Lindos

Lindos is net als het middeleeuwse Rhodos stad een echte bezienswaardigheid op het eiland Rhodos. Op ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Rhodos stad, aan de oostkust, ligt deze vakantiebestemming. Het is een uurtje rijden met een huurauto of een touringcar tijdens een dagexcursie. Op 100 meter hoogte, bovenop een rotsachtig plateau, zie je van veraf al de tempel van Athena. Dit wordt ook wel de akropolis van Lindos genoemd.

Lindos mag niet ontbreken tijdens je vakantie op Rhodos

Je kunt vrijwel vanaf elke vakantiebestemming op Rhodos naar Lindos een excursie maken. Niet alleen per touringcar, maar ook met de boot kun je naar deze toeristische en archeologische trekpleister. De entree tot de akropolis bedraagt twaalf euro per persoon en kinderen of ouderen mogen tegen het gereduceerde tarief van zes euro per persoon de akropolis op.

Aan de voet van de akropolis van Lindos ligt het gelijknamige witte karakteristieke dorpje. De geschiedenis van het dorp gaat meer dan 3.500 jaar terug en het is een genot om doorheen te lopen. De smalle straatjes met winkeltjes, boetieks, tavernes en bars trekken je aandacht tijdens je tocht richting de akropolis. Zo nu en dan een kerkje met een fraai dak. Een vakantiebestemming met boutique hotels, villa’s en appartementen. Prima plek ook om je souvenirs van Rhodos te kopen.

Het oude Lindos is in de zomermaanden, van april tot en met eind oktober, van maandag tot en met vrijdag van 08.00 tot 20.00 uur te bezoeken. Ook in de wintermaanden is de acropolis te bezoeken van 08.30 tot 15.00 uur. Het stadje met de witte huizen en gezellige winkelstraatjes is natuurlijk gratis toegankelijk en het hele jaar door.

Lindos heeft de mooiste stranden van Rhodos wordt wel gezegd. In de directe omgeving fraaie zandstranden en kindvriendelijk. Het dorpsstrand is lang en breed, St Paul’s bay (Agios Pavlos beach) is nog fraaier en ook het naburige vakantieoord Pefki heeft een prachtig zandstrand.

Rhodos foto album

Lindos tips

Lindos op Rhodos tijdens vakantie fraai uitzicht

Lindos Rhodos – uitzicht op de stad en akropolis

Als je met eigen vervoer naar Lindos gaat kun je het beste zo vroeg mogelijk gaan. Niet alleen ben je dan de eerste hordes toeristen voor die met een dagexcursie naar Lindos gaan, maar ook is het dan nog niet te warm. Vanaf 08.00 uur kun je de archeologische vindplaats al beklimmen en bekijken en ga hierna pas het dorp Lindos in voor een souvenir, een kop koffie of een heerlijke lunch.

Voor een mooie overzichtsfoto van de akropolis, het dorp Lindos en de stranden aan de baai van Lindos stop je met de auto een paar kilometer voor je bij het dorp Lindos bent. Je auto kun je boven aan de weg gratis parkeren op een grote parkeerplaats. Optie is om te kijken of je door kunt rijden tot aan het dorpsstrand.

Openingstijden Lindos: dagelijks van 08.00 tot 20.00 uur
Entree Lindos: € 12,- per persoon (kinderen € 6,-)

Meer Griekenland aanbiedingen


Lindos bezienswaardigheden

Uitzicht vanaf Lindos op de baai en stad

Lindos Rhodos – uitzicht stad en baai

Eigenlijk is Lindos in zijn geheel een bezienswaardigheid en heeft het meerdere hoogtepunten die je kunt bekijken tijdens je bezoek. In het witte dorp is de klokkentoren uit de 11e eeuw zeer fraai en diverse Byzantijnse kerkjes. Lindos is de oudste acropolis van Griekenland en te bereiken via een trap van ongeveer 500 treden. Je kunt te voet de tocht naar boven maken of op de rug van een ezel naar boven en weer naar beneden. Langs deze route verkopen vaak vrouwtjes hun handwerk.

Ten zuiden van de akropolis heb je zicht op de ronde baai van St. Paul met Agios Pavlos beach en daaraan de gelijknamige kapel van St. Paul. Boven de akropolis, op 116 meter hoogte, kun je de tempel van Athena Lindia uit de vierde eeuw voor Christus, het kasteel van de St. John ridders, de Propylaia en de Byzantijnse kapel van Agios Ioannis bezichtigen. Grote kans trouwens dat het een en ander in de steigers staat, want men is hier continue bezig met restaureren.

Op de rots bevinden zich vier niveaus met verschillende historische bezienswaardigheden. Op het eerste niveau vind je drie ondergrondse waterreservoirs uit de Byzantijnse tijd. Op het tweede niveau het Johannieter kasteel, op het derde niveau de stoa uit de Hellenistische tijd en op het bovenste plateau de tempel van Athina Lindia.

