Lefkes

Het dorp Lefkes heeft een centrale ligging op Paros, in het bergachtige binnenland, op een hoogte van 250 meter boven de zeespiegel. Voorheen was dit de hoofdstad van het Cycladen-eiland en is het hoogst gelegen dorp van Paros. De afstand vanaf Parikia bedraagt slechts 10 kilometer en de weg ernaartoe is goed. Lefkes heeft spierwitte huisjes, welke van elkaar gescheiden zijn door nauwe steegjes. Gebouwd om de inwoners van het stadje te beschermen tegen zeerovers als Barbarossa. Leuk om doorheen te wandelen en op een terrasje op één van de vele pleintjes even te relaxen en te genieten.

Lefkes is een wit en amfitheatersgewijs gebouwd dorp op Paros

Lefkes is een waar labyrint en is amphitheatergewijs gebouwd op de helling van twee heuvels. De meeste huizen, waarvan sommige neo-klassiek, dateren uit de 15e, 16e en 17e eeuw. Bezienswaardig zijn dan ook de vele oude kerkjes als Agia Varvara en Agia Aikaterini, maar ook de grote marmeren kerk Holy Trinity (Agia Triada) uit 1830. In de smalle steegjes kom je overigens geen motorvoertuigen tegen, wat het centrum een waar wandelgebied maakt. En anders kun je wandelen over het oude voetpad (meer dan 1.000 jaar oud) van vijf kilometer van Lefkes naar het dorpje Prodromos (Dragoulas). Een wandeling van ongeveer 1,5 uur.

Door de rijke historie is Lefkes ook cultureel ontwikkeld. Niet alleen zijn de twee musea met folklore collecties een bezoekje waard, maar ’s zomers organiseert het lokale Yria hier jaarlijks terugkerende culturele festivals. Veel dans, muziek, wijn, klederdracht en gezelligheid. Leuk om mee te maken tijdens je vakantie op Paros.

foto album Paros

Lefkes tips

Agia Triada kerk in Lefkes op Paros

Lefkes Paros – Agia Triada kerk

Als je op Paros op vakantie bent is een uitstapje naar Lefkes een tip. Eenvoudig zelf te ondernemen met een huurauto, scooter of met het openbaar vervoer vanuit Parikia en Naoussa. Voor een souvenir ga je hier zeker slagen in één van de winkeltjes in de smalle straatjes. Lokale keramische kunst, van Ioannis en Verginia bijvoorbeeld, is veel gezien en een echte traditionele souvenir uit het pittoreske dorpje.

De dorpjes Marmara en Prodomos (Dragoulas) zijn nog ongerept en liggen in de directe omgeving van Lefkes. Een tip om ook deze dorpen aan te doen tijdens je rondreis over het eiland. Marmara, wat marmer in Grieks betekent, dankt haar naam aan het vele marmer wat hier wordt gevonden en heeft meerdere kerken en schitterende oude huizen.

Meer Griekenland aanbiedingen


Lefkes bezienswaardigheden

Lefkes Paros Agia Ekaterini kerk in het oude centrum

Lefkes Paros – Agia Ekaterini kerkje

Het dorp Lefkes zelf is een bezienswaardigheid en leuk om tijdens je vakantie op Paros te gaan kijken. De grote marmeren Agia Triada kerk is de bezienswaardigheid van het dorp, maar er zijn nog meer kerken als de Agia Ekaterini met een fraaie blauwe koepel. Deze kleinere kerk ligt verborgen in het bergdorp tussen de vele huizen en de smalle steegjes.

Je kunt zowel boven als onderaan het dorp parkeren en via beide geplaveide straatjes kom je wandelend in het centrum van Lefkes uit. Onderweg kom je een gezellig pleintje tegen met een fraai geel gebouwtje. Op het pleintje liggen twee terrasjes verscholen in de natuurlijke schaduw van de dennenbomen met typisch Griekse stoeltjes in blauw en wit.