Naoussa

Naoussa is het meest pittoreske plaatsje op Paros en je wordt meteen verliefd op de smalle straatjes, de spierwitte huisjes en het gezellige haventje. Onthaasten doe je automatisch al bij aankomst in Naoussa en ondanks behoorlijk wat toeristen in de zomer ,straalt de badplaats rust en gezelligheid uit. Typisch zo’n vissersdorpje waar je vakantiefoto’s van blijft schieten. Deze vakantiebestemming ligt op 18 kilometer van de luchthaven en 12 kilometer van de haven in Parikia.

Naoussa is één van de mooiste vissersdorpjes van Griekenland

Naoussa ligt in het noorden van Paros aan de gelijknamige baai direct aan zee. Het dorp is amfitheatersgewijs gebouwd tegen een helling met bovenop de kerk Agios Georgios. In de romantische haven met smalle boulevard dobberen de vissersbootjes, flaneren s’ avonds de toeristen en de Grieken en kun je heerlijk (vis) eten in één van de restaurants of tavernes. De witte en blauwe houten stoeltjes werken als een magneet en al snel zitten hier de terrassen gezellig vol. Allemaal hebben ze uitzicht op het charmante haventje en de visserskotters.

Voor mooie stranden hoef je in de omgeving niet ver te zoeken. Kolymbithres is een fraai voorbeeld van een zandstrand bij Naoussa, maar ook Santa Maria beach mag er zijn. In het vissersdorp zelf vind je veel kapelletjes en kloosters als Kimiseaos tis Theotokou, Agios Nikolaos en het klooster Agios Andreas. Ook voor Griekse wijnen ben je in Naoussa en de directe omgeving aan het juiste adres. Je kunt wijn van Paros proeven bij het wijnhuis Moraitis of zelfs deelnemen aan een wijntour in de omgeving.

foto album Paros

Naoussa tips

Winkelstraatje in Naoussa op Paros

Naoussa vakantie – winkeltstraatje

Als je van een wijntje houd moet je zeker de wijn van Paros proeven. Bij Naoussa kun je de wijnhuizen Moraitis en Moraïtico Georgios bezoeken. Moraitis ligt vlakbij het Aghioi Anargyroi strand en bestaat al sinds 1910. Op werkdagen van 09.00 tot 15.00 uur is het wijnhuis Moraitis geopend voor publiek en in het weekend is het familiebedrijf alleen geopend op afspraak. Hier maken ze verschillende rode, rosé en witte wijnen van hoge kwaliteit. De Paros white, Moraitis Estate Paros, Paros Oak Fermented en de Malvasia Paros 4 years aged zijn PDO van Paros en hiervoor wordt het druivenras Monemvassia gebruikt 

Moraïtico is een ander wijnhuis in het stadje zelf. Ze zijn wat kleiner dan Moraitis en altijd open voor publiek. Als je langs wilt gaan is vooraf even bellen, of vanuit je accommodatie laten bellen, aan te bevelen. De wijnen die bij Moraïtico worden gemaakt zijn de kwalitatief hoogwaarde witte en rode “Epochi Georgiou Moraiti” en de organische witte, rosé en rode wijn van het label “The Island’s Wine”.

Net buiten het dorp langs de weg naar Marmara ligt de micro-brouwerij van het lokale biermerk 56 isles. De blauwe flesjes van het ’s zomerse bier zijn in verscheidene horeca over het hele heen te verkrijgen. Ook in veel supermarkten is het bier verkrijgbaar.

Meer Griekenland aanbiedingen


Naoussa bezienswaardigheden

Naoussa Paros terrasjes in het haventje

Naoussa vakantie – terrassen in het haventje

Naoussa zelf is een bezienswaardigheid en zelf je hier ongetwijfeld je eigen favoriete straatjes en terrasjes vinden. In het dorp vind je genoeg kerkjes, kloosters en heilige tempels die je kunt bezichtigen. De kerk die boven Naoussa uitsteekt, met het rode koepeldak, is de Agios Gerogios kerk en de grootste van het plaatsje.

De heilige tempels van Kimiseos tis Theotokou en Panagia Pantanassa zijn bezienswaardig als ook de kloosters van Agios Andreas uit 1648 en het Agios Ioannis Theologos klooster uit de 16e eeuw. Op het eilandje voor de kust staat ook een kleine kerk Agios Nikolaos genaamd.

Naoussa stranden

Kolymbithres beach bij Naoussa op Paros

Naoussa Paros – Kolymbithres beach

Twee van de vijf mooiste stranden van Paros liggen bij Naoussa. Paros heft niet voor niets de meeste Blue Flag beaches van alle Cycladen eilanden. Kolimbithres (Kolymbithres) is het bekendste strand van het eiland en herkenbaar aan de grillige grijze en door de wind en zee gevormde rotsen.

Het fraaie zandstrand ligt ten westen van Naoussa in dezelfde baai, dichtbij het dorp, en heeft een lengte van 570 meter. Santa Maria is een ander prachtig zandstrand de buurt met een lengte van 440 meter. Langs het strand verschillende trendy beach clubs. Alternatief is het kleinere zandstrand van Mikri Santa Maria beach in de baai ten noorden van Santa Maria. Ook hier meerdere gezelligs beach clubs, die vanaf half mei zijn geopend. 

Naoussa restaurants

Naoussa op Paros terras bij Agios Nikolaos kerk

Naoussa Paros – terrasje bij Agios Nikolaos kerkje

Restaurants en Griekse tavernes vind je in overvloed n Naoussa. Aan de haven wordt veel verse vis geserveerd en bereid volgens lokale traditionele recepten. Aan de haven zijn Mario, Sigi Ixthios en Tsaxpinis restaurant aan te bevelen om van een Griekse lunch of diner te genieten. Andere aan te bevelen restaurants en tavernes in Naoussa zijn het traditionele restaurant Yemeni, maar ook Mediteraneo, Krikakia en Soso.

Voor een drankje na het diner op een terras zijn Barbarossa, Flegomenos, Elinas, Agosta, San Fos en Kolasi aan te bevelen tijdens je vakantie op Paros. Voor een pita gyros of een andere snack van de grill is Kargas, vlakbij de haven, een tip. Ze bestaan al sinds 1993 en hier kun je van het einde van de ochtend tot diep in de nacht terecht voor een lekker broodje.