Bij de ingang van de akropolis vind je een reliëf van een oud Grieks schip, een trireme, uitgehouwen in een rots. Het getuigd de oudheid van het maritieme Lindos want deze trireme dateert uit de tweede eeuw voor Christus.

Lindos stranden

Agios Pavlos baai (St. Paul's) bij Lindos op Rhodos

Lindos Rhodos – Agios Pavlos beach (St. Paul’s)

Niet alleen is Lindos een bezienswaardigheid, maar ook een echte vakantiebestemming op Rhodos. Aan de noordzijde vind je twee fraaie zandstranden en allebei georganiseerd. Bij het kleinere strand ligt ook een haventje, waar de excursieboten aanmeren en de luxe jachten voor anker gaan. Het grote strand is prima geschikt voor families met (kleine) kinderen. Het zeewater loopt langzaam af en de zee is hier meestal rustig door de beschutting van de Akropolis en de rotsen tegen de wind.

Lindos heeft verschillende stranden. Het grootste zandstrand is Megali Paralia en ligt op loopafstand ten noorden van Lindos. Magali Paralia is een volledig georganiseerd strand met ligbedden, parasols, visrestaurants en de mogelijkheid om een aantal watersporten te beoefenen. Het strand heeft fijn zand en de zeebodem loopt langzaam af. Dit is een ideaal strand om met (kleine) kinderen heen te gaan. De kwaliteit van het zwemwater is uitstekend en al jarenlang is het strand een Blue Flag beach.

Aan de zuidkant van de akropolis ligt het strand Agios Pavlos in de baai van St. Paul. Dit is een kiezelstrand en vanaf de rotsen kun je hier goed in zee duiken. Het zeewater is kraakhelder en een ideale plek om te gaan snorkelen. Op het strand verhuren ze parasols en ligbedden.

Aan deze kant van Lindos ligt ook het Lindos Pallas strand. Dit is een rustig en kindvriendelijk strand, want het heeft een langzaam aflopende zeebodem. Watersportmogelijkheden zijn hier beperkt. Alleen wat roeiboten en kano’s die je kunt huren. Ook hier kun je ligbedden en parasols huren.

Lindos accommodaties

Akropolis van Lindos op het eiland Rhodos

Lindos Rhodos – op de Akropolis

In het witte dorp Lindos zelf zijn de traditionele Kapiteinshuizen uit de 16e, 17e en 18e eeuw een tip om te bezichtigen. De meeste huizen zijn gerestaureerd en aan de buitenzijde op de gevel kun je zien wanneer het huis is gebouwd. Tegenwoordig zijn er verschillende te huur als accommodatie. Andere traditionele huizen zijn nu veranderd in restaurants of winkeltjes.

In Pefki, aan de andere kant van de baai van Lindos, liggen verschillende hotels, appartementen en villa’s. Milos Villas zijn rustig gelegen met zwembad en dichtbij Lindos. Een fraai uitzicht en een goede uitvalsbasis om het eiland Rhodos te ontdekken.

Lindos restaurants

Straatje en restaurant in Lindos op Rhodos

Lindos Rhodos – straatje met restaurants

Caesar’s mediterranean cuisine is een romantisch restaurant. Hier kun je genieten van Grieks of Mediterraan eten. Het terras is op het dak met een prachtig uitzicht. Dit restaurant heeft ook een zwembad en gratis WiFi.

Als je wilt genieten van een maaltijd aan het strand dan is restaurant Skala beach in Lindos zeker een aanrader. Je kijkt hier uit over het strand van Lindos.

Een voordelige Griekse taverne is eten is Mare Mare ook aan het strand. Je kunt hier zowel op het strand als op het terras aan tafel gaan zitten.

Lindos uitgaan

Lindos stadje op Rhodos

Lindos het witte stadje op Rhodos

Lindos heeft een gevarieerd nachtleven. Je kunt er relaxen op een terrasje op een traditionele binnenplaats, sport kijken in één van de vele bars of dansen in een club tot in de vroege uurtjes. Een populaire bar in Lindos is de Apollo bar. Deze bar wordt gerund door een Grieks gezin. Een andere bar is de Dreams bar, met een prachtig panorama uitzicht vanaf het dakterras. Ondertussen is er beneden in Dreams bar een full-on party bezig.

Als je naar een echte club wilt kun je naar Glow club gaan. Dit is een drukke nachtclub met zo nu en dan internationale dj’s. Deze club is open vanaf het Grieks Orthodox Pasen tot het einde van het vakantieseizoen in oktober. Een andere club is Amphi theatre. Je kunt hier gratis komen met een speciale taxi, die vanaf het centrale plein in Lindos vertrekt. Het is een trendy openlucht club.