Parikia

Parikia is de hoofdstad en havenstad van het eiland Paros. Het stadje ligt in een beschermde baai aan de westkust van Paros. De oude stad heeft smalle straatjes, een lokale markt en de unieke Byzantijnse kerk Panagia Ekatontapiliani. De vertaling hiervan is letterlijk de heilige kerk van de 1.000 deuren. Deze kerk bestaat uit meerdere kapellen en dat is uniek voor Griekenland.

Parikia is samen met Naoussa het kloppende hart van het eiland Paros. In de oude stad is genoeg te bezichtigen en te ontdekken. Een wandeling door het centrum en langs de haven is dan ook een aanrader om te ondernemen tijdens je vakantie. Misschien wel meerdere keren en neem dan andere routes. Een wandeling door Parikia gaat niet snel vervelen. Je ontdekt elke keer weer nieuwe straatjes, terrasjes en winkeltjes.

Parikia is ook één van de beste plaatsen op Paros voor de zonsondergang. De mooiste zonsondergang heb je vanaf het Venetiaanse kasteel in het centrum en de oude windmolen in het zuiden van de bestemming bij Hotel Pandrossos. Daarna is het tijd voor de Griekse tavernes en de gezellige bars in het centrum van de stad. Goede restaurants als Apostolis ouzeri kom je bij Livadia tegen. Op loopafstand van het centrum met veelal de Griekse keuken en bovendien voordelig.

In de baai van Parikia vind je prachtige zandstranden. Delfini, Livadia, Krios en Martselo beach nodigen die toerist uit om te zonnebaden en te relaxen. Allemaal dicht in de buurt van de hoofdstad van het eiland Paros. Bovendien ligt Parikia centraal en is het een prima uitvalsbasis om zowel het noorden als het zuiden van Paros te gaan ontdekken tijdens je vakantie.

foto album Parikia Paros

Parikia tips

Parikia op Paros de Panagia Ekatontapiliani kerk

Parikia vakantie – Panagia Ekatontapiliani kerk

Tijdens je vakantie in Parikia is een bezoek aan de Panagia Ekatontapiliani kerk een tip. De kerk is gemakkelijk te vinden door de centrale ligging in het centrum van het stadje en open voor publiek. Van de voorzijde krijg je niet de indruk dat het gaat om een Byzantijnse kerk, maar als je naar binnenloopt zie je direct verschillende kapellen gebouwd in herkenbare Byzantijnse stijl.

Tijdens een rondwandeling door de tuinen en de kerk zelf kom je vanzelf in de verschillende kapelletjes terecht. Een andere benaming voor deze kerk is Katapoliani. Het woord katapola betekent ‘naar de stad’ in het Grieks. De waarschijnlijke link hiermee is dat de ingang is gericht naar het oude centrum van Parikia.

Een andere tip in om lekker te gaan slenteren door het oude centrum van Parikia. In het labyrint van steegjes kun je op zoek gaan naar een leuk souvenir. Plof neer op een terrasje van bijvoorbeeld Symposium Café in de schaduw van de knalrode bougainvillea. Proef het heerlijke ijs van Vanilla Gelateria en laat je verrassen door de pastelgekleurde herenhuizen en verscholen blauwe koepelkerkjes.

Meer Griekenland aanbiedingen


Parikia bezienswaardigheden

Parikia Paros terras van Symposium café

Parikia Paros – terras Symposium café oude centrum

Parikia is een trekpleister voor toeristen en in het stadje zijn genoeg archeologische bezienswaardigheden. Het Venetiaanse kasteel uit de 13e eeuw in het oude centrum mag je niet missen en is één van de hoogtepunten van Parikia. De Panagia Ekatontapiliani, ook wel Agia Sofia van de Aegean genoemd, is de kerk van Parikia en volgens de legende heeft deze Byzantijnse kerk 99 deuren. De 100ste, ekaton in het Grieks zoals in de naam van de kerk, zou zich openen als de Grieken de stad Konstantinopel zouden veroveren. Je vindt de kerk vlakbij de haven in het oude traditionele centrum.

Het archeologisch museum van Paros ligt ook in Parikia. Bezienswaardig zijn hier het standbeeld Gorgo, het beeld van de Nike van Paros en natuurlijk de “fat lady” het eerste beeldhouwwerk van een menselijk figuur daterend uit 5.000 voor Christus. Een ander museum wat je in Parikia kunt bezoeken is het kerkelijk museum in de Panagia Ekatonpiliani kerk.

Parikia stranden

Martselo beach bij Parikia Paros

Martselo beach bij Parikia op Paros

De stranden bij Parikia zijn zeer goed. Het eerste strand wat je tegenkomt is het stadsstrand Livadia aan de noordkant van de stad. Het is een verlengstuk van Parikia en in de zomermaanden vaak behoorlijk druk.

Het mooiste strand is Martselo beach bij de kaap Agia Fokas. Een georganiseerd zandstrand met parasols, ligbedden en diverse beach bars. Het is een lang en breed zandstrand en beschermd tegen de wind. Krios beach ligt tussen Livadia en Martselo in en Delfini en Parasporos zijn stranden aan de zuidzijde van Parikia.

Parikia restaurants

Parikia op Paros het oude centrum

Parikia Paros – straatje in het oude centrum

Een Griekse maaltijd of verse vis kun je prima eten bij de restaurants en tavernes Korali, Elaia, Lemoni, Apostolis, Trata en Franca Scala. Voor een drankje na het Griekse diner in Parikia ga je naar de bars Kialoa, Alga, Islands, Republic of Cosa Nostra.

Bij de taverne Apostolis kun je vooraf beter reserveren. Het restaurant heeft veel trouwe fans en is grotendeels gevuld met de lokale bevolking. Ook in het hoogseizoen. Dagelijks verse vis en ook de Zucchini balls zijn een aanrader. Grote porties en zeer schappelijke prijzen. Voor een pizza is Cuore Rosso een tip met een buitenterras in het oude centrum.