe jachten en de vissersboten.

Chora bezienswaardigheden

Streekmuseum van Mykonos in de molen Chora

Museum in de molen boven Chora

Alefkandra met de vijf oude molentjes, Little Venice met de gezellige terrasjes en de witte Paraportiani kerk zijn echte eycatchers van Mykonos-stad. Bezienswaardig is hier bijna alles. Het archeologisch museum heeft een grote collectie potten en andere keramiek en is geopend van dinsdag tot en met zondag van 08.30 tot 15.00 uur. Andere musea zijn het maritieme museum met oude munten, kaarten en modelschepen is dagelijks geopend, het streekmuseum met zes hallen meubels en kleding is geopend van maandag tot en met zaterdag van 17.30 tot 20.30 uur en op zondag van 18.30 tot 20.30 uur en het gemeentemuseum welke dagelijks geopend is. Het oude fort, kastro, van Panigiraki dateert uit de 15e en 17e eeuw en steekt boven de stad uit. Je kunt de kastro te voet bereiken via de vele steegjes of vanaf de hoofdweg vlak voor de afslag naar Chora en herbergt ook het streekmuseum met een oude windmolen. De kunstenaarswijk met zijn hoge gebouwen en elegante balkons die uitsteken boven de zee.

Dan is er nog het Huis van Lena naast het archeologisch museum, ingericht volgens de oorspronkelijke bewoonster Lena Skrivanou en geopend van maandag tot en met zaterdag van 18.00 tot 21.00 uur en op zondag van 19.00 tot 21.00 uur. De stad heeft bovendien veel leuke en gezellige winkelstraatjes. Vanuit de haven vertrekken taxiboten naar het historische eiland Delos. In de haven kom je de mascotte van Mykonos Petros de pelikaan en zijn twee maatjes tegen.

Chora accommodaties

In Mykonos stad is niet moeilijk om een geschikte accommodatie te vinden. Je vindt hier hier volop keuze van boutiques, appartementen, hotels en resorts. In het hoogseizoen zijn veel accommodatie volgeboekt. Het Mykonos Beach Hotel is een voordelig hotel, rustig gelegen en dichtbij het strand en centrum. Het mooiste uitzicht op Chora, de naam van de accommodatie zegt het al, heb je bij appartementen Mykonos view met prima beoordelingen en een centrale ligging.

Een andere optie om te verblijven tijdens je vakantie is het designhotel Andronikos Village hotel. Een populaire 4,5 sterren accommodatie met een relaxte sfeer. Voor echte luxe kies je voor het Porto Mykonos Hotel.

Chora restaurants

Mamalouka restaurant in Chora

Entree Mamalouka restaurant Chora Mykonos

Restaurants en tavernes vind je in Chora in overvloed. De één nog mooier en moderner dan de ander. Olla restaurant heeft rode oude Griekse stoeltjes en de keuken is dan ook Grieks. Met het vele wit en de strakke tafeltjes heeft Olla een eigentijdse uitstraling en je schuift hier gemakkelijk aan voor lunch of diner. Barkia is een Italiaans pasta restaurant met enkele tafeltjes buiten en meerdere binnen. Bijzonder sfeervol en de de pasta’s die je kunt kiezen liggen keurig in alle vormen en maten geëtaleerd voor de deur. Als je moet wachten op en verlate ferry loop dan naar Kavos cafe bar met een fraai uitzicht over Chora vlakbij de haven van Mykonos-stad.

Chez Katrin serveert de Franse keuken keuken, de inrichting is wat klassiek en zelfs de obers spreken hier Frans. In 2013 heeft Mamalouka restaurant haar deuren geopend in Chora. Bijzonder trendy en stijlvol restaurant en serveert de lokale keuken. Prijsniveau is gemiddeld. Voor crepes en pita giros vind je in Chora meer dan voldoende mogelijkheden. Ook Italiaans ijs en Griekse “frozen yoghurt” kun je hier goed en op meerdere plaatsen in Chora nuttigen. In de wijk Alefkandra vind je ook diverse Griekse restaurants.

Chora souvenirs

Chora is een uitstekende stad om te gaan shoppen. De dames kunnen zich hier helemaal uitleven in de boetieks en souvenirwinkels. Merkwinkels van bijvoorbeeld Louis Vutton, Gant en Diesel vind je in Chora, maar chique boetieks. Voor souvenirs ga je hier zeker slagen. De club Cavo Paradiso en beachclub Super Paradise hebben hier hun eigen shops met t-shirts en andere artikelen bedrukt met hun logo’s.

Bij Little Venice kun je bij Mykonos sandals handgemaakte leren sandalen kopen. Een familiebedrijf die van vader op zoon is overgegaan.

Chora uitgaan

Zonsondergang bij molentjes Chora

Zonsondergang bij Alefkandra Chora Mykonos

Uitgaan kun je in Chora prima. Het avond- en nachtleven loopt eigenlijk in elkaar door. De een eet wat later dan de ander en de ander start wat eerder met een cocktail of biertje in een van de trendy bars van Mykonos-stad. Alley bar is een voorbeeld van zo’n hippe bar met zowel binnen als buiten zitmogelijkheden. Muziek staat lekker hard en is modern. Cosi bar heeft ’s avonds een eigen DJ die de laatste housetracks draait en Lakka bar is een andere mogelijkheid. Queen is een champagne en cocktail bar bij het maritieme museum. De tafeltjes en stoeltjes zijn hier snel bezet en de lounge muziek klinkt aangenaam. Semeli in Little Venice is een bar aan zee met uitzicht op de molentjes bij Alefkandra.

Wat zijn jouw tips voor Chora?