7 excursies op Kos

9 februari 2014 Bas Wanrooij
Uitzicht op de vulkan op Nissyros

Vulkaan Nissyros excursie Kos

Tijdens je vakantie op Kos wil je vast graag wat van het eiland, Turkije of andere eilanden in de buurt zien en ontdekken. Met een huurauto kun je zelf op stap en het Griekse eiland Kos bezichtigen. In een dag kun je al veel van het eiland zien. Alternatief voor een huurauto is de fiets voor Kos stad en omgeving. Deze zeven excursies op Kos kun je tijdens je reis of vakantie maken.

Met de fiets kun je naar de Embros thermen en langs de kust via Lambi naar Tigaki en zelfs door naar Marmari. Georganiseerde excursies worden er op Kos volop aangeboden. De prijzen hiervoor variëren behoorlijk en het beste kun je de excursies boeken bij een betrouwbaar reisbureau of via je eigen reisleiding. 

1. Drie eilanden excursie – is één van de populairste dagtochten op Kos. Je kunt de bootexcursie boeken bij veel reisbureaus in vrijwel alle badplaatsen en ook wel bij je reisleiding. Deze excursie gaat naar de eilanden Kalymnos, Pserimos en Platti.

Het vertrek is vanuit de haven in Kos stad om 09.00 uur. Je vaart eerst naar het eilandje Platti en daar krijg je lunch aan boord. De volgende stop is het sponzeneiland Kalymnos, waar je de hoofdstad Pothia even kunt ontdekken. Je vaart via Pserimos later op de middag weer terug naar de haven van de hoofdstad van Kos. Rond 18.00 uur kom je hier aan. Richtprijs voor deze cruise is 40 euro per persoon inclusief lunch en kinderen mogen vaak mee voor half geld. Let op bij slecht weer kan deze dagtocht weleens niet doorgaan.

Kos excursie Nissyros Mandraki

Mandraki op Nissyros tijdens excursie Kos

2. Dagtocht naar Nissyros – is een andere bootexcursie op Kos en een aanrader om te maken tijdens je vakantie. Op het vulkaaneiland, één van de kleinste eilanden van de Dodecanesos, mag je de krater in en het panorama uitzicht vanaf de rand is fantastisch. Bovendien is het hoofdstadje Mandraki, met zijn mooie witte huisjes, gezellig en leuk om te bezoeken. Bekijk ook het klooster Panagia Spiliani, een klim van 200 treden, welke boven het stadje uitsteekt.

In de krater zelf kan de temperatuur van de bodem flink oplopen. Aan te raden is het om goed schoeisel mee te nemen of vooraf al aan te doen. Met een touringcar word je van de haven naar de krater gereden bij het dorpje Nikia. Vertrek van deze dagtocht is uit de haven van Kardamena en in 45 minuten varen ben je op Nissyros. Richtprijs voor deze dagexcursie is 35 euro per persoon en kinderen mogen vaak mee voor de halve prijs.

3. Excursie naar Bodrum – in Turkije is een andere dagtocht die je vanuit de haven van Kos stad kunt maken. Zo kun je in één vakantie Europa en Azië combineren. In Bodrum kun je elke dinsdag en vrijdag afdingen en shoppen op de open markt en bazaar. De haven is gezellig en hier rondom heen kun je winkelen of lunchen in één van de restaurants. Deze excursie wordt vrijwel overal op Kos aangeboden en binnen 20 minuten sta je al in Bodrum. Let op dat de Euro niet het wettige betaalmiddel is in Turkije, maar de Turkse Lira. In Bodrum wordt de Euro overigens wel vaak geaccepteerd, maar kijk goed wat het beste betaalmiddel voor je is. Richtprijs voor deze boottocht is 35 euro per persoon en kinderen mogen vaak mee voor 17,50 euro.

Kos excursie naar Patmos4. Excursie naar Patmos – is wederom een bootexcursie en niet zomaar eentje. Patmos is een schitterend Grieks eiland en heeft een hele belangrijke en interessante geschiedenis. De boottocht is met een snelle catamaran en de afstand naar Patmos, om met een langzamere gewone boot te gaan, is anders te ver voor een dag. Met de catamaran is het vanuit de haven van Kos stad ongeveer twee uur varen. Op Patmos ga je met een touringcar over het eiland langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Deze excursie start al vroeg om 08.00 uur en je bent om 18.00 uur weer terug. Richtprijs voor de dagtocht naar Patmos is 45 euro per persoon en kinderen vaak voor de halve prijs.

5. De grote eilandtour – is handig als je alles wilt zien en zelf geen rijbewijs hebt of geen zin hebt om te gaan rijden op Kos. Je gaat vanuit Kos stad met de bus naar het Asklepieion, het bergdorp Zia, Pyli, de badplaats Kardamena en via het bos van Plaka naar Kefalos. Op de terugreis stop je nog bij de windmolen en het museum van Antimachia. Vanuit andere vakantiebestemmingen wordt de grote eilandtour ook aangeboden en de route is soortgelijk. Deze excursie kun je overal boeken, maar kun je met een huurauto ook eenvoudig zelf maken. Rond 09.00 uur begint deze tour en tegen 17.00 uur ben je weer terug. Richtprijs voor deze excursie is 35 euro per persoon inclusief lunch en kinderen vaak voor de halve prijs.

6. Zonsondergang in Zia – is een avondexcursie en goedkoop. Je vertrekt om 18.00 uur en bent om 22.00 uur weer terug. Vanuit Zia kun je de prachtige zonsondergang bekijken. Deze excursie kun je ook zelf met een huurauto maken. Richtprijs is 10 euro per persoon en kinderen mogen vaak mee voor half geld.

7. Excursie naar Paradise Beach op Kos – is een relaxed dagje uit op één van de mooiste stranden van het eiland. Het vertrek is rond 09.30 uur en tegen 16.00 uur ben je weer terug. Deze excursie kun je ook zelf met een huurauto maken. Richtprijs is 15 euro per persoon en kinderen mogen vaak mee voor half geld.